Literatura montana
Scopul acestui articol este acela de a prezenta cartile pe care noi le-am citit si care ne-au fost de mare ajutor in vederea dobandarii de noi cunostinte despre natura, munte, alpinism, expeditii etc. Aceste lucrari vin ca o completare la ceea ce noi am invatat mergand in diverse expeditii, calatorii, drumetii. Unele din ele sunt scrise de autori care au trait astfel de experiente, unele din ele tragice, altele de jurnalisti care au intervievat alpinisti, montaniarzi. Avem si carti scrise de autori care au studiat in domeniul geografiei, care au scris ghiduri turistice sau militari ce au dus la extrem unele aventuri in salbaticie. Asadar, sa prezentam cartile din biblioteca unui montaniard.
Provocarea inaltimilor, Sir Edmund Hillary – primul om care a reusit, alaturi de Tenzing Norgay, sa puna piciorul pe cel mai inalt varf al lumii – Vf Everest. Provocarea inaltimilor descrie unele aventuri ale autorului duse la extrem, printre care si expeditia din 1953, ce a culminat cu atingerea celui mai inalt varf al lumii. In acelasi timp este si povestea unui om care a reusit sa cucereasca o lume intreaga cu sufletul sau.
Cazand in gol, Joe Simpson – o aventura palpitanta pe Siula Grande, Alpii Peruvieni, cu alpinistii Joe Simpson si Simon Yates. In 1985 ei pornesc sa cucereasca acest varf prin partea vestica si au parte de o serie de evenimente neplacute: vreme nefavorabila si un accident in care Joe isi rupe piciorul, iar mai apoi cade intr-o crevasa. Prietenul lui trebuie sa ia o decizie dura, aceea de taia coarda.
Umbre intunecate, Joe Simpson – in 1992, un alpinist indian este lasat sa moara singur in Saua de Sud a Everestului in timp ce, la 30 m de el, alti alpinisti priveau din confortul corturilor lor cum acesta se stingea. Aceasta si alte intamplari nu-i dau pace autorului cand isi aduce aminte de ele, intrebandu-se daca instinctele nobile si fraternitatea, care au caracterizat candva montaniarzii au disparut cu desavarsire la alpinisti.
Paianjenul alb, Henrich Harrer – in 1938, alpinistul Henrich Harrer reuseste sa escaledeze partea nordica a Eigerului, una dintre cele mai grele si ravnite rute din acele vremuri.
Sapte ani in Tibet, Henrich Harrer – in 1939, la un an de reusita de pe Eiger, alpinistul este invitat sa participe la o expeditie germana de indentificare a unei noi rute de acces spre muntele Nanga Parbat din India. Fiind in perioada cand a izbucnit al doilea razboi mondial, este impiedicat sa se intoarca in Europa si este transferat in lagare de concentrare de unde este nevoit sa evadeze. In cele din urma, ajunge in Tibet, orasul Lhasa sau orasul interzis, fiind cu greu acceptat de locuitorii ei. Petrece aici vreo 7 ani, in care invata limba si devine prietenul si invatatorul lui Dalai Lama.
Intoarcerea in Tibet, Henrich Harrer – alpinistul se intoarce in 1982 in tara care i-a marcat viata, insa nu mai gaseste ce a lasat. Tara era ocupata si anexata Chinei, iar traditiile, obiceiurile, religia se pierd.
Ingropati in cer, Peter Zuckerman, Amanda Padoan – este o carte scrisa de doi jurnalisti despre viata serpasilor si despre una dintre cele mai mari tragedii petrecute pe muntele K2. In anul 2008, pe K2, cel mai periculos varf din lume, 11 alpinsiti isi pierd viata. Cei doi autori merg in satele izolate de la poalele muntilor Himalaya, adunand informatii despre viata serpasilor si deespre tragedia din 2008.
Alaska, Singur in salbaticie, David Metz – specialist in supravetuirea in salbaticie, David Metz porneste in expeditia vietii lui. Insotit de doi caini, parcurge aproape 1000 km prin Alaska, traverseaza Muntele Brooks. Strabate vaste intinderi de tundra, tinuturi acoperite de paduri, trece rauri inghetate si creste inzapezite.
In aerul rarefiat, John Krakauer – este vorba despre una dintre cele mai mari tragedii de pe Everest, in care 8 alpinisti au murit, printre care Rob Hall si Scott Fischer. Pe data de 10 mai 1996, John Krakauer ajungea de pe varf dupa 57 de ore fara a dormi. Cand incepe coborarea, alti 20 de alpinisti isi continuau ascensiunea cu toate ca vremea se schimba in rau. De aici, incepe tragedia, unii mor, altii raman cu sechele grave.
In salbaticie, John Krakauer – in aceasta carte autorul face reconstituirea unei aventuri in salbaticia din Alaska intreprinsa de un tanar american, pe numele lui Christopher McCandless. Aventura acestui tanar se incheie tragic, el gasindu-si sfarsitul intr-un autobuz parasit din cauza lipsei de experienta, epuizarii, lipsei hranei.
Pe jos de-a lungul Nilului – Levison Wood, aprope 7000 de km strabatuti pe jos de-a lungul Nilului. Nopti petrecute in salbaticie, hrana limitata, deplasare prin savane, mlastini, desert si oaze de vegetatie luxurianta. Alte pericole infruntate sunt: crocodili, hipopotami, arsita, oameni agresivi.
Pe jos in Himalaya, Levison Wood – acelasi autor strabate peste 2700 km de-a lungul Muntilor Himalaya, pornind din Afganistan, mergand de-a lungul Drumului Matasii si traversand 5 tari, inclusiv misteriosul regat Bhutan.
860 de zile pe Amazon, Ed Staford – in Aprilie 2008, Ed Staford pornea in aventura vietii lui, strabatand pe jos intreaga lungime a Fluviului Amazon. El are de infruntat aligatori, jaguari, vipere, furtuni tropicale, bastinasi inarmati cu macete.
Singur pe o insula pustie, Ed Staford – dupa ce a strabatut pe jos toata lungimea Fluviului Amazon, a venit o noua provocare – 60 de zile pe o insula pustie. Fara sa aiba apa, haine sau hrana el face fata rigorilor naturii de pe Insula Olorua, Pacificul de Sud.
Dincolo de limita, Reinold Messner, Thomas Huetlin – o autobiografie in dialog cu Thomas Huetlin despre viata celebrului alpinist italian Reinold Messner, primul care a cucerit cei 14 optmiari fara oxigen suplimentar
Lectii de supraveturie in conditii extreme, John Hudson – instructor in tehnici de supraveturie in Armata Britanica, stie ce trebuie facut pana la cel mai mic amanunt, pentru a supravetui in conditii extreme.
O viata traita pe inaltimi, Robert Birkby – este o carte despre celebrul alpinist din anii ‘90, Scott Fischer, cel despre care scriam ca si-a pierdut viata in tragedia de pe Everest din 10 Mai 1996. Autorul trece in revista realizarile alpinistului in materie de munte, incepand cu anii copilariei si terminand cu ultimile clipe din viata lui.
Bear Grylls, Supravetuitotii – cateva experiente captivante despre oameni care au rezistat eroic in fata unor conditii extreme.
Drumurile catre Sata, Alan Booth – in anii 1980, cand era stabilit de mai bine de 10 ani in Japonia, Alan Booth a facut o drumetie pornind din extremitatea nordica a tarii, Capul Soya din insula Hokaido, si a ajuns in cel mai sudic punct, Capul Sata, insula Kyushu. A strabatut trei insule, adica vreo 3300 de kilometri.
Latitudine zero, Mike Horn – este povestea unei mari provocari, aceea de a face singur inconjurul lumii pe linia Ecuatorului. Pe jos, cu bicicleta, cu piroga sau pe micul sau trimaran cu vele. Va traversa trei oceane, va escalada doua varfuri de 6000 m, se va confrunta cu pericolele junglei, cu traficantii de droguri din Columbia si cu ororile razboiului civil din Africa.
Dincolo de orizont, Richard Parks – dupa ce cariera sa ruigbist se incheie din cauza unei accidentari, in doi ani devine prima persoana din istorie care reuseste, in acelasi an calendaristic, sa cucereasca cele mai inalte varfuri de pe cele sapte continente si sa schieze la ambii poli. Toate acestea in mai putin de sapte luni.
Prizonier in Carpati, Ken Jones – pe 5 Ianuarie 2003, autorul, fost membru al trupelor speciale britanice, este prins intr-o avalansa in Muntii Fagaras in timp ce incerca sa urce pe Vf Moldoveanu. Isi rupe piciorul, pierde o parte din echipament si este nevoit sa se tarasca pana in prima localitate pentru a fi salvat.
Alpinism, abilitati de vara – scrisa de ghizii de la Petzl, aceasta carte a fost tradusa de Alexandru Paun si Raluca Ana, in colaborare cu Clubul Alpin Roman. Manualul este dedicat drumetilor, cataratorilor si alpinistilor ce vor sa avansese in practica activitatilor lor favorite prin acumularea de cunostinte si abilitati suplimentare.
Catarari si bouldering, Stefan Winter – o carte pentru incepatorii ce vor sa se ininitieze in aceste doua sporturi
Colectia Muntii Nostri – carti destul de vechi, scrise de autori de renume ca Nae Popescu, Grigore Posea, Emilian Cristea, Ion Ionescu Dunareanu, dar in care putem gasi informatii foarte utile despre Carpatii Romaniei.
Piatra Craiului – Ion Ionescu Dunareanu; Bucegii – Emilian Cristea si N.Dimitriu; Pe Custuri Fagaresene – Andrei Beleaua, Ilie Fratu, Octavian Fratu; Muntii Ceahlau – Mihail Gabriel Albota, Muntii Calaliman – Traian Naum si Emil Butnaru sunt tot carti vechi in care gasim descrierea masivelor montane, trasee turistice, de alpinism si de iarna.
Intre doua lumi, Viorel Nicolaescu – in curs de citire