Lacul Galcescu – Coasta lui Rus | Muntii Parang
Perioada: 3 – 4 Iulie 2021
Traseu: Transalpina – Valea Lotrului – Lacul Galcescu – Saua Piatra Taiata – Coasta lui Rus – Vf Gauri – Saua Huluzu – Paraul Huluzu – Transalpina
Marcaj: Transalpina – Valea Lotrului – Saua Piatra Taiata Saua Piatra Taiata – Coasta lui Rus – Saua Huluzu , Saua Huluzu – Paraul Huluzu – Transalpina
Timp de mers: 8 ore
Echipament: bocanci trei sezoane, ciorapi – 2 perechi, pantaloni softshell, bluza de corp – 2, geaca de ploaie si vant Goretex, geaca de puf, manusi – 2, lanterna frontala cu baterii de rezerva, cutit, folie de supravetuire, rucsac, ochelari de soare, crema de soare, alimente, smartphone dotat cu GPS si Glonass, baterie externa – 1, bete trekking..
Scurta descriere: Dupa 4 km de mers de la Obarsia Lotrului intram pe un drum forestier ce merge pe langa Raul Lotru. Flancati de brazi inalti patrundem cat mai adanc in masiv pe drumul care la un moment dat devine poteca. Suntem nevoiti sa traversam de cateva ori raul pana iesim in golul alpin, intr-o poiana. De aici urcam printr-o portiune de jenpeni si iesim in scurt timp la Lacul glaciar Galcescu. Il ocolim prin dreapta si ne continuam aventura pe cruce rosie pana iesim in Saua Piatra Tiata, adica in traseul de creasta a Masivului Parang. Schimbam marcajul si banda albastra va fi cea pe care trebuie sa urmam. Avem cateva varfrui de urcat si coborat, adica Piatra Taiata, Coasta lui Rus, Vf Gauri si Vf Pietrei. Din cel din urma parasim culmea prin dreapta pentru a ocoli o portiune de jnepeni, ca mai apoi sa reintram pe culme si sa ne lasam usor in Saua Huluzu. Si de aici schimbam marcajul si ne inscriem pe cruce albastra pentru a ne racorda la traseul pe care am plecat, mai exact in Valea Lotrului. O discindere usoara pe langa Paraul Huluzu si in scurt timp suntem exact in zona din care am plecat.
Observatii: traseul este mediu ca dificultate; pot fi probleme de orientare, mai ales pe traseul marcat cu banda albastra; pe Valea Lotrului, in partea superiaora suntem nevoiti sa traversam de cateva ori raul, fie pe pietre instabile si alunecoase, fie direct prin apa;
Pentru orientare folositi track-urile GPS, aplicatii recomandate: MapPlus (IOS), Locus Map (Android). Track-ul poate avea erori si poate sa difere in teren in functie de stratul de zapada.
Max elevation: 2291 m
Min elevation: 1405 m
Total climbing: 1077 m
Total descent: -1077 m
Total time: 04:38:08
Bucegi, Piatra Craiului si acum urma Parângul. Trei ture in doar zece zile. Cumva trebuia sa recuperam din urma turele care au fost mai rare din cauza vremii nefavorabile. Ne deplasam spre Obârșia Lotrului cu gândul a aborda masivul din partea nordica. Traseele alese, Valea Lotrului cu Lacul Galcescu si culmea Piatra Tăiată – Saua Huluzu. Cum prima zi nu era prea buna pentru munte, nu voiam decât sa ajungem la baza unde vom monta corturile. Pentru prima data in acest sezon apelam la ele. Ajungem intr-un târziu la campingul inca nefunctional si il montam lângă el, pe marginea râului. In curând se face noapte si tragem pe dreapta, in ideea de a ne trezi cat mai devreme. Nu pot spune ca am avut cel mai bun somn, dar am prins câteva reprize.
La prima ora strângem calabalacul si mergem pe Transalpina pana dam de un drum forestier, in care găsim doua marcaje, cruce rosie si cruce albastra, adică pe Valea Lotrului. Ne echipam si o luam din loc pe un drum ușor, ce merge pe marginea râului Lotru. Ne despartim în scurt timp de cruce albastra si ne continuam periplu pe cruce rosie, traseu ce pare a fi remarcat de curând. Pe drum găsim des bălți si suntem flancați de arbori desi, un loc ideal pentru țânțari. Daca stăteai câteva secunde, imediat o armata însetata de sânge se năpustea asupra noastră. Mergem ceva timp pe drumul forestier, apoi il părăsim in stanga si lucrurile se complica. Vom fi nevoiți sa traversam raul si, cum pietrele erau ude sau luate de val, nu avem alta șansa decât sa trecem prin apa. Ne descălțăm si facem o hidroterapie in apele reci ale Lotrului. Facem asta de doua ori pana ieșim in golul alpin.
Ajungem intr-o poiana, in care găsim un loc mlăștinos cu flori de bumbacarita. Pana a ajunge la Lacul Calcescu vom înfrunta un jneapăn sâcâitor de care ne agățam in anumite momente. Traseul nu ridica dificultati si imediat suntem la lac. Il tin minte destul de bine. In urma cu trei ani ma prinsese o ploaie zdravănă, însoțită de gheata si descărcări electrice. O masa copioasa si plecam spre Saua Piatra Tăiată. Acum avem noroc de un traseu nou remarcat, fata de ce întâlnisem eu în trecut. Ceata învăluie tot muntele si totul in jur pare un mister, Lacul Zănoaga Mare este pe acolo pe undeva, nici nu ne dam seama când trecem pe lângă el.
In creasta peisajul nu se schimba, aceeasi ceata urca in valuri de pe vai cu o viteza destul de mare. Ar fi fost o zona frumoasa, mai ales ca aveam mult rhododendron înflorit. Nu aveam ce face, trebuia sa ne mulțumim doar ca nu pica de sus. Asa ne tine pana in Saua Huluzu. Deci, descindem pe banda albastra depășind vârfurile Piatra Taiata, Coasta lui Rus, Găuri, Pietrei. Pe Găuri știam ca ar fi un loc in care găsim floare de colt, dar cum nimic nu prea se vedea in jur, nu insistam. Ne lăsam la vale si, la un monent dat, facem dreapta, coborând pe o limba de zapada aflată intr-o mică vale bine adăpostită. Trebuia cumva sa ocolim o porțiune de jnepeni, pentru ca in final sa ajungem iar pe culmea din care sa ne lăsam in Saua Huluzu.
Din sa avem trei variante, prima spre Groapa Seaca, a doua spre Pasul Groapa Seaca si a treia spre Obârșia Lotrului. O alegem pe a treia, fiind o varianta mai soft pentru a ajunge la masina. Asadar, coboram in dreapta, pe iarba, fara a avea o poteca bine evidențiată. Gasim din cand in cand cate un marcaj nou pe copac si lasam in stanga noastra o stana care azi nu prezinta pericol. Intram in scurt timp in padure, ținând un drum forestier mocirlos si ravenat. Descindem în viteza fara a mai sta pe ganduri si indata ne racordam cu traseul pe care urcasem, adica pe cruce rosie. Ajungem la masina si nu ne ramane decat un drum lung pana in Bucuresti, printr-un trafic infernal de aproape 7 ore.