Hornul Gainii – Padinile Frumoase | Piatra Craiului
Perioada: 18 Martie 2023
Traseu: Fantana lui Botorog – Cabana Curmatura – Hornul Gainii – Saua Padinei Inchise – Vf Ascutit – Padinile Frumoase – Prapastiile Zarnestilor – Fantana lui Botorog
Marcaj: Botorog – Cabana Curmatura Curmatura – Hornul Gainii – Saua Padinei Inchise nemarcat, Saua Padinei Inchise – Vf Ascutit Vf Ascutit – Padinile Frumoase Prapastiile Zarnestilor
Timp de mers: 8 ore
Echipament: bocanci de iarna, ciorapi – 2 perechi, pantaloni softshell, bluza de corp – 2, fleece – 1, geaca de ploaie si vant Goretex, geaca de puf, manusi – 3, lanterna frontala cu baterii de rezerva, cutit, folie de supravetuire, rucsac, ochelari de soare, alimente, smartphone dotat cu GPS si Glonass, baterie externa – 1, coltari, piolet, casca, ham, coarda, carabiniera.
Observatii: traseul este moderat ca dificultate pentru cei cu experienta pe traseele de iarna alpine. Traseul prezinta portiuni cu risc de avalansa, cornise, portiuni accidentate ce pot prezenta un pericol in caz de zapada instabila; In momentul parcurgerii traseului riscul de avalansa, pe o scara de la 1 la 5, era 2, adica moderat. Hornul Gainii este un traseu nemarcat pentru care va trebui sa folosim un track GPS sau sa cunoastem traseul.
Pentru orientare folositi track-ul GPS, aplicatii recomandate: MapPlus (IOS), Locus Map (Android).
Max elevation: 2109 m
Min elevation: 853 m
Total climbing: 1557 m
Total descent: -1557 m
Iată-ne din nou in Piatra Craiului pe un traseu clasic de iarna pe care l-am facut de vreo câteva ori. De la Botorog, noi urcam pe traseul bine cunoscut ce duce la Cabana Curmătura. Fiind un weekend frumos din punct de vedere al vremii, avem pe traseu multi combatanti. Nu știu de când nu am mai văzut asa multa lume. Urcam rapid si îndată ajungem la cabana. Si aici dam de mulți oameni si cu greu găsim o masa sa ingurgitam o ciorba. Nu zăbovim mult pentru ca voiam sa urcam in creasta si sa coboram pana in Zarnesti, si deja era ceasul 12:30.
Vremea era ideală, soare dar cu temperaturi scăzute. O zapada tare ne va ajuta sa luam ușor altitudine si sa menținem un ritm bun pe creasta. Nu putem spune ca eram in cea mai buna forma dupa o luna de pauza. Se va lasa cu febra musculară, cu siguranța. De la cabana, ne înscriem pe banda albastra, pe traseul ce duce pe Carol Lehman. Pana când ajungem in zona de grohotis, de unde vom părăsi marcajul si vom urca drept inainte. Un amestec de piatra cu zapada cam incomod pentru colțari. Imediat luam valcelul din stanga si urcam îndelung o panta accentuată. Practic asta este cea mai grea parte din Hornul Găinii. Dupa ce ajungem la punctul de belvedere, intram in padure si urcam in zig zag pe o poteca deja bătută. Nu dureaza mult aceasta ascensiune si ieșim in creasta, in apropiere de Saua Padinei Inchise. O vreme superba, cu peisaje de vis si multi pretendenți la creasta. Acum traseul se prezintă bine. Zapada bine așezată, cu urme deja făcute. In alte ture situația era mai complicata. Astazi am facut uz doar de coltari.
Urcam si coboram Padina Popii, apoi câteva proeminente pana ieșim pe Vârful Ascuțit. Eu merg mai in spate pentru a prinde cadre cat mai reușite, însă recuperez printr-un ritm mai susținut intre aceste pauze. Ajungem pe Ascutit dupa câteva ore si nu ne ramane decât sa ne dam la vale pe Padinile Frumoase. Găsim zapada buna si pierdem ușor in altitudine. Am fost de multe ori pe el atât vara, cat si iarna si nu prea ii mai dau importanta.
Ieșim rapid in drumul spre prăpastii. Nu mai mergem la cabana si ne lăsam in dreapta pe drumul forestier. Alternează cu porțiuni de gheata, însă pe colțari era incomod, asa ca renuntam la ei. Erau bune pisicuțele, dar câte sa mai pui in rucsac. Nu prea ne mai ardea de traseu si abia așteptam sa ajungem la cazare. Tura ia sfârșit in jur de ora 18:00, adică dupa vreo 8 ore.