Accesoriile care ne pot salva viata pe munte
Pentru a desfășura o tura montana in condiții de siguranța, in afara echipamentului format din haine si încălțăminte, rucsacul trebuie sa conțină câteva accesorii care, in situații dificile, ne pot salva viața. Bineînțeles, toate pot fi utile daca ne informam din timp cum sa le folosim. In continuare vom descrie pe cele care noua nu lipsesc din bagajul nostru, fie ca facem o tura scurta de o zi, fie ca mergem mai multe zile:
Folia de supraviețurire – concepută pentru a ne proteja de frig sau de cald, acest accesoriu este menit sa ne salveze din situații dificile. In cazul unui accident, atunci cand suntem nevoiți sa stam pe loc pana vin ajutoare, existând riscul de intra in hiportermie sau când vrem sa campam intr-o zona expusă soarelui si trebuie sa prevenim supraincalzirea cortului, aceasta folie este foarte utila Trebuie sa știm ca utilizarea ei partea aurie pe exterior si cea argintie pe interior previne hiportemia, iar invers supraîncălzirea. Avantajul unei astfel de folii este atât greutatea redusa, cat si spațiul mic ocupat in rucsac. Ea poate avea si alte utilizări, cum ar fi: un bivuac forțat, protejarea de ploaie sau colectarea de apa, improvizarea unui adapost
Cuțitul – util pentru a ne felia produsele alimentare pe care le luam cu noi, dar si pentru situații de urgentă in care vrem sa construim un adapost, sa facem focul, in ambele situații fiind necesara procurarea lemnelor sau a crengilor de copaci. Poate fi folosit si pentru procurarea hranei in caz ca nu mai avem nimic si suntem forțați sa construim capcane, însă asta presupune îndemnare si experiența. Trebuie sa știm ca, pentru a ne fi de ajutor un astfel de instrument, trebuie sa fie de calitate, adică sa taie bine si conceput dintr-un material rezistent, sa aibă o construcție minimalista, adică sa fie pliabil, ușor, sa nu ocupe spațiul mare in rucsac si sa nu fie pericolul de a ne înțepa echipamentul sau chiar a ne răni pe noi înșine.
Lanterna frontala – chiar daca nu ne propunem sa mergem pe timp de noapte, pot apărea si lucruri de neprevăzute: accidente, ploi torențiale, cantități mari de zapada, extenuare fizica, obligându-ne, astfel, sa mergem pe timp de noapte. O lanterna de calitate cu baterii de rezerva, care sa bata cel putin la 20 de metri de noi este utila pentru a nu ne rătăci, pentru a indentifica cat mai ușor marcajele, poteca. Un alt beneficii adus de aceasta poate fi atunci când vrem sa ne facem cunoscuta poziția prin semnale luminoase in situatia in care ne rătăcim sau avem un accident.
Cordelina – una de câțiva metri si cu o grosime de 5 sau 6 mm poate avea o întrebuințare atunci cand vrem sa depășim un pasaj difil si lanțul s-a rupt sau dispărut, in caz ca vrem sa improvizam un adapost sau pentru a intrema o targa.
Trusa de prim ajutor – nu trebue sa lipsească din rucsac indiferent de zona in care mergem sau cat de dificila este. Un leucoplast pentru o bătătura, o fașa sau un compres steril, o forfecuta, un dezinfectant pe baza de antibiotic (baneocin) sunt câteva lucruri elementare ce trebuie sa conțină trusa noastră, la care se pot adauga pastile antidiareice si pastile împotriva constipației, antiinflamatoare, pastile de purificare a apei etc.
Busola + harta – este adevărat ca odată cu apariția noii tehnologii, GPS-utile dedicate sau smartphone-urile fac uitate busola si harta, dar, pentru orice eventualitate, este bine sa le avem la noi. Gadgeturile noastre depind de baterie si la frig pot avea probleme, iar pentru a ieși din impas in astfel de situații vom apela la vechile obiceiurile, acelea de a ne orienta cu busola si harta ca in anii din urma. Precizia nu e nici pe departe aceeași, dar macar știm ca direcția este buna si avem șanse mult mai mari de a o scoate la capăt. Asa ca puneți-le in rucsac, pentru ca nu ocupa mult. O busola care conține fluier, lupa, o mică lanterna, termometru are câteva zeci de grame.
Crema de soare, gel buze si ochelari de soare – toate trei sunt utile sunt utile vara, dar mai ales iarna la altitudine. Reflexia razelor de soare pe zapada este mult mai puternica si poate provoca arsuri sau orbire, făcând imposibila înaintarea. De aceea, o crema de soare cu factor 30+, gel protector de buze si ochelari de soare spectrum 2,3,4 sunt lucruri esențiale in zilele însorite si nu numai. Citeam intr-o carte ca gelul de buze poate fi si un bun combustibil de aprins focul. Nu am încercat, dar la nevoie poate fi o soluție.
Dispozitive de aprins focul – brichete, chibrituri, amnare – unul dintre aceste trei surse de aprins focul ne pot salva viața daca suntem la ananghie. Fie ca ne încălzim, fie ca gătim ceva, focul este o sursa vitala in a depăși momentele dificile.
Telefonul mobil sau smartphone-ul – nu vom insista asupra lui, pentru ca am vorbit de el in alte articole si probabil putini sunt cei care pleca fara el pe munte. Il putem folosi pentru inițierea de apeluri telefonice in caz de urgentă, putem face fotografii, il putem folosi ca GPS pentru a ne orienta. Este musai sa avem la noi o baterie externa rezistența la frig puntru a-l încarcă si pe care o putem folosi si in cazul lanternei frontale. Multe din lanterne sunt pe baza de acumulatori.
Alte lucruri utile ce pot fi de ajutor sunt: betele de trekking, atela pliabilă, un anou, suplimente alimentare (vitamina c, calciu, magneziu etc), cana, tacâmuri.