Cum stam cum moralul pe munte?
In angrenajul unei ture montane, un aspect foarte important de care trebuie sa tinem seama este moralul. Muntele este plin de provocari carora nu le-am putea face fata cu brio daca nu am avea un moral ridicat. Un traseu lung si dificil, mersul pe timp de noapte, o jivina ce ne taie calea, un accident sunt cateva din riscurile la care suntem conștienți ca ne expunem, iar pentru a le preîntâmpina este necesar sa stam bine din punct de vedere mental. Echipamentul, vremea, condiția fizica, experienta, comunicarea, echipa, atitudinea sunt factori ce contribuie decisiv în a infrunta eventualele pericole si provocari atunci cand mergem pe munte. In momentul când avem un moral ridicat putem face mult mai bine fata unei ture solicitante, sa acționăm in cazul unui accident sau sa oferim ajutorul unui montaniard aflat in dificultate. Se știe ca in multe situații principala cauza a evenimentelor neplăcute este panica și lipsa unuia sau a mai multor lideri care sa aibă o buna stapanire de sine pentru a lua decizii inspirate.
Asadar, sa trecem in revista cateva aspecte ce ne pot forma un moral bun, pentru ca turele noastre sa fie un succes.
Echipamentul ofera un plus psihicului nostru atunci cand mergem pe munte. Vremea rea, noaptea, un accident pot crea o stare de panica mai ales cand stim ca nu avem ce ne trebuie la noi. O lanterna frontala, o geaca de ploaie, o geaca de puf, o folie de supravetuire sunt indispensabile unui rucsac. Stiind ca le avem cu noi, creierul este mult liniștit in ideea înfruntarii unor eventuale primejdii. Gândiți-vă ce ar însemna sa știm ca vine noaptea intr-o ora si noi nu avem nimic din cele menționate la noi. In concluzie, sunt câteva articole ce nu trebuie sa lipsească din rucsacul nostru. Eu pun in rucsac cateva lucruri (lanterna frontala, geaca de ploaie, geaca de puf, folie supravetuire, cutit, manusi, bluza si pantaloni de corp) pe care le car indiferent de vremea de afara, daca mi-am propus sau nu sa merg pe timp de noapte. Cu echipamentul de baza pe sunt pregatit sa infrunt o noapte in mijlocul naturii in caz ca este nevoie. Un alt aspect important, nu lăsați niciodată rucsacul din spate sau nu va depărtați foarte mult de el, mai ales cand mergeți pe trasee nemarcate, iarna sau pe timp de noapte.
Vremea – una e sa mergi pe o vreme buna cu soare, alta sa ai o vreme posomorâta si sa nu vezi nimic in jurul tau. Mai faci o poza, admiri peisaje, abordezi si tu traseul cu o mai mare încredere. Dar sa mergi pe ploaie, ceata, viscol parca nu e prea plăcut. Unde mai pui ca si riscul de accidente este mult mai mare.
Condiția fizica – se intampla frecvent ca mulți sa își aleagă un traseu cu mult peste puterile lor. Multe intervenții Salvamont sunt pe fondul epuizării fizice. Începi sa urci pe un traseu si pe la jumatate iti dai seama ca inainte ai o panta considerabila si un traseu lung, iar inapoi e greu sa mai dai pentru ca ti-ai propus sa te întorci cu telecabina sau sa ramai la cabana. In scurt timp te demoralizezi si incepi sa-i întrebi pe altii daca mai e mult sau dacă asa e tot traseul. Pentru a avea un moral bun trebuie sa știi sa alegi traseul in functie de pregatirea ta fizica. Cand stai bine pe picioare abordezi traseul cu încredere, știi sa iti dozezi energia și ajungi la punctul final fara probleme.
Experienta – experienta este cu doua fete. Cand nu ai deloc si iti alegi un traseu prea greu pentru ceea ce știi tu sau cand experienta iti da o prea mare încredere și neglijezi unele lucruri mărunte care pot fi decisive. Trebuie sa fie un echilibru și niciodată sa nu lași garda jos. Mi s-a întâmplat sa nu ma informez cum trebuie despre un anumit traseu sau sa nu mai pun coltarii ca e doar o portiune mica de zapada.
Alegerea unui traseu trebuie făcută pe baza cunoștințelor acumulate in decursul anilor. Cand abordam un traseu care este pe masura cunoștințelor noastre, totul pare simplu. Vom sta bine mental si vom sti sa acționăm intr-o situație extrema. Vine ploaia, avem echilamentul necesar, alimente, stam bine fizic și traseul nu ne depaseste tehnic, in consecinta, acționăm cu răbdare. Avand experienta, la fel procedam si cand ne prinde noaptea, cand infruntam un viscol. Suntem conștienți ca astfel de pericole pot apărea și reacționam ca atare. Cum spuneam, o prea mare încredere în experienta noastra poate avea și urmări grave. Stiind ca foarte bine pregătit, renunti la echipament, ignori eventualele intemperii, nu te informezi destul de bine, nu asculți de părerile celorlați din echipa.
Aceasta din urma propoziție o vom dezvolta în continuare. Nu asculți sau nu te sfătuiești cu ceilalți. Aici e vorba de comunicare și echipa.
Comunicarea – o tura reusita presupune o buna comunicare cu cei cu care mergi. Atat atunci cand planifici tura, cat si pe durata ei. Trebuie sa ții cont de părerea fiecaruia, pregătirea fizica si experienta fiecărei persoane din grup. Pe traseu pot apărea probleme, de aceea este necesar sa comunici cu fiecare in parte si sa iei decizia corecta. Retragerea din traseu, reconfigurarea lui sau alte decizii care se impun. Nu decide doar tu și cere părerea si altora chiar daca sunt mai putin experimentați. Si liderii sau ghizii pot lua decizii gresite.
Echipa – in mod normal, atunci cand mergi pe munte, este recomandat sa mergi în echipa. Eu am facut-o si singur, dar nu o recomand. Mi-a adus un plus pot spune in cazul in care as rămâne singur pe munte. Dar nu faceți ca popa, faceți ce spune popa. Deci, sa vorbim de echipa. Cei cu care faci echipa trebuie sa ii cunoști foarte bine. Se intampla frecvent sa aduni o echipa peste noapte si sa iti dai seama ca pe parcurs apar discrepante. Nu recomand astfel de echipe, mai ales cand mergi in expediții lungi. In ture dificile se acumulează stres și tensiunile pot apărea în scurt timp. Asadar, echipa cu care mergi trebuie sa fie unita, sa colaboreze, sa comunice, fiecare membru sa fie dispus sa sara in ajutorul celuilalt, experienta sa fie cat de cat apropiata, sa contribuie la tura si sa fie pe aceeași lungime de unda (se întâmplă ca discuții pe diferite teme sa iște scandal, glume ce depasesc o anumita limita sa nu fie agreate de ceilalți). In concluzie, componenta unei echipe contribuie decisiv ca starea de spirit sa fie bună și sa iti ridice moralul.
Atitudinea – de curând, citeam o cartea despre lideri, echipa, comunicare, in care autorul spunea ca atitudinea este totul. Putem avea cunostinte temeinice, echipament, dar sa nu avem atitudine. Reusita depinde de acest factor ce ne ajuta sa ducem la bun sfârșit planurile si sa obținem rezultate remarcabile. Implicarea în tura, informarea cat mai precisa, punctualitatea, seriozitatea, ambitia aduc dupa ele si rezultate bune, mai ales cand vorbim de ture de anduranta, expediții in munti inalti sau trasee pe timp de iarna. Ultima tura din Alpi a fost un succes si datorita atitudinii pe care am avut-o pe toată durata ei.
La cele menționate mai sus as adauga si cateva carti care ne ajuta în formarea unui moral bun. Unele de psihologie, altele din întâmplări de pe munte, care, din păcate, s-au soldat cu victime si din care putem invata. Lecții de supravetuire in conditii extreme (John hudson), Supraviețuitorii (Bear Gryls), 860 de zile pe Amazon, Îngropați in cer (Peter Zuckerberg, Amanda Padoan), Totul despre lideri, echipa, relatii (John Maxwell), Căzând în gol si Umbre intunecate (Joe Simpson), Dincolo de limita (Reinhold Messner) etc.
In final, tragand linie la ce am scris mai sus, mentionam: un moral ridicat ne ajuta enorm în a indeplini cu succes misiunea noastra sau sa actionam cu incredere in momentele dificile. S-a întâmplat și în cazul nostru ca in majoritatea turelor sa ne atingem obiectivul, dar si sa ne retragem atunci cand situatia o impunea. Au fost momente cand perseverenta ne-a ajutat sa ajungem pe varfuri precum Mont Blanc, Kazbek sau Zumsteinspitze, dar si situații limita în care am luat decizia de a ne retrage din traseu cand nu aveam șanse sa-l ducem la bun sfârșit (Vrancei, Bucegi, Baiului, Iezer). Un moral ridicat aduce rezultate bune si te ajuta sa iei decizii corecte in situații limita pentru a nu te panica. Panica, odata instalata, aduce cu ea si erori, care te pot costa scump. Asadar, exersați si acumulati cate mai multe cunoștințe, formati o echipa unita in care sa existe comunicare si atitudine, iar rezultatele nu vor întârzia sa apara. In situații extreme veți fi pregătiți sa acționați cu calm.