Plaiul Orjogoaia – Muntii Baiului
Perioada: 10 Octombrie 2020
Traseu: Valea Doftanei – Plaiul Orjogoaia – Vf Rusu si retur
Marcaj: Valea Doftanei – Plaiul Orjogoaia – Creasta Baiului , Creasta Baiului – Vf Rusu
Timp de mers: Valea Doftanei – Vf Rusu 4 ore
Echipament: bocanci drumetie, ciorapi – 2 perechi, , pantaloni softshell, bluza de corp – 1, tricou cu maneca scurta – 1, geaca de ploaie si vant Goretex, geaca de puf, manusi – 1, lanterna frontala cu baterii de rezerva, cutit, folie de supravetuire, rucsac, ochelari de soare, crema de soare, alimente, smartphone dotat cu GPS si Glonass, baterie externa – 1.
Scurta descriere: Din Valea Doftanei, la 2 km de localitatea Traisteni ne inscriem pe un drum forestier noroios marcat cu cruce rosie. Urcam indelung prin padure pana iesim in golul alpin langa o stana de oi. De aici in scurt timp ajungem la un lac nival, Lacul Orjogoaia. Imediat intalnim traseul de creasta marcat cu banda galbena si facem dreapta pentru a urca pe Varful Rusu. Dupa nici patru ore suntem pe varf pe un traseu in care nu intampinam mari dificulati, doar distanta si diferenta de nivel ne-au solicitat puțin.
Observatii: traseul este mediu ca dificultate, are o distanta de circa 11 km si o diferenta de nivel de 1100 m, poate prezenta probleme de orientare pe vremea rea sau iarna;
Pentru orientare folositi track-urile GPS, aplicatii recomandate: MapPlus (IOS), Locus Map (Android).
Max elevation: 1888 m
Min elevation: 840 m
Total climbing: 1152 m
Total descent: -104 m
Total time: 02:36:35
Pe o vreme mohorâtă de toamna ne deplasam spre Valea Doftanei pentru a accede in Masivului Baiului, pe Plaiul Orjogoaia, pe traseul marcat cu cruce rosie. Localitatea de referință este Traisteni, din care mai mergem 2 km pana la intrarea pe traseul pe care intenționăm sa-l parcurgem.
Luam o mică gustare si ne inrolam in misiune pe drumul forestier mocirlos. Abia ce plouase cu câteva ore inainte si in continuare erau ceva șanse de a da câțiva stropi. Prin padure, pășim apasat pentru a lua altitudine, aveam o diferența de nivel destul de mare de urcat, 1100 metri, pana la ținta noastră finala, Vârful Rusu. Linistea pădurii era deranjata de câteva drujbe ce se auzeau inca de la primele ore ale diminetii. Traseul este ușor, similar celorlalte trasee din acești munti domoli, ideali pentru a fi parcurși toamna. Soarele nu avea program cu publicul astăzi, trebuia sa înfruntăm ceata coborâtă la altitudini joase ce a acaparat toata padurea. Chiar daca eram aproape de mijlocul lui Octombrie, coloritul frunzelor se lăsa inca așteptat, temperatura ridicată din ultimile saptamâni au menținut verzi copacii.
Cu un efort de 2 ore reușim sa evadam din pădurea întunecată si sa ieșim in golul alpin. Din când in când ceata se mai risipește si vedem cat de cat pășunile maronii inca neparasite de turmele de oi. In scurt timp ajungem la Lacul Orjogoaia, un mic lac nival, aflat pe traseul nostru la 1400 m altitudine. Putin ne mai desparte de intersecția cu traseul de creasta marcat cu banda galbena si ne lăsam dreapta spre Culmea Neamtului. Nu aveam asa mult la dispoziție sa ajungem pe cel mai înalt varf, Vârful Neamtului, însă aveam in plan tot un varf de peste 1900 m, Vf Rusu. Ceata da din nou navala peste noi, iar câțiva caini de la stana voiau sa ne ia urma. Norocul nostru ca erau la ceva distanța de noi pentru ca o întâlnire cu ei nu ar fi fost de bun augur, știind de agresivitatea de care dau dovada de cele mai multe ori. Panta devine prietenoasa si ne apropiam de ținta noastră din aceasta zi. Vremea se schimba in rau si câțiva stropi ne obliga sa ne echipam de ploaie când poposim pe varf.
O pauza de masa chinuita pe varf si facem cale întoarsă pe același traseu. Am fi continuat spre Neamtu, dar un traseu circuit cu coborâre in Pasul Predelut ar fi fost prea mult in condițiile alea. Cam 32 de km distanța, timpul scurt avut la dispoziție, condițiile nefavorabile de vreme au fost câteva din motivele pentru care am decis sa urcam doar pana aici. Așadar, ne întoarcem si ne ducem la vale pierzând ușor altitudine. Traseul il știm si nu prea ii acordam mare atenție. Câteva poze cu pădurea mistica din care ceata nu voia sa mai plece si ne vedem de drum. Acum era o liniște mormântală, doar pașii noștri mai scoteau câteva sunete. Chiar daca traseul a fost ușor, distanța nu a fost neglijabila, in total am adunat cam 22 km, iar ca diferenta de nivel am urcat si coborat 2200 m. Putin dupa ora 17:00 suntem la masina si plecam spre casa.
Atentie! Datele au caracter informativ si nu sunt autorizate, neasumandu-ne niciun risc asupra erorilor. Datele pot fi modificate oricand.