10 trasee de iarna
Dupa mai multe serii de articole in care am descris trasee de iarna din Carpatii Romaniei, mai usoare sau mai dificile, in cel de fata vom da exemple de 10 trasee medii ca dificultate ce nu implica tehnica, dar care pot avea distante mai lungi si ca punct final un varf de pe care privelistea este superba. La fel ca in toate descrierile cu trasee ce pot fi parcurse iarna, aducem la cunostinta ca vom avea nevoie de o pregatire fizica buna, spirit de orientare, echipament adecvat de iarna si sa fim bine informati in privinta vremii si avertizarilor date de diverse institutii precum Salvamont, ANM, etc. Prin urmare, chiar daca traseele pe care le vom descrie nu implica o tehnica deosebita, in unele situatii, eu recomand sa aveti la voi bete de trekking, coltari, piolet, casca, ham si o coarda. De ce spun asta? Pentru ca toate ies in golul alpin si unele situatii putem intalni gheata, portiuni cu panta ceva mai accentuata si pe care putem aluneca usor.
Bran – Culmea Clincea – Vf Tiganesti, Muntii Bucegi – un traseu lung, in care putem avea probleme cu zapada mare cazuta in partea mediana a traseului si care ne poate ingreuna mersul. Daca pana la iesirea in golul alpin avem marcaj, de aici trebuie sa tinem cont ca traseul nostru va merge pe culmea matematica si nu pe traseul de vara pe sub culme. Cum partea superioara este mai mereu batuta de vanturi, iar panta ia ceva proportii este necesar sa folosim coltarii si pioletul. Efortul depus este pe masura rasplatit si privelistea este absolut incantatoare de cum iesim din padure pana ajugem pe varf. Durata traseului poate varia in functie de stratul de zapada si poate ajunge chiar si la 6 ore. Deci mare atentie cum va dramuiti timpul pentru aceasta tura.
Echipament tehnic recomandat: coltari, piolet, casca, bete trekking; Marcaj ; Timp de mers 5 – 6 ore
Cantonul Bratei – Culmea Ratei – Vf Leaota, Muntii Leaota – un traseu la fel de lung si care poate ajunge la 6 ore doar in urcare in caz ca avem zapada mare, moale si lipseste poteca batuta. Imediat cum traversam Raul Ratei, ne ia in primire o panta accentuata si s-ar putea sa avem nevoie de coltari in picioare, ca de multe ori intalnim gheata iar urcarea si coborarea este imposibila. Urcam mult timp prin padure, ca mai apoi sa iesim in golul alpin urmand sa luam la rand Vf Ratei 1 si 2 pe o culme prelunga. Din Varful Leaota avem o perspectiva buna cu Masivele Bucegi, Papusa si Piatra Craiului, rasplata a muncii noastre prin intemperiile iernii.
Echipament tehnic recomandat: coltari, piolet, casca, bete trekking; Marcaj Timp de mers 5 – 6 ore
Cheia – Cabana Muntele Rosu – Cabana Ciucas – Vf Ciucas, Muntii Ciucas – un traseu clasic, putin mai scurt, dar care in partea superioara ridica ceva probleme, mai ales cu frigul accentuat de vanturile ce bat mai mereu in aceasta zona. Ajungem usor la Cabana Muntele Rosu dupa ce am strabatut un drum asfaltat, care nu are parte de dezapezire in caz ca vrem sa urcam cu masina pentru a mai scuti din drum. Iesiti in poiana pentru scurt timp, vom fi nevoiti sa intram din nou pe o poteca ce face legatura cu Valea Berii. In momentul in care ne conectam cu ea trebuie sa fim atenti ca exista o portiune pe care putem gasi gheata si aluneca usor, ca mai apoi sa urcam pe un drum larg pana la Cabana Ciucas. De la cabana incepe cu adevarat provocarea si vom fi atenti cum ne orientam. Pe ceata si daca nu avem urme putem avea probleme. Urcam o poteca de iarna pe alocuri accidentata si pe care ne putem ajuta de coltari sau mini-coltari daca avem gheata. Betele de trekking sunt si ele foarte utile, ca in mai toate traseele de iarna. Iesim langa Babele la Sfat si cu inca putin efort ajungem pe cel mai inalt varf din Muntii Ciucas, Vf Ciucas 1954 m. Cum spuneam mai devreme, eu mereu am prins vant care accentua mult senzatia de frig, asa ca fiti pregatiti cu haine groase si manusi.
Echipament tehnic recomandat: mini-coltari, bete trekking; Marcaj Timp de mers 4 ore 30 minute
Busteni – Culmea Zamora – Vf Baiutu, Muntii Piatra Craiului – plecam din Busteni pe langa Castelul Cantacuzino si mergem ceva timp prin padure pe un drum forestier. Iesiti in culme si totodata in golul alpin, vom urmari linia matematica urcand pante pe alocuri accentuate. Peisajele sunt tot mai frumoase odata cu cresterea in altitudine, in special daca privim in spate, spre Bucegi. Urcam tinad linia crestei pana vom iesi in creasta principala a masivului chiar pe Vf Baiutu.
Echipament tehnic recomandat: mini-coltari, bete trekking; Marcaj Timp de mers 4 – 5 ore
Dambu Morii – Valea Sapte Scari – Cabana Piatra Mare – Vf Piatra Mare, Muntii Piatra Craiului – traseul pe care il vom urma este cel care ne duce la celebrul Canion Sapte Scari. Iarna il vom ocoli prin partea dreapta si vom continua pe banda galbena pe un traseu cu o panta usor accentuata in unele locuri. Pana vom iesi la cabana, vom avea ceva de tras daca avem multa zapada. Dupa o pauza la cabana, vom intra din nou in padure pentru vreo 30 de minute. Panta ia din nou proportii si niste gheare in picioare ne-ar prinde bine. Fiind un traseu des frecventat de turisti, putem gasi gheata. Pe ultima parte va trebui sa ne orientam bine in caz ca avem ceata si tinem cont ca vantul bate si aici mai mereu. Asadar, niste haine groase sunt necesare.
Echipament tehnic recomandat: mini-coltari, bete trekking; Marcaj Timp de mers 4 ore
Fantana lui Botorog – Poiana Zanoaga – Cabana Curmatura – Saua Crapaturii – Vf Piatra Mica – Poiana Zanoaga, Muntii Piatra Craiului – un traseu ce poate fi strabatut in circuit, insa recomandarea noastra este in ordinea din titllu. Stim foarte bine ca in Piatra Craiului orice traseu ce trece peste 1500- 1600 m poate avea si portiuni ceva mai tehnice ce implica o usoara catarare. Si pe acest traseu, vara, sunt vreo 2 – 3 portiuni in care avem si lanturi. Cum riscul de a le gasi ingropate in zapada este destul de mare, este bine sa avem la noi coltari, piolet, casca. Putem intalni zone mixte cu zapada, gheata, roca si putem aluneca usor. Traseul este frumos, cu o buna perspectiva spre creasta principala. Cum spuneam la inceput, avantajul acestei ture este ca putem cobori pe alt traseu. Adica vom merge in continuare pe punct albastru si vom intra in padure, unde coltarii ne sunt de mare ajutor pe panta destul de inclinata.
Echipament tehnic recomandat: coltari, piolet, casca, bete trekking, coarda, ham. Marcaj Timp de mers 5 ore
Izvorul Muntelui – Lutu Rosu – Cabana Dochia – Vf Toaca, Muntii Ceahlau – plecam de la Cabana Izvorul Muntelui si ne afundam in padure, urcand o panta accentuata si in care putem folosi gherute sau coltari, pentru ca se formeaza si aici frecvent gheata si nu are rost sa-ti obosesti picioarele. Asa vei lua usor altitudine si iti vei face ascensiunea usoara. Cand vom iesi la cabana, vom avea grija ca este un micut culoar de avalansa ce ne obliga sa deviem putin de la traseu. Peisajul si locul este sublim si vom continua pe langa statia meteo pana vom ajunge sa batem Toaca. De aici, pe vreme buna, avem o priveliste de neuitat.
Echipament tehnic recomandat: coltari, bete trekking; Marcaj Timp de mers 4 ore 30 minute
Rusca – Cabana Giumalau – Vf Giumalau, Muntii Rarau&Giumalau – marcat cu triunghi rosu, traseul ne poarta pe un drum forestier pana aproape de cabana, de unde vom urca ceva mai abrupt o panta care ne scoate in culme. Batuti mai mereu de vant, vom continua si in scurt timp vom ajunge la crucea imensa aflata chiar pe Vf Giumalau. Este recomandat sa avem la noi bete de trekking, mini-coltari si haine groase.
Echipament tehnic recomandat: mini-coltari, bete trekking; Marcaj Timp de mers 4 ore;
Poiana Brasov – Partia Kanzel – Vf Postavaru, Muntii Postavaru – un traseu putin mai scurt ca celelalte si care intersecteaza frecvent partiile de schi. De aceea vom avea grija pe unde mergem si, tinand ca pe partie se poate aluneca usor, vom lua in picioare mini-coltari si bete de trekking.
Echipament tehnic recomandat: mini-coltari, bete trekking; Marcaj Timp de mers 3 ore;
Cabana Voina – Refugiul Gainatu Mare – Vf Papusa, Muntii Iezer&Papusa – inainte de cabana vom vira la dreapta trecand apa peste un pod. In scurt timp traseul se imparte in doua, iar noi ne vom lasa in stanga pe banda rosie. Urcam din ce in ce mai sustinut si dupa vreo 2 ore vom iesi in golul alpin. Mai urcam putin si suntem la Refugiul Gainatul Mare. De aici ne continuam aventura pe culme pana vom iesi in Saua Gradisteanu si unde ne vom intersecta cu traseul ce vine de la Cuca. Urmeaza un ultim asalt spre varf, infruntand de multe ori vantul nemilos.
Echipament tehnic recomandat: mini-coltari, bete trekking; Marcaj Timp de mers 5 ore
Traseele sunt prezentate ca sugestii si pe scurt, insa cei ce vor sa aventureze pe ele si vor mai multe informatii pot cauta pe site-ul nostru in Jurnalul de calatorii sau folosind functia de cautare integrata in meniu.