Cabane montane din Romania
Tara noastra nu prea exceleaza la capitolul infrastructura turistica, mai ales cand vorbim de cabanele aflate la altitudine in zona montana. Depasite de timp, ele abia daca ofera conditiile minime necesare, iar daca ar fi sa le comparam cu cele din alte tari din UE, e clar ca am fi la coada clasamentului. Asadar, sa le trecem in revista pe cele care inca mai rezista si care ne plac noua cel mai mult.
Cabana Dochia – aflata in Muntii Ceahlau, cabana ofera condtii decente din toate punctele de vedere, comparabile chiar cu cele din vest. Amplasata intr-o zona frumoasa, cu o buna perspectiva de peisaje frumoase, mai ales la apus si rasarit, are toate utilitatile necesare unei innoptari in condtii optime. Avem camere dotate cu bai separate, restaurant cu mancare buna si un lucru foarte importanta, respectarea programului de ohihna. Adica la ora 20.00 ultima comanda la mancare, la 21.00 ultima comanda la bar, iar la 22.00 stingerea. De ce zic asta, pentru ca noi avem tendinta de a ne lungi cu petrecerea si galagia pana dimineata si de a face noaptea alba altora, netinand cont ca poate un turist a venit la sute de km distanta sau vrea sa plece de dimineata pe traseu.
Cabana Negoiu (Muntii Fagaras) – intrata de cativa ani intr-un proces de schimbare, cabana se ridica la cerintele unei cazari ideale atunci cand vrem sa mergem pe munte. Asociata celui de-al doilea varf ca inaltime din tara noastra, Cabana Negoiu se apropie si ea de condițiile pe care le gasim in cabane (refugii) precum celor din Italia sau Franta. Ceea ce nu poate decat sa ne bucure.
Cabana Suru (Muntii Fagaras) – transformata dintr-un refugiu in cabana, in ultimii ani a devenit o destinatie buna pentru montaniarzii ce vor sa aventureze pe traseele ce duc spre Varful Suru. Avem ca si la celelalte de mai sus conditii bune de dormit, toalete, dusuri cu apa calda si posibilitatea de a servi masa calda. Poate la aspectul privind galagia ar trebui sa mai lucreze putin.
Cabana Ciucas (Muntii Ciucas) – se inscrie si ea in nota celor celor de mai sus, unde gasim conditiile unei cabane conforme zilelor noastre. Fiind accesul mai facil, la capitolul galagie sufera si ei, si ne putem trezi frecvent intr-o petrecere.
Cabana Caraiman – Muntii Bucegi – reintrata de curand in circuitul turistic cabana a primit imbunatatiri semnificative si poate caza chiar si iarna. Avem toaleta in cabana, dus si masina de spalat. Camerele sunt curate si bine incalzite cu centrala pe gaz. Cabana dispune de bar si sala de mese, unde se pot servi bauturi reci si calde, si bineinteles, si mancare. Privelistea si conditiile o recomanda, mai ales ca schimbarile nu se vor opri aici. Ne bucuram sa o avem utilizabila si vom reveni cu siguranta.
Cabana Batrana – Muntii Iezer Papusa – aparuta si ea la inceputul anului 2024 pe harta unitatilor de cazare montana va fi una din destinatiile noasytre viitoare. Vom reveni cu amanunte.
Cabana MGS – Muntii Cindrel – avem informatii ca o fosta stana a fost renovata cu scopul de a o folosi ca si cabana. Cand vom ajunge acolo o vom adauga in lista noastra.
Cam aici se opreste numarul cabanelor pe care eu le-as recomanda cuiva care vrea sa se cazeze si sa aiba niste conditii minime apropiate de cele din tarile alpine. Vom continua topul cu cele care se afla in zone frumoase din punct de vedere al reliefului, insa la care investitiile se lasa asteptate.
Cabana Malaiesti (Muntii Bucegi) – cea mai vizitata cabana datorita amplasamentului si usurintei cu care putem ajunge la ea, dar care, cum ziceam mai sus, merita mai multe investitii. Mancarea, toaletele si conditiile din camera sunt demne de anii ‘90. Stiu ca se invoca accesul ce ingreuneaza aprovizionarea si lipsa apei, insa sunt exemple (Cabana Suru) ca se poate si solutii au tot aparut, mai ales daca ne uitam la cabanele din vest aflate la peste 3000 altitudine.
Cabana Curmatura (Muntii Piatra Craiului) – o alta cabana care se bucura de un numar mare de turisti si care nu este departe de Cabana Malaiesti cand vine vorba de investitii. DIn cate stiu, in ultimii 2 ani nici nu au mai cazat din motive sanitare. In 2024 a revenit in circuitul turistic.
Cabana Valea Sambetei (Muntii Fagaras) – aflata si ea intr-o zona mirifica din Muntii Fagaras, as putea spune ca este trecuta de timp mai ceva ca celelalte doua de mai sus. Doar peisajele frumoase si traseul des frecventat ce ne scoate in Creasta Fagarasului mai obliga turistii sa se cazeze aici. Momentan iesita din circuitul turistic pana se va construi una noua.
Cabana Gentiana (Muntii Retezat) – o cabana care a suferit ceva modificari in ultimul timp, dar care tot nu se ridica la nivelul dorit de turisti, mai ales daca avem pretentia sa ne vina din alte tari. Este mai degreba un refugiu si nici nu ofera servicii de masa.
Ma opresc aici cu descrierea lor, pentru ca si asa ultimele patru le-am adaugat fortat pe motivul enuntat mai sus. Noi mai avem cabane, dar majoritatea sunt in continua stare de degradare, deschise doar cateva luni pe an sau deschise in functie de cum are chef propietarul. Nu are rost sa le mai enumeram, ca oricum am fost destul de critici in acest articol si nu acesta a fost scopul lui. M-as bucura sa vad cabane cum sunt cele din Alpi. Chiar daca platesti un pret mai mare, sa stii pentru ce-l dai.