Pe carari mai putin umblate – Muntii Lotrului
Perioada: 17 – 18 Octombrie 2020
Traseu: Valea Sadului – Valea Juvat – Muntele Muma – Vf Prejba – Cabana Prejba – Poiana Varetelor – Valea Sadului ( Cabana Basmelor)
Marcaj: Valea Sadului – Muntele Muma – Cabana Prejba , Cabana Prejba – Poiana Varetelor – Valea Sadului
Timp de mers: Valea Sadului – Valea Juvat – Muntele Muma – Cabana Prejba 4 ore, Cabana Prejba – Poiana Varetelor – Valea Sadului 3 ore, Cabana Prejba – Vf Prejba 15 minute
Echipament: bocanci drumetie, ciorapi – 2 perechi, , pantaloni softshell, bluza de corp – 1, tricou cu maneca scurta – 1, geaca de ploaie si vant Goretex, geaca de puf, manusi – 1, lanterna frontala cu baterii de rezerva, cutit, folie de supravetuire, rucsac, ochelari de soare, crema de soare, alimente, smartphone dotat cu GPS si Glonass, baterie externa – 1.
Scurta descriere: Din Valea Sadului pornim pe un drum forestier bine intretinut si in scurt timp intram pe o poteca ce merge pe langa Raul Juvat. Intersectam din nou drumul forestier si il urmam pana iesim in golul alpin la o stana. De aici mergem in continuare pe acelasi drum pana la o cruce mare, o masa si o bancuta de unde avem posibilitatea de a urca pe Vf Prejba sau de a continua pe marcaj la cabana cu acelasi nume, acum parasita si in continua stare de degradare. De la cabana schimbam marcajul si intram pe cruce rosie. Mergem vreo 25 de minute si intram in padure pe un traseu ce urmareste cand un drum forestier, cand o poteca firava pe alocuri abrupta. La nici 30 de minute dupa ce am intrat in padure iesim in Poiana Varetelor din care avem o perspectiva buna catre Valea Sadului. Ajunsi langa o veche stana, intram din nou in padure si nu avem decat sa ne bucuram de linistea padurii si de coloritul frunzelor de toamna pe poteca sau drumul forestier ravenat de care vorbeam putin mai sus. Dupa 3 ore iesim in Valea Sadului langa o cabana frumoasa – Cabana Basmelor.
Observatii: traseul este usor si nu prezinta probleme tehnice; diferenta de nivel si distanta pot fi crea dificultati celor fara o pregatire fizica buna. Cabana Prejba este parasita si in continua stare de degradare, se poate folosi ca adapost in caz de urgenta;
Pentru orientare folositi track-urile GPS, aplicatii recomandate: MapPlus (IOS), Locus Map (Android).
Max elevation: 1749 m
Min elevation: 495 m
Total climbing: 1808 m
Total descent: -1762 m
Total time: 07:07:29
Dupa câteva ture in mult mai cunoscuții Munti Fagaras, Bucegi, Baiului alegem un masiv mai rar umblați de iubitorii muntelui, si anume Munții Lotrului. Au o suprafața destul de mare, vreo 1100 km patrati si sunt înconjurați de masivele Cindrel, Fagaras, Latoriței, Capatanii si Șureanu. Cu o altitudine ce ajunge la 2242 m in Vf Steflesti, Lotru este un masiv cu culmi domoale si lungi, ideale pentru drumeti sau biciclisti.
Pentru aceasta tura aveam in plan un traseu circuit care sa ne poarte pe cărări mai putin umblate, carari ce duc spre un varf de care se leagă tragedia aviatica din anul 1974 in care si-au pierdut viața 34 de oameni, Vf Prejba. Tot de acest varf se leagă si istoria unei cabane care atrăgea mulți iubitori de schi sau de drumeții montane, din informațiile avute de la urmaritor de-al nostru de pe Facebook. Din păcate, acum, ea este părăsită si in continua stare de degradare, fiind utila in caz de urgentă, deservind ca refugiu.
Intram, așadar, pe Valea Sadului si, când dam de Valea Juvatului si indicatorul cu triunghi albastru, sărim in bocanci. Pe drumul forestier pietruit si bine întreținut mergem putin, apoi intram pe o poteca ce merge pe lângă cursul de apa. Nu pentru mult timp, pentru ca ne înscriem pe culmea din dreapta si mergem preponderent pe drumul forestier pana ieșim in culme sub Varful Grecilor. Desi tintim un varf de doar 1745 m, avem o diferența de luat in seama, 1200 metri si un timp estimat de 4 ore si ceva. Vremea nu era diferită de cea de săptămana trecută, in care cerul predominant noros si ceata ne-au urmărit toată ziua, ba mai mult, avem parte de temperaturi mai scăzute si de o fulguială. O sticla de vitamine Isostar ma face sa prind aripi, nu îmi venea sa mai opresc pana in varf, asa aplomb aveam.
Ieșim din padure in apropierea unei stane părăsite si care s-a mutat ceva mai sus, apoi ne lăsam in dreapta pe sub vârful Grecilor. Intram iar intr-o padure de brazi pentru scurt timp iar pana pe varf nu mai aveam mult. Ajungem la o cruce mare cu o masa si o băncuța, părăsind marcajul si luând calea vârfului aflat la mică distanța. L-am dovedit in mai putin se 4 ore.
In vârf, frigul pătrunzător ne obliga șa ne îmbrăcăm bine. Nu rezistam foarte mult si coboram la cabana cu același nume. Din păcate lucrurile nu sunt prea grozave, cabana este in continua stare de degradare si prea mari șanse de a rămâne in picioare nu sunt. O inspectam putin, inca te mai poți adăposti la nevoie la etaj in camerele din stanga. La baza găsim o săpătură de un căutător de comori, fost angajat, din spusele aceluiași urmaritor de care va spuneam mai sus.
Lăsam cabana si ne înscriem pe un nou traseu, marcat cu cruce rosie, ce coboară in Valea Sadului, in 3 ore, prin Poaina Varetelor. Pe o poteca slab conturata, dar cu un marcaj bun, urcam putin pe lângă varf si ne lăsam la vale prin padure. Traseul este ușor la inceput si pierdem ușor in altitudine pana ieșim in poiana. Avem din când câte o perspectiva spre Valea Sadului, dar nu aveam parte nici acum de o vreme mai buna. Intram din nou in padure si serpuim când pe drumuri forestiere, când pe o poteca alunecoasa cu o panta ceva mai chinuitoare pentru articulațiile noastre.
Ne menținem bine in timpul dat de indicatoare si putin dupa ora 17:00 ieșim in Valea Sadului lângă o frumoasa cabana – Cabana Basmelor. Cam cu aceeași configurația, ambele trasee ne-au oferit o mică relaxare de duminica pe un traseu ce nu se mai bucura de aceeași audiență ca in anii din urma.
Atentie! Datele au caracter informativ si nu sunt autorizate, neasumandu-ne niciun risc asupra erorilor. Datele pot fi modificate oricand.