Brana Caprelor si Padinile Frumoase | Piatra Craiului
Perioada: 12 – 13 Septembrie 2021
Traseu: Zarnesti – Schitul Coltul Chiliilor – Refugiul Diana – Brana Caprelor – Vf Padina Popii – Vf Ascutit – Padinile Frumoase – Botorog – Zarnesti
Marcaj: Zarnesti – Refugiul Diana – Brana Caprelor Brana Caprelor – Vf Padina Popii Vf Padina Popii – Vf Ascutit Vf Ascutit – Padinile Frumoase – Cabana Curmatura Cabana Curmatura – Poiana Zanoaga – Botorog – Zarnesti
Timp de mers: Zarnesti – Refugiul Diana – Brana Caprelor – Varful Padina Popii 4 ore 30 minute, Vf Padina Popii – Vf Ascutit 45 minute, Vf Ascutit – Padinile Frumoase – Cabana Curmatura 1 ora 30 minute, Cabana Curmatura – Botorog – Zarnesti 1 ora 30 minute
Echipament: bocanci 3 sezoane, ciorapi – 2 perechi, pantaloni softshell, bluza de corp – 2, geaca de ploaie si vant Goretex, geaca de puf, manusi liner – 1, lanterna frontala cu baterii de rezerva, cutit, folie de supravetuire, rucsac, ochelari de soare, crema de soare, alimente, smartphone dotat cu GPS si Glonass, baterie externa – 1.
Scurta descriere: Din Zarnesti urmarim drumul spre Plaiul Foii pana ajungem la stana de pe partea stanga de unde vedem si Saua Crapaturii. Urmam drumul forestier pe langa stana pana dam de marcajele cruce albastra si banda albastra. Il alegem pe cel de-al doilea ce duce la Schitul Coltul Chiliilor. Megrem printr-o padurice pana iesim in poiana in care se afla micutul lacas de cult. Intram din nou in padure si urcam intr-o panta asidua pana la refugiul Diana. Un traseu usor accidentat, pe care apa a spalat poteca. De la Diana continuam pe banda albastra si intram pe Brana Caprelor. Traseul urca pe un brau suspendat pe versantul drept, cum urcam, al vaii Padina Inchisa. Trei portiuni de grohotis instabil, deschideri cu o vizibilitate buna spre versantii calcarosi ce dau un ascpect impetuos. Panta este in continuare asidua pana ajungem la izvorul La Gavan. De aici parasim marcajul si urmam o poteca firava pana iesim in traseul Padina Popii, de unde urmarim triunghiul albastru pana pe varful cu acelasi nume. De pe Padina Popii ne inscriem pe creasta spre Varful Ascutit. Coborari si urcari usoare pe stanca accidentata, timp de 45 de minute. Din varf ne lasam pe un alt traseu clasic – Padinile Frumoase. O coborare accentuata pe trene de grohotis, ca mai apoi sa intram in padure pana iesim in Poiana Curmatura. De aici continuam spre Poiana Zanoaga pe traseul banda galbena si ne cufundam din nou in padurea intunecata pana iesim la Fantana lui Botorog.
Observatii: traseul Brana Caprelor este dificil, prezinta portiuni accidentate, cu panta inclinata, grohotis instabil, poteca surpata. Nu se recomanda parcurgerea lui pe vreme rea, in timpul ploilor torentiale. Pot fi viituri, curgeri de apa insemnate cantitativ. Traseul de creasta este accidentat si prezinta portiuni expuse. Traseul Padinile Frumoase este accidentat, cu portiuni instabile de grohotis. Toate traseele sunt recomandate celor cu experienta pe traseele dificile si cu o buna pregatire fizica. Apa gasim la Schitul Coltul Chiliilor, Izvorul La Gavan si la Cabana Curmatura.
Pentru orientare folositi track-urile GPS, aplicatii recomandate: MapPlus (IOS), Locus Map (Android).
Max elevation: 2109 m
Min elevation: 739 m
Total climbing: 1677 m
Total descent: -1633 m
La o saptamana de doua clasice din Bucegi, plecam pe munte pentru doua clasice de Crai. Brana Caprelor si Padinile Frumoase. Pe primul aveam ceva ani de cand nu mai fusesem, iar al doilea îmi era foarte cunoscut, mai ales pe timp de iarna.
Ajunși la stana, ne înscriem pe un drumeag printre vacile ce pasc nestingherite pe pajiștile din jur. Dam nas in nas cu niște caini, furiosi ca le-am călcat teritoriul, si ne ducem spre Schitul Colțul Chiliilor. Dam de cele doua marcaje ce duc spre Padina Hotarului si Refugiul Diana, urmărindu-l pe cel de-al doilea. O scurta pauza la schit si-i dam bice pe traseul ce se afunda in pădurea deasa. Traseul urca pana la refugiu pe o panta înclinată, pe alocuri accidentata si spălată de ploi puternice ce cara cu ele material de pe versanți. Urcam susținut si, dupa o ora, suntem la Refugiul Diana. Din ce am văzut cu ceva timp in urma, el a fost recondiționat, aducându-i-se mici îmbunătățiri. Fosta casa de vanatoare, refugiul este o construcție similară celorlalte din Crai, in stil iglu, precum Ascuțit, Saua Grind, Spirlea, Saua Funduri, Speranțelor. O pauza de ciocolata si ne înscriem pe Brana Caprelor (Brana Padinei Inchise sau in germana Gemsensteig). Tot de aici avem si varianta triunghi albastru, pe Padina Popii, pe care am facut-o in urma cu 7 ani.
Așadar, noi urmărim in continuare banda albastra si luam contact cu un traseu din ce in ce mai accidentat. Găsim o porțiune rupta de apa pe care o trecem cu atenție, iar pe măsura ce urcam versantii calcaroși ies in evidenta. Ieșim in scurt timp intr-o zona de belvedere dupa ce trecem de o grota. Măreția Craiului începe sa-si arăte splendoarea, pe o vreme însorita, ideală de munte. Mergem pe o brana îngusta in stanga căreia se afla Valea Padinei Închise. In continuare dam de porțiuni de grohotis instabile pe care le abordam pe la baza peretelui ce străjuiește in dreapta noastră. Traseul este printre cele mai frumoase din Crai si nu te poate lasa indiferent. Frecvent facem poze si ne bucuram de frumusețile ce ne înconjoară. Timpul lung pierdut alocat pozelor il recuperam printr-un mers sustinut. Avem antrenament, organismul este acomodat si se simte in largul lui. Parca vrea din ce in ce mai mult, practic muntele e ca un drog. Sunt zone cu panta înclinată pe care le devoram fara sa ne oprim. Părăsim pădurea si ne așteaptă inca doua porțiuni lungi de grohotis instabil. Para de foc strălucește deasupra noastră si incep sa regret ca nu am luat ochelarii si crema de soare. Valea ce se adâncește din ce in ce mai mult devine impresionata, la fel si Marea Orga ce o margineaste pe partea opusa. Marea Orga, cum este cartografiată de Dunareanu in anul 1956, este un spectacol al naturii, in care vedem lapiezuri stratificate specifice reliefului carstic. Continuam pana la Izvorul La Gavan, o excavație in stânca din care ne putem alimenta cu apa.
Pentru a continua traseul, vom fi nevoiți sa părăsim peretele de deasupra noastră si sa intram intr-o zona de jnepeni ce ne scoate in Saua Padinei Inchise. Dar ne reorientam si continuam pe o porțiune nemarcata pana întâlnim Saua Izvorului, unde dam de traseul ce vine de pe Padina Popii. Urcam pe el in aceeași nota caracterizata abruptului Pietrei Craiului si ieșim pe Vârful Padina Popii. Inițial aveam de gând sa ieșim in Padina Inchisa si sa coboram pe Carol Lehman, dar pe parcurs am schimbat planul si ne-am dus spre Ascuțit.
Pe varf luam o pauza si ne înscriem pe creasta. Soarele bate cu aceeași intensitate, fiind un dezavantaj fiindca il aveam in fata. Devoram si porțiunea astea in vreo 45 de minute, iar pe varf luam o pauza lunga. Cu gândul ca vom rămâne la Cabana Curmătura nu ne mai grăbeam.
Pe la 17:00 ne lăsam pe Padinile Frumoase pentru a nu știu cata oară, vreo 8 am numărat eu, si intr-o ora si jumătate suntem la Curmătura. Desi l-am urcat sau coborât de multe ori, in ultimul timp a fost pe timp de iarna si parca uitasem cum e pe stânca. Eram obișnuiți cu mormanele de zapada ce acopereau lanțurile. Întâlnim si câteva capre negre ce zburda in fata noastră fara nicio jena si ne examinează sa vadă ce intenții avem. Noi ne continuam coborârea si intram in padure. Timpul dat de indicatoare este cam exagerat, nu prea ai cum sa faci o ora si jumătate pana la cabana din punctul in care am întâlnit tablia, oricât de greu ai merge. La cabana avem pregătită o surpriza. Cum noi nu sunasem sa rezervam locuri, fiind duminica spre luni, am rămas perplex când am auzit ca nu cazazea din cauza ca este in renovare. Neavând încotro, ii dam la vale pana in Zarnesti pentru a găsi un loc de cazare. Obositi si flamanzi, descindem spre Botorog si pana la lăsarea serii suntem in oras. Mâncam si găsim o cazare pe ultima suta de metri. Restaurantul dădea sa închidă, iar cazarea era printre ultimile disponibile. Așadar, tura se încheie si nu rămâne decât sa ne relaxam si sa o tăiem a doua zi spre casa.