Comuna Racos – Coloanele de Bazalt, Lacul de Smarald, Vulcanul Stins
Perioada: 15 Aprilie 2022
Traseu: Gara CFR Racos – Coloanele de Bazalt – Lacul de Smarald – Vulcanul Stins – Biserica Reformata – Castelul Sukosd Bethlen – Gara CFR Racos
Marcaj: nu exista marcaj turistic
Timp de mers: 4 ore 30 minute
Echipament: pantofi sport, geaca de ploaie, geaca termica.
Observatii: Traseul este usor si nu ridica probleme. Nu va apropiati prea mult de coloane, pot cadea pietre; in unele locuri nu va apropiati foarte mult de marginea lacului, se poate aluneca sau disloca roca; la fel si pe marginea Vulcanului stins, nu va apropiati prea mult de marginea lui;
Pentru orientare folositi track-urile GPS, aplicatii recomandate: MapPlus (IOS), Locus Map (Android).
Max elevation: 564 m
Min elevation: 465 m
Total climbing: 187 m
Total descent: -185 m
Cum vremea a fost mai mereu instabila in ultimul timp, cu fluctuatii mari de temperatura, cel putin cand am fost noi liberi, am zis sa fac o drumetie mai usoara in Muntii Persani. Mai exact in Comuna Racos, unde avem cateva obiective interesante si la care nu ajunsesem, desi ne erau la indemana. Principalele obiective sunt Coloanele de Bazalt, Lacul de Smarald si Vulcanul Stins, iar in completarea lor vin Castelul Sukosd Bethlen si Biserica Reformata. Acest complex geologic este rezultatul ultimilor eruptii vulcanice din pleistocen care au avut loc in zona Racos si Depresiunea Baraolt.
Asadar, intr-o zi de vineri a lunii Aprilie sunt in localitatea Racos pentru o scurta aventura printre aceste marturii ale actiunii vulcanilor. Mentionez ca o varianta buna de a ajunge aici este trenul ce opreste in gara aflata chiar la intrarea in sat si de unde ajungem destul de repede in complex. Cu aplomb urc pe prima strada ce face dreapta din Strada Garii si merg spre Coloanele de Bazalt. Nu dureaza mult urcusul si in cateva minute sunt aici. Cateva panouri informative ce stau sa cada ne confirma ca am ajuns la ele. Incep sa fac poze si o caprioara tasneste parca de nicaieri, disparand cu cateva salturi din raza mea vizuala. Prima serie de bazalturi sunt mai asimetrice si mai putin interesante, insa cele pe care le vedem in mai toate pozele au o forma de parca ar fi create de mana omului. In urma eruptiilor vulcanice, caracterul bazic a lavelor a dus la creare acestor forme deosebite. Zabovesc ceva timp aici cu pozele, dar si cu o mica gustare pe iarba cruda ce da sa iasa si sa coloreze peisajul. Timpul este inca tarziu iar vegetatia este uscata.
De aici ma indrept spre Lacul de Smarald, un lac format dupa o exploatare a rocilor bazaltice. El are o culoare ce se schimba in functie de pozitia soarelui. La baza, se poate merge pe langa el pe partea sud estica, iar daca vrem o imagine de ansamblu va trebui sa mergem pe la marginea superioara a carierei. Pierd ceva timp si aici, iar in zona se starneste o zarva tot mai mare. Incep sa vina grupuri mari de turisti.
Dupa o tura pe marginea estica a lacului, ma intorc la intrare si o iau pe latura sudica spre Vulcanul Stins. Intai o poteca firava, ca mai apoi sa merg pe un drum larg. Un panou informativ ne avertizeaza ca nu putem vizita cariera. Este inchisa de ceva timp, din ce am inteles pentru realizarea filmului Django. Nu avem incotro si va trebui sa ne multumim cu ceea ce vedem de pe marginea lui. Nu fac tot ocolul, dar de ajuns cat sa vad partea cea mai interesanta a lui. Aici avem un crater de 300 – 400 m din care s-a extras zgura si bazalt. Din 2005 zona este declarata arie protejata.
Vizita la vulcan este mai scurta si cobor in dreapta spre sat. Printre casa saracacioase la inceput, apoi printre case tipic transilvanene. Fac un mic ocol la Biserica Reformata ce iese in evidenta, fiind destul de inalta si usor de reperat, deschizand poarta cu un usor scartait. Urc treptele de beton si dau intr-o curte inmiresmata de copacii infloriti. Nu stiu daca biserica era deschisa, pentru ca m-am multumit doar cu cateva poze din afara. Inchid poarta si cobor spre castel. Ma intalnesc cu o localnica ce imi da cateva informatii, plus cele pe care le gasesc pe brosura primita de la casa de bilete si care sunt si pe site. Castelul este frumos, dar inca nerestaurat. Ar fi pacat sa se faca una cu pamantul daca nu reusesc sa obtina fonduri pentru a-i aduce reparatiile de care are nevoie.
Parasesc incita si caut ceva de mancare, insa fara prea mare succes. Asa ca ma multumesc cu o vizita la un supermarket. In scurt timp parasesc localitatea si o iau spre casa. Ar mai fi ceva de vizitat din ce am vazut eu pe harti, dar mi-ar mai fi luat ceva timp. Aveam in plan ceva cu cortul, cu intentia de a urca la Pestera Hotilor sau Pestera Barlogul Ursului cum apare pe unele harti. Nu sunt foarte multe informatii despre ea, dar un track aveam eu. Poate cu alta ocazie.