Temerari in Fagaras – Varfurile Paltinul si Iezerul Caprei
Perioada: 13 Ianuarie 2023
Traseu: Balea Lac – Vf Paltinul – Vf Iezerul Caprei – Saua Caprei – Balea Lac
Marcaj: Traseele sunt marcate cu cruce rosie, banda albastra si triunghi albastra, insa, fiind un traseu de iarna, aproape toate marcajele sunt acoperite de zapada si nu ne sunt de ajutor. Pe trasul de creasta se va urmari creasta matematica cu usoare ocoliri prin dreapta.
Timp de mers: 4 ore 30 minute
Echipament: bocanci de iarna, ciorapi – 2 perechi, pantaloni softshell, bluza de corp – 2, fleece – 1, geaca de ploaie si vant Goretex, geaca de puf, manusi – 3, lanterna frontala cu baterii de rezerva, cutit, folie de supravetuire, rucsac, ochelari de soare, alimente, smartphone dotat cu GPS si Glonass, baterie externa – 1, coltari, piolet, casca, ham, coarda, caraba, kit avalansa, termos.
Observatii: traseul este moderat ca dificultate pentru cei cu experienta pe traseele de iarna alpine. Traseul prezinta portiuni cu risc de avalansa, cornise, portiuni accidentate ce pot prezenta un pericol in caz de zapada instabila; In momentul parcurgerii traseului riscul de avalansa, pe o scara de la 1 la 5, era 2, adica moderat. Stratul de zapada masura circa 80 cm la Balea, din care 50 – 60 cm proaspat depusa. Temperatura – 8 grade, cer senin, vant cu viteaza de 7-8 km/h. Pe traseul ce urca pe Vf Paltinul, in partea finala, nu vom iesi in Saua Paltinul, ci vom urca in stanga, pe culmea ce ne scoate chiar pe varf. Pe traseul ce coboara din Saua Caprei am mers pe langa stancile din stanga.
Pentru orientare folositi track-ul GPS, aplicatii recomandate: MapPlus (IOS), Locus Map (Android).
Max elevation: 2385 m
Min elevation: 2039 m
Total climbing: 511 m
Total descent: -513 m
Total time: 01:42:24
Iarna s-a întors pe meleagurile tarii noastre cu ceva ninsori in zona montana. Dupa o perioada saraca chiar si in zona inalta a Masivului Fagaras, zapada si-a facut aparitia intr-un strat mai consistent de vreo 50-60 cm. Urmarind vremea cateva zile pe camerele de la Balea si obținând informatii de la Salvamont despre starea zăpezii, ne pregătim de o tura pentru zona inalta a Fagarasilor. Mai exact in inima lui, adica la Balea Lac. Pornim cu noaptea-n cap si ajungem la o ora destul de tarzie pentru a face un traseu mai lung, insa ne vom multumi cu ala pe care il avem, numai vreme buna sa fie. In depresiune si pana la Balea Cascada mergem doar prin ceata si suntem putin cam tristi ca nu vom avea un cer senin. Site-urile meteo dadeau doar vreo 2 ore de soare. Insa pe Valea Prahovei văzusem un nor spart, semn ca norii sunt jos iar sus vom avea parte de soare.
Ajunsi la Balea Cascada, ne echipam rapid si ne ducem spre telecabina. Ea are cateva curse regulate, insa daca se aduna mulți oameni poate pleca si mai des. Noi am avut noroc și nu a trebuit sa o așteptam pe cea de la ora 12.00. Urcam vreo 300 m cu ea si spre bucuria noastră s-a adeverit ceea ce ziceam mai devreme. Sus avem parte de un cer senin si o priveliște de vis. Coboram încântați din telecabina si ne infingem in traseu. Venisem cu tot arsenalul, adica aveam echipamentul tehnic de iarna, plus un rucsac cu airbag si kituri de avalansa. Astazi aveam, de la 1 la 5, risc 2, deci nu era asa mare pericolul. Stim foarte bine ca in zona, la încărcături foarte mari, putem avea avalanse pe ambii versanti sau mai bine zis pe ambele trasee ce ne scot pe Vf Paltinul sau in Saua Caprei.
Asadar, pornim spre Vf Paltinul in ideea de a parcurge creasta dintre Vf Platinul si Vf Iezerul Caprei, iar in functie de timp, in Saua Caprei, vom vedea dacă mai urcam si pe Vanatoarea lui Buteanu. Aveam vreo 5 ore la dispoziție, pentru ca la ora 17.00 era ultima telecabina si nu voiam sa o luam pe jos pana la Balea Cascada. Echipati si accesorizati cu tot ce trebuie, ni se parea ca avem prea multe chingi, bretele, cleme, de nici nu mai știi care si cum sunt. Incepem sa urcam energici, insa in scurt timp zapada ne taie elanul. Aveam urme de schiori, dar nu si de bocanci, asa ca va trebui sa ne facem singuri. Panta nu este asa de prietenoasa si pe masura ce urcam ea isi spune cuvântul. Abia când iesim pe Varful Paltinul avem parte de câteva urme facute, fiindu-ne mai usor. Pe ultima portiune nu mergem pe traseul de vara ce taie curba de nivel si care ne scoate in Saua Paltinul, ci ne lasam in stanga pentru a iesi chiar pe varf. In creasta ne bucuram de o vreme superba si peisaje ce te lasa mut. Abia ornate cu omăt, crestele sculptate ale masivului sunt impresionante. Chiar crezi ca ești în Alpi. Facem multe poze, folosindu-ne si de o drona. Vremea era perfecta pentru asa ceva, vantul nu bătea de loc. Rar prinzi asa ceva.
De pe varf ne indreptam spre Iezerul Caprei. In prima parte, parea ca am avea o misiune usoara, dar in scurt timp lucrurile se complica. O mica inseuare ne pune în dificultate si vom folosi si al doilea piolet pentru mai multa siguranta. Suntem la limita, in partea dreapta aveam multe sute de metri ce se cascau sub noi, iar pe stanga, pe muchie, nici nu mai vorbim. Fiecare pas este o provocare. Zapada nu este stabila și fuge usor de sub picioarele noastre. Fiecare pas il verific bine si nu lasam garda deloc jos. Alternam cu porțiuni ceva mai ușoare, insa eu mi-o închipuiam mai lejera ca cea ce urca pe Vanatoarea lui Buteanu. De cate ori am fost vara pe ea, am prins ceata si mi s-a părut usoara. Insa iarna e altceva. Ne continuam aventura si cand vedem ca lucrurile se complica, ne legam in coarda pentru o mai multa siguranta. Unul trece, unul il asigura pe celalalt. Pe portiunile dificile nu vom trece niciodată amândoi. Cand pe muchie, atenti la cornise, cand pe la baza unor stanci de care ne agățam, ne mișcăm mai greu de cat am fi crezut noi. Cu asa pericole sub noi, cu zapada proaspata si moale, suntem foarte atenți și inaintam ceva mai anevoios.
Vremea continua sa ne surprindă, cele doua ore de soare sunt de fapt vreo noua. Pozele ies faine si oprim des pentru asta. Mai întâlnim și schiori ce se dau chiar pe mijlocul căldarii la vale. Nebunie curata. Pe parcurs, cand suntem aproape de Iezerul Caprei, ne dam seama ca nu avem timp si pentru Buteanu. Bine, nici noi nu am tras asa tare. Filmări, poze, o masa.
Ajunsi pe Iezer, ne bucuram in continuare de aceleași peisaje spectaculoase. Nu ne mai grăbim, ca știam ca din Saua Caprei ne vom da la vale spre Balea. Pierdem vreo 10 minute pe varf si ne lasam in stanga cu pas apăsat pentru a prinde in zapada inselatoare. Din sa avem o portine lunga in care zapada este ceva mai moale ca la urcare. Se simte ca stratul nou se deplasează usor fata de cel înghețat. Mai pe langa stâncile din stanga ne croim drum pentru a iesi la lac. Ar fi fost frumoasa o ședere la lacul Capra, la cort. Se contura un apus superb cand urcam in telecabina. Vom mai reveni cu siguranta in zona.
Cam atât a fost in tura asta. Am fi vrut sa urcam pe Vf Buteanu, desi l-am mai urcat iarna in urma cu doi ani. Si atunci am avut parte de o vreme la fel de buna, cu o zapada chiar mai buna ca acum. Toată zona este absolut superba, cu posibilitatea de a vedea cele mai importante varfuri ale Făgărașului. Moldoveanu, Vistea, Negoiu, Arpasu, Lespezi, Cornul Caltunului sunt cateva dintre ele.