Ape repezi – Canionul Sapte Scari si Cascada Tamina
Perioada: 28 Mai 2019
Traseu: Timisu de Jos – Dambu Morii – Canionul Sapte Scari – Cabana Piatra Mare – Varful Piatra Mare – Stana de sub Pitricica – Cascada Tamina – Timisu de Sus
Marcaj: Dambu Morii – Sapte Scari – Cabana Piatra Mare , Cabana Piatra Mare – Varful Piatra Mare , Varful Piatra Mare – Cascada Tamina – Timisu de Sus
Timp de mers: 8 ore
Echipament: adidasi de munte, ciorapi – 2 perechi, pantaloni lungi (gore-tex) – 1, pantaloni softshell, bluza de corp – 1, geaca de ploaie si vant Goretex, geaca softshel- 1, manusi – 1, lanterna frontala cu baterii de rezerva, cutit, folie de supravetuire, rucsac, ochelari de soare, crema de soare, alimente, smartphone dotat cu GPS si Glonass, baterie externa – 1.
Observatii: traseul este mediu ca dificultate, are o panta accentuata pe unele portiuni, o distanta lunga si locuri in care se poate aluneca cu usurinta;
Pentru orientare folositi track-ul GPS, aplicatii recomandate: MapPlus (IOS), Locus Map (Android).
Max elevation: 1826 m
Min elevation: 689 m
Total climbing: 1277 m
Total descent: -1183 m
Timisu de Jos – Dambu Morii – Canionul Sapte Scari/ 1 ora 15 minute
Canionul Sapte Scari si Cascada Tamina sunt doua dintre superlativele Masivului Piatra Mare, obiective ce atrag multi turisti in fiecare an. Am tot fost in acest masiv, mai ales pe partea dinspre Dambu Morii, unde găsim si cele două puncte de interes mentionate. Cum vremea in ultimul timp a fost mai mereu instabila, ziua de marti avea sa fie una nu mai buna de munte. Ca sa nu-mi pierd ritmul si conditia fizica din ultimul timp si liber fiind, am plecat spre Timisul de Jos cu trenul, dis-de-dimineata, pentru a hoinari prin Piatra Mare. Coboram in halta la orele 9 si urmam drumul national in directia Brasov pana la un moment dat, cand facem dreapta spre Dambu Morii. Inainte de a intra in localitate, oprim la micul restaurant La Butuci pentru a manca ceva. Nu luasem mare lucru la noi si nu mancasem deloc la primele ore ale diminetii. Din Dambu Morii ne asteapta un drum lung pana a intra in Canionul Sapte Scari. Pentru o zi de marti era destula lume pe traseu, nu ma asteptam sa fie asa. Noi mergem repede si-i depasim cu usurinta, majoritatea nu se grabeau pentru ca mergeau pana la canion. Noi aveam drum lung.
Canionul Sapte Scari – Cabana Piatra Mare/ 2 ore
Ajunsi la conion, ne infingem in el, bineinteles, platind taxa inainte. Fiind o perioada bogata in precipitatii, apa navalea cu viteza printre peretii ingusti ai canionului. Pe scarile noi, puse de vreo 3- 4 ani, se vad urme de lovituri, semn ca gheata cazuta de pe stanci a avut un impact serios si de asta in unele perioade ale iernii canionul este inchis. Noi am avut norocul ca atunci, imediat dupa renovare, sa prindem o zi de ianuarie cu ger si cu temperaturi de sub -15 grade, gheata fiind bine intepenita pe stanci. La pregatirea noastra fizica il devoram imediat, nu este un canion asa de mare cum a-i crede cand auzi prima data de el si stiind ce inseamna un canion. Nu dureaza mai mult de 15 minute sa treci prin el. Dupa cateva poze, ne continuam traseul spre urmatorul obiectiv, Cabana Piatra Mare. In decembrie imi faceam prezenta ultima oara aici. Pe banda galbena traseul urca intr-o panta din ce in ce mai pronuntata si are o durata de vreo doua ore. Acum depinde si de ritmul fiecaruia. Nu suntem singurii pe traseu si intalnim turisti care fie urcau, fie coborau. La un moment dat, il intalnim si pe regele padurilor, ursul. Un trosnet brusc ne capteaza atentia si-l vedem cum se plimba nestingherit la vreo 30 de metri de noi. Ramanem pe loc cateva secunde, insa el dispare imediat, probabil ne-a simtit. Are o viteza uluitoare si-n panta, stiu de acum doi ani din Ciucas, cand din cateva salturi s-a facut nevazut. Ne vedem de drum si luam cu asalt ultima portiune de traseu pana la Cabana Piatra Mare.
Cabana Piatra Mare – Varful Piatra Mare/ 35 minute
La cabana, zarva mare, vreo 30 de copii se bucurau de iesirea pe munte. Intram in cabana sa vedem daca au ceva de mancare si, asa cum intuisem, nu aveau. Nu ramanea decat sa mananc parizerul din rucsac si cateva ridichi pe care le luasem din fuga. Stam cateva minute langa cabana, ne alimentam cu apa si o intindem spre Varful Piatra Mare. Cativa stropi de ploaie isi fac aparitia, dar nu pareau ca aveau sa ne strice ziua. Urcam in acelasi ritm bun si intr-o jumatate de ora suntem in varf. Din varf ai o perspectiva buna spre Bucegi, Baiului, Postavaru, dar acum atmosfera era destul de incarcata si nu vedeai mare lucru. Stam cam 30 de minute aici, cat mancam si ne intindem putin pe iarba. In prima faza ne gandeam sa coboram chiar pe un traseu nemarcat ce pleaca la cativa metri de varf, dar fiind doar doi, am zis sa nu riscam, mai ales ca ne intalnisem deja cu ursul si stiind ca e o zona bogata in vegetatie.
Varful Piatra Mare – Cascada Tamina – Timisu de Sus/ 2 ore 45 minute
De pe varf mergem cativa zeci de metri pe acelasi traseu, dupa care schimbam sensul de mers, si ne lasam in dreapta spre Stana din Pietricica. Ma gandeam ca nu ar fi placut sa ne intalnim cu cainii de la stana, dar spre usurarea noastra oile inca nu urcase. Pierdem repede altitudine si in scurt timp intram in padure. Panta pe care am urcat-o acum ne solicita putin genunchii in coborare. Pe banda albastra descindem spre urmatorul nostru obiectiv, Cascada Tamina, un mini canion tot de genul Sapte Scari. Ne ia vreo 1 ora si 30 minute sa ajungem la el. Din poteca banda albastra ne lasam pe o poteca bine conturata spre cascada. Gasim si niste panouri culcate la pamant. Din cate tin minte, zona avea sa intre in renovare, dar deocamdata o gasim in acelasi stadiu ca si acum 6 ani. Proiectul zace intr-un birou probabil. Intram printre peretii verticali cu atentie sa nu alunecam. Apele repezi creau un sunet asurzitor si urcam doar pana la jumatate. Eram in adidasi de munte si deja ma udasem chiar daca erau impermeabili. Cateve poze si facem cale intoarsa, zabovind putin pe o piatra la intrare. Dupa pauza de 5 minute, urcam inapoi in traseu si continuam pe un drum pietruit care in unele locuri este scurtat de cate o poteca marcata cu banda albastra. Mai aveam vreo 3 km pana la Timisul de Sus si timp berechet pana la trenul care opreste in gara. Tarziu ne dam seama ca daca ne-am fi grabit prindeam un tren spre Brasov. Acolo ne-am fi putut cumpara ceva de mancare, dar asa trebuia sa ne multumim cu ce mai aveam in rucsac. Asteptam cam o ora pana vine trenul si nu avem ce face, trebuie sa mergem cu viteza melcului pana la Bucuresti.
Atentie! Datele au caracter informativ si nu sunt autorizate, neasumandu-ne niciun risc asupra erorilor. Datele pot fi modificate oricand.