Utilizarea aplicatiilor GPS pe munte
Cand ajungi sa dai o suma considerabila pe un smartphone nu inseamna ca trebuie sa il folosesti numai in aplicatii de socializare, poze sau jocuri. Ii poti oferi o utilitatea mult mai mare, pe masura investitiei facute. Nu poti pleca intr-o drumetie pana nu arunci un ochi pe o harta sau pe site-uri care iti ofera detalii despre traseele turistice marcate de la noi din tara, insa in ultimii ani tehnologia a evoluat cu pasi repezi, ceea ce nu poate sa nu ne bucure. Odata cu dezvoltarea smartphone-urilor sau a tabletelor utilizarea lor in domeniul hiking-ului a devenit tot mai raspandita. Cu un GPS intregrat ce contine un accelerometru si o busola electronica, chiar daca nu este un atat de performant ca GPS prefesionale, cu un smartphone te poti localiza chiar si in cele mai inaccesibile locuri (paduri, stancarii) dar datorita adoptarii a mai multor dezvoltari de astfel de terminale a tehnologiei GLONASS (Sistem de navigatie prin satelit), ceea ce ne ofera posibilitatea de a ne conecta la mai multi sateliti oferindu-ne o localizare mult mai rapida si mai exacta. GLONASS este un sistem de navigatie prin sateliti (24 la numar) dezvoltat de fortele armate aerospatiale rusesti, care a fost infiintat in anul 1976, iar 1982 a fost lansat primul satelit.
Cu aceste doua tehnologii avute la dispozitii dezvoltattorii de aplicatii, nu au stat mult pe ganduri si au dezvoltat aplicatii gratuite sau cu bani, ele fiind destul de bune si utile intr-o drumetie montana, upgradandu-se mereu cu ultimile cerinte ale utilizatorilor. Principalele platforme pe care s-au dezvoltat aplicatiile sunt IOS si Android, dar putem gasi aplicatii si pe Windows Phone.
Dintre aplicatiile dezvoltate in acest sens enumeram cateva si le vom arata intrebuitarea unora dintre ele: Maps3D (IOS), MapsPlus (IOS), Maps-n-trax (IOS), MotionX-GPS (IOS), ViewRanger (IOS si Android), Ramblr (IOS si Android), OSMTracker (Android), MyTracks (Android), Locus Map (Android), AlpineQuest (Android).
Majoritatea celor enumerate mai sus le puteti gasi in varianta gratuita, dar cu incovenientul unor limitari, deaceea pentru o functionalitate completa si profesionala trebuie sa scoateti bani din buzunar sau mai bine zis de pe card. Costul unor astfel de aplicatii variaza intre 4 euro si 20 euro, in functie de ce ofera fiecare.
Maps3D este aplicatia dezvoltata de Movingworld GmbH, existenta in doua variante Maps3D Lite si Maps3D Pro (4.99 euro) disponibila din pacate doar pe IOS, oferindu-ne cea mai buna varianta pentru utilizarea ei intr-o drumetie, calatorie deoarece poate fi folosita offline, putem descarca o portiune de harta care ne intereseaza, putem realiza in track sau traseu turistic in functie de teren datorita existentei unui model digital al terenului care face posibila vizionarea harti in format 3D si a unor trasee prestabilte dupa Open Street Map. Cu Maps3D putem inregistra track-uri in timpul deplasarii noastre pe munte, avand posibilitatea de a marca puncte GPS automat in functie de intervalul setat de noi, insa aceasta varianta este recomandata doar celor care au o baterie exeterna pentru ca acest procedeu presupune un consum mare de energie, ce ar duce la o durata de utilizare de maxim 7-8 ore a smartphone-ului. Tot in aceasta aplicatiie puteti adauga poze la punctele GPS luate, puteti adauga note, le puteti da share pe diferite site-uri de socializare, trimite pe mail in format GPX si KML, incarca pe Google Earth. In cele ce urmeaza vom da un exemplu despre cum se realizeaza un track sau cum il prestabilim, pentru ca atunci cand mergem pe munte sa ne putem localiza, directiona in sensul dorit, pentru ca drumetia noastra sa fie mai usoara chiar si pe o vreme cu o vizibilitate redusa sau pe vreme rea, cand cu greu putem distinge marcajul sau unde marcajul lipseste. Deschidem aplicatia, iar in bara de sus avem optiunea 2D sau 3D, modul in care vrem sa vizionam harta, altitudinea la care ne aflam, semnalul GPS, orientarea si localizarea. Pentru a intra in modul de editare tinem apasat o secunda pe ecran si va aparea modul editare, dupa care dam la meniu si ne selectam preferintele din setari, iar la online search cautam o localitatea din masivul sau din apropierea lui. Vom lua ca exemplu Muntii Piatra Craiului – Traseul de creasta, asa ca la online search vom cauta Zarnesti, principala localitate de acces in acesti munti. Intrati in meniul de editare ne ducem cu selectorul in punctul de plecare, mai exact Saua Curmaturii si incepem sa punem cateva puncte intermediare (se pot pune maxim 50) pana in Saua Funduri. Ajunsi in Saua Funduri dam pe optiunea din dreapta ca sa calculeze in functie de teren, operatiunea dureaza cateva secunde in functie de distanta traseului. Dupa ce a calculat mai jos ne apare distanta traseului, altitudinea minima si maxima, un profil al traseului pe teren si optiunea de salva track-ul. Ii dam save, iar aplicatia ii da un nume fictiv, insa noi putem modifica denumire dupa cum vrem, asa ca ne ducem in bara de meniu si la Track List avem toate track-urile pe care le-am salvat sau inregistrat cu aceasta aplicatie si aici avem mai multe optiuni unde putem modifica denumirea, culoarea, directia.
Daca avem track-uri optinute cu alte soft-uri de pc, aplicatii mobile avem optiunea import track, de unde putem importa prin diferite modalitati (dropbox, mail, itunes). Alta varianta ce o ofera aceasta aplicatie este inregistrarea unui track in timp ce ne deplasam, dar dupa cum am spus bateria se va descarca mult mai rapid. In bara de jos- stanga avem aceasta optiune, apasam start si ne deplasam pe traseu iar terminalul va inregistra traseul, dupa setarile prestabilite: record setings(distance, time), auto pause, altitude input, units, coordinate format etc Tot in partea de jos dar in dreapta avem optiunea de a vedea mai multe date in timp ce ne deplasam: pantan, orientarea, viteza, durata, distanta etc. Tot in aceasta aplicatie avem varianta de a ne descarca o harta – Add New Map, ca atunci cand nu avem internet sa o putem vizualiza, desi si dupa ce am oprit internetul harta va ramane si offline insa nu la un detaliu asa de mare, dar suficient pentru a ne orienta. Dam pe Add New Map si aici ne selctam zona pe care vrem sa o descarcam (atentie nu alegeti o zona preamare, ca ocupa mult spatiu si o sa dureze) si dam start download. Dupa ce am descarcat-o ea apre la sectiunea Maps List, de unde o puteti deschide cand aveti nevoie de ea.
Desi are unele lipsuri fata de alte aplicatiii, aceasta aplicatie este printre cele mai bune datorita oprtiunilor de a vedea ternul 3D si de a putea realiza track-uri dar si a pretului mic.
A doua aplicatie este MapPlus, care deasemenea poate fi folosita doar pe IOS. Daca la inceput cand am descarcat-o era o aplicatie banala, in ultimul timp a suferit modificari semnificative, ceea ce o calaseaza printre primele aplicatii de hiking. Maps Plus ofera multe alte optiuni fata de Maps3D insa pe cea mai importanta nu o are, adica cea de realizare de trasee montane dupa relief. Aceasta aplicatie este dezvoltata de Miocool Inc. si ofera suport in limba engleza si chineza. Aplicatia este mult mai complexa, dar si pretul este mai mare, fiecare extensie suportand costuri suplimentare. Putem importa track-uri prin diferite metode cum ar fi: web share prin introducerea unui ip in browserul pc-ului , dupa care putem incarca track-uri din pc ele aparand automat in aplicatia mobila, din mail, din documente, putem downloada harti pentru folosirea lor offline, putem masura distante, poligoane, putem edita track-urile si modifica, putem exporta in mai multe formate(gpx, kml, mpx, shp), dar toate acestea implica alte costuri. O folosesc si pe aceasta pentru ca vine in completarea celei de mai sus, de multe avand nevoia sa fac ceva mai mult, asa ca vom da un exemplu si cu aceasta aplicatie, ceva ce Maps 3D nu are. Primul lucru care il vom face este acela de a importa un track prin metoda Web Share: Deschidem aplicatia si dam pe buton din dreapta jos si apasam setings si optiunea Web Share. Cand activam Web Share un ip ne va aparea pe ecran, ce-l vom tasta in browser-ul pc-ului, unde ne va aparea tot ce avem in aplicatie si optiunea Import from File, care ne va duce in folderul unde avem track-urile gox sau kml si vom importa Creasta Pietrei Craiului.
Mergem inapoi in aplocatia mobila si de la Favorite selectam track-ul pe care l-am importat, de unde ne apar mai multe optiuni ( Show on Map, Share and export etc) si ii dam show on map. Aici daca dam un click pe traseu ni se deschide o fereastra foarte utila cu detaliile track-ului: distanta, min si max elevation, elevation gain, elevation loss. O alta parte buna este cea de editare a layerelor, in cazul in care observam ca ceva este gresit, realizare de linii, poligoane pe care le putem masura, oferind aceste optiuni interesante disponibile doar in soft-uri gis de pc. Aplicati este mai complexa, dar pentru a ne fi de ajutor intr-o drumtie montane cele enumerate mai sus sunt de ajuns pentru a ne putea indruma in cazul in care suntem nevoiti, venind cu unele completari la cea de mai sus. Maps Plus este o aplicatie mai complexa de asta, preţul ei poate ajunge la peste 20 de euro daca activam toate extensiile.
A treia aplicatie pe care o puteti folosi este Map – N – Trax, care nu este in varianta gratuita, costul ei este de 8 euro, la care se adauga extensia de 7 euro, in cazul in care doriti sa adaugati in tabela de atribute noi coloane, cum se procedeaza in soft-urile gis, dar nu cred ca este nevoie pentru ceea ce ne intereseaza pe noi. Interesant la aceasta aplicatie, pe langa faptul ca putem importa trasee, inregistra track-uri sau lua puncte GPS, ceea ce fac si cele doua aplicatii de mai sus, este faptul ca in aplicatia Map – n – Trax putem importa harti vector sau raster din PC, in cazul in care am realizat noi o harta mult mai buna decat ceea ce ne ofera serverele online Google, OSM, Bing si vrem sa ne ghidam dupa acestea. Daca alegem aceasta varianta cunostintele noastre trebuie sa fie mult mai ample in aceste domeniu, pentru aceste harti trebuie sa contina coordonate ori sa georeferentiem noi. Aceasta varianta este mai dificila si o recomand celor care se pricep in domeniu. Vom da un exemplu cu o harta topografica din Muntii Postavarul, in format tif care are proiectie geografica, pe care o vom importa prin intermediul Dropbox. Copiem harta de pe PC in aplicatia Dropbox si mergem in aplicatia mobila Map – n- Trax , dam import si asteptam sa se defasoare procesul de import si de reproiectare a hartii in Proiectia Mercator ( poate dura 2-3 minute in functie de dimensiunea hartii), dupa care mergem la Maps o selectam si vedem ca harta o fost importata cu succes plasandu-se exact pe zona din care face parte.Puteti importa si Dem-uri, curbe de nivel, ortofotoplanuri, se pot edita layerele schimbandu-le culorile, tipurile de linii, se pot adauga field-uri in tabela de atribute etc. O puteti instala si pe aceasta daca vreti sa dati o mai mare functionalitate terminalului vostru, costul total estimat este de aproape 15 euro.
ViewRanger este o aplicatie care la fel ca si Map Plus in ultimul timp a suferit modificari importante. Ce este bine, ca o putem folosi atat pe IOS cat si pe Android, si ofera si posibilitatea de a incarca, realiza si edita track-uri pe site-ul lor, toate fiind transferate automat in aplicatia mobila. Un alt atu este ca totul este gratuit, doar trebuie sa fim inregistrat cu un cont de utilizator.Vom exemplifica pe site-ul lor www.viewranger.com, unde ne-am logat cu user si parola.Site-ul este simplu si nu necesita o pricepere foarte mare. Intram in bara de navigatie la Routes and Tracks unde avem doua submeniuri, Create route (View Maps, create routs from scratch, Create Route from GPX, Creata a route from my ViewRanger tracks) si My routes and Tracks (My Routes, My tracks, Edit a route) . Vom crea si noi o ruta dupa care o vom importa in aplicatia mobila. Intram la Create routs from scratch ne ducem pe Muntii Piatra Craiului si incepem sa digitizam traseul de creasta incepand din Saua Crapaturii. Este destul de simplu, nu trebuie sa dam cate un click pe harta unde vrem sa punem punctul si mergem pana unde vrem noi. Dupa ce am terminat intram la route information si adaugam o denumire plus alte detalii care vrem noi (fotografii, note, dificultate) si ii dam save. Dupa ce am salvat ruta mergem La my Routes si vedem ca traseul facut de noi este salvat, dupa care intram in aplicatia mobila si din bara de meniu alegem synchronize content si observam la la my routes avem traseul nostru relizat pe site. Aplicatia ofera posibilitatea de a edita traseul si in aplicatia mobila si multe altele. O alta varianta ar fi importarea traseului direct din PC ceea ce fac toate aplicatiile de mai sus, la sectiune Create a route from GPX dam alege fisierul si aducem traseul care ne intereseaza Creasta Pietrei Craiului. Intram la fel in aplicatia mobila si sincronizam datele pentru a avea track-ul si pe mobil. O alta varianta mai este cea de a realiza sau modifica un track in cazul in care il aveti deja in contul vostru sau care l-ati realizat direct pe munte, in cazul in care GPS a mai luat puncte gresit. Mai nou aplicatia ne oferă o funcție noua numita Skyline, cu ajutorul căreia putem scana zona, de unde putem obține informatii cum ar fi vârfurile, lacurile, punctele de interes. Din toate cele enumerate pana acum View Ranger pare a fi o aplicatie buna, pentru ca avem multi optiuni la indemana, o pot folosi si cei cu IOS si cei cu Android, este gratuita si ofera suport bun atat pe site cat si pe mobil. Tot in View Ranger puteti impartasi experientele voastre si cu alti utilizatori din alte zone ale tarii sau ale lumii, sau puteti descoperi lucruri noi din afara tarii.
O alta aplicatie este Ramblr care se aseamana destul de mult cu ViewRanger deeacea nu vom mai intra in detalii. Este gratuita si poate fi folosita si pe IOS si pe Android
Locus Map este o aplicație prezenta pe Android in varianta Free cu ceva limita si varianta pro la prețul de 30 lei. Este o aplicație cu care ne putem localiza, înregistra track-uri GPS, lua puncte de interes, importa date si Putem utiliza hărțile in modul offline. Aplicatia este destul de complexa si in varianta free, dar pentru a va bucura in totalitate de funcționalitatea ei va recomand varianta pro.
Mai sunt multe aplicatii care va pot ajuta in cazul in care va planificati o drumetie, calatorie sau expeditie, gratuite sau cu bani, pe care le puteti incerca. Cele demai sus sunt testate de noi su am fost multumiti in mare parte de ele
Intr-adevar niciuna nu este completa, asa ca fiecare alege ce doreste dupa necesitatea pe care o are. Recomand folosirea acestor aplicatie in orientarea pe munte, celor care detin astfel de terminale, pentru ca sunt de mare ajutor in multe situatie unde marcajul turistic lipseste, conditiile meteo sunt nefavorabile reducand vizibilitatea.
O alta recomandare ar fi sa detineti o baterie externa in cazul in care va planificati o calatorie de mai multe zile, iar in anontimpurile reci sa tineti smartphone-ul intr-un loc cat mai calduros, pentru ca riscam sa dea rateuri, ele nefiind concepute pentru conditii meteo extreme. Acest tutorial il vom completa mereu in măsura in care vom avea si alte materiale la dispoziție si care va pot fi de ajutor.