Trasee de iarna din Muntii Piatra Craiului
Piatra Craiului, situat in Carpatii de Curbura, este unul dintre cele mai tehnice masive din tara noastra. Atat vara, cat si iarna, acest masiv calcaros iti testeaza abililtatile fizce si tehnice indiferent de traseul pe care l-ai alege. Bineinteles, facem referire la traseele ce au ca scop atingerea celor mai inalte piscuri aflate in zona alpina. Cum spuneam mai devreme, vom da cateva exemple de trasee ce ies in golul alpin si care au un grad mai ridicat de dificultate, si care pot fi parcurse in anotimpul alb in anumite conditii.
Cabana Curmatua – Vf Piatra Mica – Poiana Zanoaga – un traseu scurt, cu o durata de parcugere de vreo 7 ore daca plecam de la Fantana lui Botorog. Noi l-am abordat din Saua Crapaturii pentru ca pasajele tehnice sunt mai usor de depasit in urcare, stiindu-se ca un pas gresit poate avea consecinte grave. Pana la Cabana Curmatura urcam energici si, in caz ca avem gheata pe traseu, este posibil sa avem nevoie de coltari sau mini-coltari. Dupa cabana, ne inscriem pe traseul marcat cu punct rosu si, cand ajungem in Saua Crapaturii, facem dreapta pe punct albastru. Inca de la inceput dam de portiuni accidentate in care ne folosim de coltari si piolet pentru a depasi potentialele dificultati. Pe ultima suta de metri traseul devine mai accesibil si, dupa varf, urmeaza o coborare accentuata prin padure, unde coltarii ne sunt de ajutor. Iesim in Poiana Zanoaga, revenind in traseul banda galbena pe care am urcat.
Echipament recomandat: casca, ham, carabiniera, coltari, piolet, coarda
Cabana Curmatura – Vf Turnu – un traseu tehnic cu pasaje dificile, in unele locuri prevazute cu lanturi, asta in cazul in care nu sunt acoperite de zapada. Dupa Saua Crapaturii, avem nevoie de echipamentul tehnic pentru ca panta este agresiva si se poate forma gheata pe care se aluneca usor. In functie de stratul de zapada, timpul de parcurgere poate ajunge la 3 ore.
Echipament recomandat: casca, ham, carabiniera, coltari, piolet, coarda
Cabana Curmatura – Hornul Gainii – Creasta Principala – alternativa traseului Carol Lehman, ce urca scurt timp pe traseul marcat cu banda albastra, dupa care, la prima portiune de grohotis, il paraseste si merge tot inainte, pe partea stanga, intr-o panta accentuata. In scurt timp facem stanga si nu ne lasam pacaliti de cele doua variante, cel din fata, respectiv cel din partea dreapta si ne continuam ascensiunea pe o panta la fel de apriga. In caz ca avem ninsori abundente, mergem pe partea stanga a culoarului pana la punctul de belvedere. Facem dreapta si ne continuam traseul prin padure pana iesim in creasta principala. Este un traseu scurt si timpul de parcurgere poate sa varia in functie de stratul de zapada.
Echipament recomandat: casca, ham, carabiniera, coltari, piolet, coarda
Cabana Curmatura – Padinile Frumoase – Vf Ascutit – un traseu ceva mai riscant din cauza ca, in anumite conditii, avem risc de avalansa. De aceea, nu trebuie sa intram pe el in caz ca avem ninsori recente cazute in cantitati mari sau cand temperurile cresc brusc iar pe el avem zapada mare nestabilizata. De la cabana, mergem putin pe drumul pietruit si ne lasam in dreapta pe marcajul triunghi albastru. Nu dureaza mult si parasim zona impadurita, incepand sa dam piept pantei din ce in ce mai abrupte. Cu precadere, ne tinem de versantul din stanga pana trecem de portiunile dificile, care vara sunt prevazute cu lanturi. Iesiti in golul alpin, ne luptam in continuare cu panta si cu zapada care, daca nu este tasata, ne solicita bine. Daca vara dureaza cam 2 ore si 30 minute pana in varf, iarna timpul poate creste considerabil. Echipamentul de iarna nu trebuie sa lipseasca si este obligatoriu sa ne informam bine despre starea zapezii si a vremii.
Echipament recomandat: casca, ham, carabiniera, coltari, piolet, coarda
La Table – Refugiul Grind 1 – Coltii Gainii – Vf La Om – o varianta din ce in ce mai des folosita, care ne scoate pe cel mai inalt varf din Piatra Craiului. Ca sa ajungem La Table avem ceva de mers, indiferent ca venim de la Botorog, Folea sau Brusturet. Ajunsi la Grind 1, zona ce culmineaza cu iesirea in golul alpin, urmam, pentru scurt timp, traseul marcat cu banda rosie pana cand dam de prima stanca mai proeminenta si de unde ne lasam in dreapta pentru a intra pe Coltii Gainii, parasind traseul de vara predispus avalanselor. Traseul nu are portiuni tehnice deosebite, insa trebuie sa avem experienta necesara parcurgerii traseelor de iarna alpine si echipamentul adecvat. Urcam asiduu pana iesim pe Piscul Baciului pe un traseu ce dureaza in jur de doua ore. Zapada o putem gasi de multe ori moale din cauza versantului cu orientare sudica expus mare parte din zi soarelui.
Echipament recomandat: casca, ham, carabiniera, coltari, piolet, coarda
Creasta Craiului intre Turnu si Ascutit – Deja trecem la lucruri mai serioase si avem de parcurs un traseu cu zone expuse la care atentia si experienta conteaza. Dupa ce accedem pe traseul ce urca spre Vf Turnu, tinem creasta matematica si ne folosim de echipamentul din dotare. Principalele puncte de interes sunt Padina Popii si Vf Ascutit. Dam de cateva ori de pasaje usor expuse in care ne concentram la fiecare pas . Avem nevoie de vreme buna si trebuie sa evitam zilele cu vant puternic pentru a nu parasi creasta. In apropierea Seii Padina Inchisa avem si varianta de retragere prin Hornul Gainii in caz ca vremea sau conditia fizica nu ne mai permite sa continuam. De pe Varful Ascutit avem trei variante: de a ne intoarce, de a cobori pe Padinile Frumoase, daca zapada ne permite, sau sa continuam pe creasta nordica spre Piscul Baciului.
Echipament recomandat: casca, ham, carabiniera, coltari, piolet, coarda
Creasta nordica intre Ascutit si La Om – noi am facut-o in sens invers, insa nu conteaza foarte mult. Indiferent de unde am aborda-o, dificultatea ei le depasete cu mult pe cele descrise anterior. Cu pasaje expuse, portiuni tehnice de catarat sau descatarat, cornise inselatoare, traseul este recomandat doar celor cu experienta, bine initiati in alpinism. Vom tine cont de stratul zapezii, vreme (ceata, vant), conditia fizica, experienta, echipament. Portiunile cele mai dificile le intalnim intre Timbalul Mare si Vf Vladusca.
Echipament recomandat: casca, ham, carabiniera, coltari, piolet, coarda
Atentie! Datele au caracter informativ si nu sunt autorizate. Conditiile din teren pot sa difere de la o zi la alta in functie de vreme si stratul de zapada. Orice traseu de iarna poate deveni periculos in caz de ninsori abundente, viscol, doboraturi de copaci, cresteri bruste de temperatura. Traseele de iarna, mai ales cele de la altitudine, sunt destinate celor cu experienta, cu o conditie fizica buna si cu echipament adecvat. Traseele de iarna pot sa difere de cele de vara, nu se urmareste intotdeauna marcajul ci traseul cel mai sigur. Se evita taierea pantelor, indeosebi cele cu inclinatie intre 25 – 45 grade (se pot declansa avalanse). Totodata, timpul parcurs poate sa difere de cel de vara in functie de stratul de zapada. Informati-va corect din mai multe surse, solicitati mai multe informatii de la Serviciul Salvamont.