Tamasul Mare – Muntii Fagaras
Perioada: 17 Ianuarie 2021
Traseu: Plaiul Foii – Poiana Runcului – Vf Tamasul Mare – Curmatura Foii – Plaiul Foii
Marcaj: Plaiul Foii – Poiana Runcului – Vf Tamasul Mare Tamasul Mare – Curmatura Foii Curmatura Foii – Plaiul Foii
Timp de mers: 6 ore
Echipament: bocanci de iarna, ciorapi – 2 perechi, pantaloni softshell, bluza de corp – 2, geaca de ploaie si vant Goretex, geaca de puf, manusi – 3, cagula, lanterna frontala cu baterii de rezerva, cutit, folie de supravetuire, rucsac, ochelari de soare, crema de soare, alimente, smartphone dotat cu GPS si Glonass, baterie externa – 1, coltari, bete trekking, termos ceai, termos mancare, termos cafea
Scurta descriere: Din Plaiul Foii urcam pe banda galbena pe o panta ce devine pe alocuri solicitanta. Iesim in Poiana Runcului dupa o ora si ceva de mers si ne continuam ascensiunea spre Tamasul Mare. Pe traseul mai intalnim o poienita si in scurt timp iesim in traseul de creasta a Masivului Fagaras, marcat cu banda rosie. Pana pe varf mai avem 5 minute. Ajunsi pe varf, ne lasam in padure, tot pe banda rosie, atenti sa nu pierdem marcajul. Zapada are o consistenta mare si ne croim drum pe un frig patrunzator prin troienele cazute de curand. Fiind marcat recent, nu intampinam dificultati de orientare ca in anii din urma. Suntem intr-o zona defrisata si intalnim frecvent urme de animale salbatice. Pe masura ce coboram, traseul devine lejer, mai ales dupa ce intalnim drumul forestier. Ulterior schimbam si banda, trecand la cea de culoare albastra, ce ne scoate in Plaiul Foii pe un drum prietenos.
Observatii: traseul este usor ca dificultate pentru cei cu experienta si cu o pregatire fizica buna; nu prezinta dificultti tehnice; pot fi usoare probleme de orientare sau caderi insemnate de zapada ce ingreuneaza mersul;
Pentru orientare folositi track-urile GPS, aplicatii recomandate: MapPlus (IOS), Locus Map (Android).
Max elevation: 1724 m
Min elevation: 849 m
Total climbing: 930 m
Total descent: -929 m
Nu ne simteam in cea mai buna forma, asa ca alegem un scurt traseu in Munții Fagaras, mai exact pe Tamasul Mare. Vremea se anunta mohorâtă si geroasa. Cu o zi inainte au fost zone in care temperatura resimțită era de -34 grade. Azi erau ceva mai ridicate, dar oricum venisem pregătiți pentru a înfrunta frigul. Traseul il știm, l-am parcurs acum câțiva ani intr-o zi caniculară de vara.
Din Plaiul Foii mergem putin spre drumul ce duce spre Rudărita si in scurt timp găsim un indicator ce ne îndruma spre Tamasul Mare, pe marcaj banda galbena. Gradele pantei cresc inca de la inceput si ne dam toată silință pentru a-i face fata. Traseul merge in mare parte prin padure, cu excepția a doua poieni, in care ieșim dupa vreo o ora si ceva de mers. Pe indicator timpul de mers este de 2 ore si 40 de minute, dar, tinand cont de condițiile de iarna, cu siguranța, avea sa fie mai mare. Traseul merge pe culme si nu întâlnim pasaje greu de trecut. Marcajul a fost recent refăcut si totul decurgea bine, mai ales ca aveam si urme făcute.
Ajunși intr-o mica sa, la intersecția cu banda rosie, urmele dispar si suntem nevoiți sa urcat ultima suta de metri printr-o zapada destul de mare. Aici părea ca se simte tot mai mult influența Masivului Fagaras. Frigul musca cu pofta din noi, iar troienele ne dadeau putin de furca.
Pe varf nu zăbovim mult, ideea noastră de a mânca aici nu era tocmai indicată, asa ca o zbughim repede din loc si ne continuam aventura prin zapada proaspat depusă. Nici aici nu mai avem urme, însă intuim repede pe unde ar fi traseul. Deci, continuam spre Curmtura Foii, tot pe banda rosie. Practic, este traseul de Creasta a Făgărașilor. In scurt timp ieșim intr-o zona defrișată, săpând urme si urmărind atenți marcajul. Acum este nou, insa cu ceva ani in urma l-am căutat putin prin tufele si copacii crescuti haotic. Norii negri nu conteneau sa plece, raza noastră vizuala fiind limitată. Am fi avut ce vedea.
Oprim sa mâncam intr-un târziu, putin mai jos temperatura parca nu era scăzută si puteam mânca ceva cald. Venisem pregătiți cu termosuri de mancare calda, ceai si cafea. Pe asa vreme merita sa ai asa ceva la tine. La un moment dat, intersectam traseul banda albastra, care ne scoate in Plaiul Foii. Pe măsura ce înaintam traseul devine lejer si urmărim un drum forestier prietenos cu picioarele noastre. Renunțam la mini crampoane pentru ca dădeam de multe pietre si ne ajutam de betele de trekking. Cam de aceste ustensile ai nevoie pe acest traseu. Ne ducem in șase ore si ceva când ajungem la masina, incadrandu-ne in timpul estimat de noi.