O zi de iarna in Piatra Mare
Perioada 24 ianuarie 2016
Traseu: Timisu de Jos – Dambu Morii – Canionul Sapte Scari – Cabana Piatra Mare – Vf Piatra Mare – Cabana Piatra Mare – Drumul Familiar – Dambu Morii – Timisu de Jos
Timp de mers: 8 ore
Echipa: Florin, Ciprian, Cristi
Echipament: bocanci, ciorapi 3 perechi, parazapezi, pantaloni de corp, suprapantaloni goretex, manusi – 2 perechi, geaca puf, polare – 2, bluza de corp – 2, geaca de ploaie si vant, lanterna frontala, cutit, folie de supravetuire, rucsac, coltari, ochelari de soare, crema de soare, alimente.
Observatii: traseu accesibil in orice perioada anului. In partea superioara poate prezenta probleme de orientare si caderi insemnate de zapada.
Pentru orientare folositi track-ul GPS, aplicatii recomandate: MapPlus (IOS), Locus Map (Android).
Max elevation: 1823 m
Min elevation: 688 m
Total climbing: 1280 m
Total descent: -1282 m
Ai o zi libera si vrei sa o petreci pe munte, atunci Masivul Piatra Mare este o optiune buna, atat vara, cat si iarna, pentru a te bucura de natura. Aveam ziua de duminica libera, asa ca am planificat o drumetie in acest masiv. Vremea se arata superba, chiar daca era frig, soarele avea sa straluceasca toata ziua. Echipa era formata din trei persoane: eu, Cristi si Ciprian. Traseul propus este cu urcare prin Canionul Sapte Scari, pe banda galbena, pana la Cabana Piatra Mare si de acolo, pe banda rosie, pana pe Vf Piatra Mare, 1844 m. La coborare am ales traseul marcat integral cu banda rosie ce ajunge in Dambu Morii.
Plecam din Bucuresti la 6.23 cu trenul regio, cel ce opreste in Gara Timisul de Jos. Ne echipasem din tren și plecam direct la drum. Urmarim DN1 pana la un moment dat, cand facem dreapta si intram in satul Dambu Morii. De aici mai mergem vreo 40 minute pana la canion, unde platim taxa de acces, si incepem sa urcam prin canionul inghetat cu mare atenție. Temperaturile ajunsesera seara pana la vreo -20 grade, formandu-se mici cascade de gheata superbe pe care le surprindem cu aparatele foto. Canionul se prezinta bine dupa ultimile renovări făcute, au fost schimbate scările si barele de susținere. Facem vreo 25 de minute prin el, dupa care urcam sustinut pana la cabana printr-o zapada cazuta din abundenta. Traseul nu prezinta mari dificultati la urcare si nimic semnificativ pana la iesirea din padure. Am ajuns dupa 2 ore de mers de la intrarea in canion. Luam o pauza de masa in micuta cabana aglomerata cu drumeti veniti din toate directiile.
Dupa 30 minute de pauza ne-am continuat drumul spre Vf Piatra Mare si dupa alte 45 de minute ajungem in cel mai inalt punct al masivului. De pe varf ai o perspectiva superba. poti admira crestele masivelor Baiului, Bucegi, Postavaru, Piatra Craiului, Fagaras. Vremea era perfecta, luandu-ne ceva timp pana am plecat de pe varf. Nu mereu prinzi asa vreme. De cate ori am fost in Piatra Mare, mereu am prins ceata, asa ca am savurat din plin aceasta ocazie printr-o sesiune de poze.
Coboram repede la cabana unde zarva din jurul ei încetase. Nici noi nu am mai stat si am plecat pe traseul familiar ce iese direct in Dambul Morii. Acest traseu este mai usor decat cel anterior. Am mers relaxati tot drumul, cand, la un moment dat, ne-am dat seama ca numai avem mult timp pana la singurul tren ce opreste in Gara Timisul de Jos, iar pe ultima portiune de traseu ne-am grabit. Am ajuns in gara cu 10 minute inaintea trenului cu ceva emotii ca-l puteam scapa.
Dupa 8 ore, in care ne-am bucurat de natura îmbrăcata in straie albe de zapada, ne lăsam duși de“rapidul tren” CFR, tren ce face doar 3 ore 30 minute pana in București.
Atentie! Datele au caracter informativ si nu sunt autorizate, neasumandu-ne niciun risc asupra erorilor. Datele pot fi modificate oricand.