Bucegi – Intre toamna si iarna
Perioada 5 – 6 noiembrie 2016
Traseu: Cabana Padina – Valea Doamnele – Saua Batrana – Saua Strunga – Cabana Padina
Marcaj: Padina – Valea Doamnei – Batrana , Batrana – Saua Strunga – Cabana Padina
Timp de mers: 7 ore
Echipament: bocanci, ciorapi 3 perechi, parazapezi, pantaloni de corp, suprapantaloni goretex, manusi – 2 perechi, geaca puf, polare – 2, bluza de corp – 2, geaca de ploaie si vant, lanterna frontala, cutit, folie de supravetuire, rucsac, coltari, piolet, ochelari de soare, crema de soare, alimente.
Observatii: traseu recomandat celor experimentati pe traseele de iarna. Necesita o pregatire fizica buna. Poate prezenta dificultati in unele locuri datorita caderilor mari de zapada.
Pentru orientare folositi track-ul GPS, aplicatii recomadate: MapPlus (IOS), Locus Map (Android).
Max elevation: 2143 m
Min elevation: 1486 m
Total climbing: 800 m
Total descent: -773 m
Când toamna se îngâna cu iarna noi am explorat culmile Bucegiului pe alocuri înzăpezite. Dupa o tentativa nereușită a iernii de a pune stăpânire pe masiv, toamna inca își mai păstra ceva din farmecul ei. Toată săptămana am căutat cazare la mai multe cabane si făcându-ne planuri prima data pentru Piatra Craiului, Leaota sau Ciucas, pana la urma am ajuns in Bucegi. Am sunat la Cabana Padina, rezervand patru locuri pentru o seara.
Plec sambata dimineața spre Titu ca sa ma întâlnesc cu Teo, Ionut si Iulian, luand calea drumului de acces spre Cabana Padina. Vremea se preconiza a fi una ideală de drumetie, adeverindu-se la fata locului. Totul înjur te captiva, in partea inferioară peisajul de toamna te încânta cu coavoarele multicolore, iar in partea superioară zapada schimba aspectul intr-unul de tranziție toamna – iarna. Ajungem la cabana pe la 11:00, unde ne cazam si mâncam o ciorba. Nu era timp de pierdut deoarece ziua era scurta si traseul pe care-l planificasem se întindea pe o durata de 7 ore. Plecam la 12:00 de la cabana spre Hotel Peștera si urmam Valea Ialomiței pana la un moment dat, când facem stanga pe Valea Doamnelor, marcaj triunghi rosu. Traseul nu este dificil, poate fi abordat si iarna, cu excepția a doua zone in partea superioară unde se pot forma mici avalanse, dar si acestea pot fi trecute cu putina atenție. Sunt cam 3 ore si 30 minute pana in Saua Batrana, deși la inceput ti se pare ca l-ai putea parcurge mai repede, dar de ce urci parca mai apare câte o deschidere, iar Vf Batrana fuge de tine. Toți eram intr-o forma buna si urcam rapid, doar câteva opriri pentru poze ne-au mai ținut din drum.
Înaintam repede in altitudine si odată cu ea creștea si stratul de zapada, mai ales pe nord pe unde era traseul, fiind necesare parazapezile. Eu aveam la mine coltarii si pioletul, însă nu a fost nevoie sa apelez la ele. Pe traseu ne mai întâlnim cu doi turiști care erau pe partea cealaltă de vale, puteai merge si pe acolo, dar când am încercat sa trecem, ne-am dat seama ca era mai bine pe zapada. Dupa 3 ore si 30 minute ajungem in creasta si mai mergem 5 minute pana la Refugiul Batrana. Anul trecut am dormit aici, dupa ce am facut un traseu lung de vreo 10 ore. Refugiul este friguros daca nu este plin si prin unele locuri ploua atunci. Aici luam o pauza de 30 minute pentru masa. Nu prea ne mai dădeam duși din refugiu dupa ce am mâncat, însă trebuia sa o luam din loc, traseul era lung si nu mai erau decat vreo 2 ore pana se înnopta. Planul nostru era sa ajungem in Saua Doamnele, cu coborâre pe Valea Ialomiței, dar pe parcurs am schimbam ruta. Ne-am propus sa coboram la Padina prin Saua Strunga. Dupa ce admiram Leaota, Piatra Craiului si Păpușa, ne lăsam ușor pe vale, urmând traseul banda rosie. Seara începea sa dea primele semne ca se lasa peste masiv, frigul mai pătrunzător, zapada se întărea, iar soarele dădea sa apună. Dificultăți mari nu sunt pe traseu, marcajul este destul de bun, iar in apropiere este Refugiul din Saua Strunga, renovat de curând.
Pana la refugiu facem aproape 2 ore, când seara se lăsase pe deplin. Traseele pe timp de noapte sunt deja o obișnuința pentru mine, numai anul asta am facut 5 si pe o asa vreme mergeai de plăcere. Cu cerul plin de stele si cu luna prezenta pentru a ne lumina calea coboram in voie. Știam traseul, il parcusesem anul trecut pe timp de iarna. Plecam la 18:00 de la Refugiul Saua Strunga si la 19:00 suntem la Cabana Padina. Timp de o ora am mers la frontale pe un traseu ușor pe care dupa cateva sute de metri dispăruse si zapada. Trecem pe lângă stana aflată putin mai sus de cabana, dându-ne seama ca suntem aproape. In apropierea cabanei simteam mirosul de fum si mancare. Pe drum ne era gandul la asa ceva. Când intram in cabana petrecerea era in toi, muzica de petrecere era la mare cautare pentru unii turisti. Cabana si-a pierdut farmecul montan, același lucru il găsești si in cârciumile din orase, dar asta este, trebuie sa acceptam. Dupa un dus cu apa călie, coboram la masa. Am povestit fiecare din turele făcute anul asta si ce mai avem de gând sa facem pe viitor.
Pentru a doua zi stabilisem sa parcurgem Cheile Zanoagei, daca tot eram in zona. Duminica ne-am trezit târziu sau cel putin eu, pe la 10:00. Dupa ce am luat micul dejun, am plecat spre cabana Cheile Zanoagei de unde începe traseul pe chei. Lăsam masina lângă camping si intram pe traseu. Nu este un traseu foarte spectaculos, este unul pentru o plimbare ușoară pentru orice turist. Durata de parcurgere este cam de 3 ore dus-intors, daca optezi sa mergi si pe la 7 Izvoare. Pe timpul ploilor sau in perioada iernii trebuie putina atenție pentru ca se poate aluneca si ideal ar fi sa avem bocanci pentru a evita accidentele. Vremea era departe de ceea ce avusem noi parte ieri, sus era ceata si probabil ca a si nins. Ajungem la masina pe la 15:00 si plecam spre casa. Pe traseu mai oprim de vreo doua ori, pentru ca privelistea splendida spre Muntii Baiului nu o puteai neglija.
Am explorat pentru a cincea oară Masivul Bucegi in acest an pe un traseu inedit in prima jumătate a lui. Dar de fiecare data, oricat de des l-ai vizita, Bucegiul iti oferă ceea ce cauți, relaxare, anduranta, adrenalina si peisaje fascinante care te fac sa te întorci mereu cu plăcere la el.
Atentie! Datele au caracter informativ si nu sunt autorizate, neasumandu-ne niciun risc asupra erorilor. Datele pot fi modificate oricand.