Vf lui Crai, Muntii Tataru
Perioada: 07 Septembrie 2024
Traseu: Slon – Fantana lui Codinita – Cetatea Slon – Vf lui Crai si retur
Marcaj: Slon – Fantana lui Codinita – Vf lui Crai
Timp de mers: 5 ore dus – intors
Echipament: pantofi sport drumetie, ciorapi – 2 perechi, pantaloni lungi (gore-tex) – 1, polar – 1, bluza de corp – 1, geaca de ploaie si vant, geaca puf, manusi – 1, lanterna frontala, cutit, folie de supravetuire, rucsac, ochelari de soare, crema de soare, alimente, smartphone dotat cu GPS si Glonass, baterie externa – 1, bete de trekking
Observatii: traseul este usor si nu pune probleme tehnice.Exista apa pe traseu.
Max elevation: 1469 m
Min elevation: 686 m
Total climbing: 836 m
Total descent: -54 m
Toamna si-a intrat in drepturi de cateva zile iar copacii au inceput deja paleasca. Fiind un an secetos, se vede ca vom avea o toamna mai timpurie si in doua – trei săptămâni e posibil ca frunzele sa inceapa a cadea. Nu prea aveam idee sa fac intr-o zi, pentru ca mai toate opțiunile s-au cam epuizat. Am fost de multe ori pe majoritatea traseelor si tot cautam ceva nou. Asa ca plecam spre Satul Slon pentru a urca spre Vf Lui Crai din Muntii Tataru.
Prin definiție Slon înseamnă șopron, insa nu am cautat in literatura de specialitate sa vad daca acest toponim are legatura cu asta. Drumul pe care intenționăm sa mergem este cel ce duce in Tabla Butii, un loc incarcat de istorie daca ne gândim la Primul Război Mondial sau chiar in vremuri mai indepartate. Ne invartim prin zona pentru un loc de parcare. Desi satul era asfaltat pana in capăt, cam greu cu spațiul pentru ca este în panta si strazile sunt inguste.
In jurul orei zece pornim pe traseu, cu aplomb, pe drumul pietruit si prăfuit. Pare-se ca nu a mai plouat de ceva timp si mașinile lasau in urma un praf dens. Drumul este recondiționat si mașinile de teren 4×4, desi am vazut ca este un panou care interzice lucrul asta. Iesim repede din sat si la fel de rapid suntem pe culme. Pe măsura ce urcam, zarim Ciucasul, privelistea fiind superba. Avem ce admira. Sunt si cateva obiective in drum, cum ar fi Cetatea Slon sau doua fântâni (nu stiu cat de buna este apa), iar spre final avem doua izvoare si niste amenajări tip popas unde ne putem trage sufletul. Cateva cabane stau retrase in poieni frumoase, usor ascunse și probabil nu sunt pentru oricine.
Noi pedalam in continuare fara pauze mari și ne apropiem vertiginos de varf. Dam de o stana cu multi caini, pe care suntem nevoiți s-o ocolim atat la dus, cat si la întors. In rest, nu intampinam nicio problema, totul merge ca uns. In nici 2 ore si 30 minute suntem pe varf, langa crucea imensa construita acum 4 ani.
Aici stam ceva mai mult timp pentru ca aveam de unde. Ajunsesem mai repede decât ne-am fi așteptat si cu asa peisaje și liniște merita sa te relaxezi nițel. Ciucasul, Siriul si alte culmi ce ne inconjoara ne mangaie privirea. Cred ca dupa 2-3 săptămâni peisajul va fi si mai frumos, cand toamna va pune pe deplin stapanire pe aceste teritorii.
Gata cu pauza si ne punem din nou la drum. Facem cale intoarsa, desi aveam in cap sa cobor in Valea Teleajenului pe o poteca nemarcata. Insa am renunțat pentru ca nu știam ce as fi putut găsi, nu ma informasem asa bine. Asa ca ii dam apăsat pe unde am venit cu un ocol al stanei. Traseul este populat, pe semne ca noi dimineața chiar am intrat devreme, deoarece nu era mai nimeni pe traseu.
Plecati la 10.30 din Slon, suntem inapoi la 16.00. Bineînțeles, punand aici si pauza de 45 de minute de pe varf. In concluzie, daca aveti o zi la dispoziție, Vf lui Crai este o varianta buna pentru o plimbare de cateva ore pe munte.