Trasee montane pentru incepatori
In cele ce urmează vom da exemple de câteva trasee montane pentru cei incepatori dornici sa desfășoare o drumetie in arealul montan de la noi din țara. La capitolul drumeții montane ușoare se încadrează acele trasee ce au o durata de parcurgere de pana in 4 ore, o distanța de pana in 5- 6 km, o diferența de nivel cumulata de 400-500 m, o panta medie de pana in 7-8 grade, un teren fara porțiuni tehnice si, bineînțeles, desfășurarea lor pe timp de zi. Trebuie sa aducem la cunoștința ca pentru traseele descrise de noi trebuie sa avem o minima pregătire fizica.
Incepem cu Muntii Bucegi. Fiind cei mai accesibili, mulți din noi si-au inceput activitatea montana aici, fiind muntele cel mai apropiat de marile centrele urbane, cum ar București, Brasov, Ploiești.
Cascada Urlatoarea – un traseu ușor pe care poți ajunge destul de ușor din orașul Busteni si care nu ar trebui sa dureze mai mult de trei ore daca plecam din centru orașului. Este marcat cu punct rosu, merge pe o poteca de promenada, pe alocuri alunecoasa, prin pădurea deasa si ajunge la cascada ce urla din toți rărunchii când ne apropiem de ea.
Gura Diham – Cabana Poiana Izvoarelor – Aflată la 1400 de metri altitudine, momentan închisă, cabana este așezată intr-o poiana cu o priveliște frumoasa in care ne putem relaxa pe iarba verde in anotimpul călduros si putem savura apa rece de izvor. Avem de urcat vreo 400 de metri altitudine, timp de doua ore, pe o poteca ceva mai înclinată la inceput si care se mai domoleste pe alocuri. Daca pregătirea fizica ne mai permite putem opta sa continuam si pana la Cabana Diham, chiar daca depășim putin timpul de mers indicat de noi.
Cabana Padina – Saua Strunga – un traseu ce iese in golul alpin cu o desfășurare de pana in 3 ore 30 minute. Merge putin timp prin padure, apoi ne poarta pe pajiștile întinse pe care pasc turmele oi sau cirezile de vita. La capătul traseului avem un mic refugiu la care putem lua o binemeritata pauza si apoi sa facem cale întoarsă. Traseul poate fi parcurs si in circuit, cu coborâre pe Valea Tătarului, însă deja trece la categoria celor cu o condiție fizica medie.
Putem adauga chiar si traseul Babele – Vf Omu si retur, insa trece de 4 ore si am putea sa-l incadram la cele de tip usor spre mediu.
Munții Fagaras – ii știm cu toții de la geografie, sunt cei mai înalți si printre cei mai întinși ca suprafața, dar asta nu înseamna ca nu găsim poteci si pentru cei începători.
Valea Sâmbetei – Cabana Valea Sâmbetei – un traseu ușor ce oferă o relaxare pe partea nordica a masivului prin pereții scăpați de raul zgomotos ce ne însoțeste mai tot timpul. De la Mănăstirea Sambata putem urca cu masina 7 km de drum pietruit, apoi o luam ușor pe poteca umeda căreia trebuie sa ii acordam putina atenție. Ieșirea in golul alpin culminează cu o priveliște spre Piatra Caprei sau spre caldarea glaciara pe care se pot aventura doar cei cu experiența. Tot aici avem o cabana cu un istoric îndepărtat in care s-au țesut multe povesti de-a lungul timpului intre montaniarzi si, totodata, avem posibilitatea de a servi masa.
Cariera de Piatra (Valea Porumbacu) – Cabana Negoiu – un traseu ce multi iubitori ai inaltimilor il abordeaza pentru a ajunge pe al doilea varf ca inaltime de la noi din tara – Vf Negoiu, 2535 m. Dar, deocamdata, stati cuminti. Cabana Negoiu este un obiectiv cu care trebuie sa ne multumim pentru inceput. Traseul nu ridica deloc probleme, el merge pe un drum forestier pana la cabana recent renovata in care ne putem bucura de conditii bune, apropiate de cele din vestul Europei. Cele 4 ore sunt suficiente pentru a face o drumtie dus – intors pe timp de vara.
Lacul Balea – Lacul Capra un traseu aflat la o altitudine rezonabila, de care ne putem bucura din plin intr-o zi caluroasa de vara. Are o panta mai accentuata, intr-adevar, dar cu putin efort putem ajunge la lacul Capra, lac preferat de montaniarzi pentru a innopta la cort in golul alpin al Muntilor Fagaras. Pe o poteca usor instabila ne croim drum intre cele doua lacuri glaciare ce atrag anual mii de oameni, fiind doua din superlativele acestui masiv impunator.
Piatra Craiului – acest munte ii sperie pe multi cand aud de el. Este adevarata, la peste 1500 m este doar pentru cei cu experienta. Toate traseele implica ceva tehnica de catarare, are o panta accentuata, grohotis instabil si teren alunecos.
Fantana lui Botorog – Cabana Curmatura – este unul dintre cele mai tranzitate trasee pentru ca privelistea, atmosfera de la cabana ii cheama aici pe multi iubitori de munte. Panta are o inclinatie mai mare la inceput, insa pe parcurs te obisnuiesti si incepe sa iti placa. Traseul este usor de intuit si in maxim 2 ore 30 minute poti savura o cafea de la mesele aflate in fata cabanei, alintandu-l pe Portocala, pisica vedeta.
Cabana Brusturet – Refugiul Grind 1 – un traseu ceva mai lung, dar in mare parte merge pe un drum forestier cu mici diferente de nivel in care intalnim doua poieni frumoase, Poiana Funduri si Poiana Lespezi pana a ajunge la Table. De aici avem un urcus mai sutinut pentru o ora si apoi putem savura mai de aproape culmile inalte ale Craiului. Pana in varf pare o aruncatura de bat, dar sa nu va incumetati sa ucati pentru ca panta, grohotisul instabil te stoarce de energie.
Cabana Plaiul Foii – aici avem mai multe variante de traseu pentru cei neinitiati in ale muntelui. Refugiul Diana, Refugiul Spirlea, Varful Tamasul Mare, Poiana Tamaselului – Cabana Garofita Pietrei Craiului sunt cateva obiectiva usor de realizat cu timp de parcurgere de pana in 4 ore si fara a intampina mari dificultati pe ele.
Muntii Ciucas – un munte de sub 2000 de metri ce ofera drumetului un bun prilej de relaxare si putina miscare pe cele 20 de trasee marcate.
Valea Berii – Cabana Ciucas – este un traseu tranzitat de multi turisti in orice perioada a anului. Vara este un traseu usor ce merge pe un traseu pe care poate urca si masina pana la un moment dat. (Izv Ioan Nicolae), dar nu se recomanda pentru ca spatiul de parcare este limitat. Doar ultima portiune are o panta mai inclinata, in rest traseul este de promenada si merita tot efortul pentru a iesi in zona alpina in care dam si de Cabana Ciucas unde putem lua o masa pe cinste sau putem innopta in conditii bune.
Cheia – Stana Zaganu – pornim de la manastire pe drumul national pana la un moment dat cand un indicator ne indruma pe traseul marcat cu cruce rosie. Prin padure (in care trebuie sa ne documentam inainte daca nu avem doboraturi), dupa ce traversam atenti raul, ne avantam spre poiana in care se afla o stana parasita. Ne putem scalda in soarele arzator intinsi pe iarba din fata stanei si putem privi spre culmile Muntelui Zaganu pe care il putem explora cand depasim stadiul de incepator.
Poiana Stanei – Tabla Butii – Monumentul Eroilor – accedem in poiana pe un drum usor accidentat pe care intram cu cativa km inainte de a intra in localitatea Cheia. Aici avem posibilitatea de a avea prima experienta in dormitul la cort daca ne-am achizitionat tot ce ne trebuie. Odata instalati aici, putem pleca spre Muntele Tataru intr-un loc incarcat de istoria primului razboi mondial, Tabla Butii. Nu mai redam noi istoria, ci doar va spunem ca merita sa urcati cateva sute de metri pentru a vizita cimitirul eroilor si sa admirati crestele muntilor Siriu sau Muntele Zaganu.
Piatra Mare – nu este renumit pentru inaltimile lui, ci mai degraba pentru cele doua canioane, Sapte Scari si Tamina, primul fiind principala atractie a masivului.
Dambu Morii – Canionul Sapte Scari – un traseu vizitat anual de mii sau zeci de mii de turisti poate fi o solutie pentru cei vor sa se aventureze pentru inceput pe un traseu de munte. Din localitatea Dambu Morii o luam la pas pe drumul pietruit fara a depune prea mare efort si dupa cativa km inecepem sa transiram putin pentru a ajunge la intrarea in canion. Canionul a fost reconditionat cu scari din otel incastrate in roca pentru a permita oricarui turist sa asculte vuietul apei ce curge printre peretii inalti. Nu va asteptati sa fie atat lung, numele este putin cam pompos pentru ce inseamna cu adevarat un canion. Dupa cateva zeci de minute de mers, avem doua optiuni de a ne intoarce de unde am plecat, adica facand stanga pe triunghi rosu prin Prapastia Ursului sau dreapta pe punct rosu. Este un traseul ideal pentru cei novici in ale muntelui in sezonul cald.
Timisu de Sus – Canionul Tamina – ceva asemantor traseului de mai sus, dar cu mentiunea ca nu putem intra in canion pentru ca este intr-o continua stare de degradare. Sunt ceva discutii pentru renovarea lui. Deocamdaca nu putem decat sa ne multumim cu privitul de la baza lui dupa ce am parcurs o portiune de drum forestier din micuta localitate aflata la baza muntelui. Zgomotul apei este fel de asurzitor ca si in cazul Canionului Sapte Scari pe care il putem asculta stand pe un lespede rece.
Muntii Postavaru – un munte ce sta vizavi de Muntele Piatra Mare ce pot fi des observate daca nu aflam in Bucegi sau Baiului. Postavaru este un munte usor accesibil datorita drumurilor construite pana apropae de varful cel mai inalt si datorita instalatiilor pe cablu ce ajuta la transferul schiorilor pe cele cateva partii aflate cu precadere pe partea vestica.
Poiana Brasov – Cabana Postavaru – avem mai multe variante, una din ele ar fi pe cel marcat cu cruce albastra cu o durata de pana in doua ore. Daca ne mai putem ridica de masa cabanei, putem continua pana pe varf, ca nu e asa de greu chiar daca perioada creste nitel. In diferite locuri avem cateva privelisti cu padurea falnica, cat o mai fi ea, iar pe varf cuvintele sunt de prisos. Mergeti sa va convingeti.
Cheile Rasnoavei – Cabana Poiana Secuilor – un traseu pe la poalele Muntilor Postavaru in care avem ocazia de a ne delecta cu peretii impunatori pe care multi cataratori ii prefera. Un traseu ce nu implica mare efort decat in ultima parte unde trebuie sa urcam o panta usor inchinata pentru a ajunge la cabana accesibila in orice perioada a anului si preferata de multi copii. Este un traseu chiar foarte usor si nu ar trebui sa depaseasca timpul unei drumetii usoare, avand posibilitatea de a ne intoarce pe alt traseu o parte din el, adica pe la Cabana Trei Brazi, marcat cu triunghi albastru.
Muntii Baiului – un munte ce sade de-a stanga Vaii Prahovei, cum privim de la izvoare, cu culmi domoale ce nu depasesc 2000 m.
Sinaia Piscul Cainelui – este un traseu usor spre mediu datorita pantei inclinate pana a iesi din padure. Dar merita ceva mai mult efort pentru a admira Bucegiul in toata splendoarea lui si nu e obligatoriu sa merge pana pe varf. Daca simtii ca e prea mult va puteti odihni la iesirea in golul alpin si face cale intoarsa pentru ca scapoul a fost atins. Un anomtimp ideal este toamna cand frunzele copacilor dau un aspect aparte padurii.
Predeal – Clabucetul Taurului – un traseu situat mai degraba in Clabucetele Predealului, dar hai sa-l includem pentru ca suna mai cunoascut. Avem doua variante. Din Predeal sau din Azuga, sau chiar sa–l facem pe tot dintr-un oras in altul. La inceput ne inscriem intr-o panta agresiva apoi el se mai domoleste cand ne indreptam spre varf. Trebuie sa fim atenti ca aproape de varf vom urmari punctul albastru pentru ca triunghiul il ocoleste. Avem o priveliste frumoasa din varf spre Bucegi, Piatra Mare sau Postavaru si nu numai, si un loc generos unde putem zabovi pentru nitica odihna.
Muntii Ceahlau – un munte des vizitat de-a lungul anilor, poate chiar cel mai viziat din orientali ne ofera si el posibilitatea de a ne antrena putin fizicul.
Durau – Cascada Duruitoarea – daca vrei sa iti duruie apa in cap ai nevoie de vreo 2 ore si ceva pentru a ajunge la cele doua caderi de apa ce curg in viteza pe versantii Ceahlaului. Traseul merge in totalitatea prin padure si nu implica dificultati tehnice, fiind asaltat in special vara de turisti.
Izvorul Muntelui – Poiana Maicilor – un traseu pe partea sudica a masivului relativ usor din care putem fotografia peretii calcarosi. Este un traseu de promenada usor accesibili in orice perioada a anului. Nu ai nevoie de mare iscusinta pentru a sta pe bacunta din poiana sau la iarba verde pentru a lua o gustare.
Hasmasu Mare – un munte calcaros cu culmi domoale din Carpatii Orientali ideal pentru drumetii de o singura zi in caz ca suntem aproape de el.
Balan – Cabana Piatra Singuratica este o varinta usoara pe ambele trasee marcate cu banda albastra, respectiv triunghi rosu. Poate fi un traseu in circuit in mare parte prin padure cu mici deschideri spre abruptul Ecem. La finele traseul avem o perspectiva frumoasa daca urcam la punctul de belvedere spre Piatra Singuratica, Culmea Hasmsul Mare sau spre Ecem. Merita efortul a celor doua ore de urat si coborat.
Balan – Poiana Tarcau – o plimbare pe un drum forestier ce pleaca din apropierea orasul Balan si ne scoate in golul alpin pentru a ne relaxa si a avea o buna perspectiva spre muntii ce ne inconjoara. E un traseu usor cu o perioada de pana in 3 ore.
Muntii Rodnei – este cel mai inalt munte din Carpatii Orientali unde altitudiniele depasesc cu putin 2300 de metri cu o creasta desfasurata pe aproape 60 km.
Cascada Cailor – cascada care oficial este cea mai mare de la noi din tara din puct de vedere a inaltimei caderii de apa. Pentru a ajunge la ea avem trei variante pe care poate accede oricine. Doua trasee din Statiunea Borsa si una putin mai lunga din Pasul Prislop. Traseul poate depasi timpul de parcurgere de 4 ore, insa merita sa vedem cea mai inalta cascada a Romaniei.
Muntii Retezat – unul dintre cele mai frumoase masive din Romania datorita numarului mare de lacuri glaciare si crestelor sculptate ce depasesc 2500 m.
Carnic – Cabana Pietrele – un traseu desfasurat pe partea nordica cu optiunea de vizita si Cascada Lolaia. Merge in mare parte pe un drum pietruit cu 2 portiuni in care putem scurta traseul pe poteca. La 5 minute de cabana avem posibilitatea de a campa la cort sau optiunea de a ne caza la cabana. Daca ne simtim in stare putem urca inca 45 minute pana la Cabana Gentiana ce culmineaza cu iesirea intr-o poiana din care putem admira crestele ce strajuiesc valea. Coborand pe acelasi traseu pana la un moment dat avem varianta triunghi albastru ce duce direct in Carnic fara a mai trece pe la Cabana Pietrele.
Muntii Leaota – un munte putin vizitat de iubitorii muntelui cu cateva trasee interesante daca ne place linistea
Dragoslavele – Piatra Dragoslavele – un traseu superb cu o perspectiva buna a tot ce ne inconjoara cu posibilitatea parcurgerii lui in sistem circuit. Are o panta acida in ultima parte si cateva portiuni ce necesita o mica atentie, in rest ne putem delecta privirea cu Culmea Leaota sau localitatile de la poalele acestui micut Matherhorn.
Podu Dambovitei – Pestera Uluce – Satul Fundatica – un traseul de promenada cu optiunea de a vizita Pestera Uluce si care strabate in mare parte Valea Rudaritei. In anotimpul cald sau toamna verdele intens sau ruginiul frunzelor ne pot crea o stare de bine daca alegem acest traseu marcat cu punct albastru.
Muntii Rarau – un munte micut cu doar 1662 m inaltime, cu o sosea ce tranziteaza masivul din Pojorata pana in Chiril.
Hotel Raraul – Pietrele Doamnei – o scurta incursiune de tip circuit prin rezervatia naturala din care dainuiesc cateva legenda, una din ele fiind cea despre Petru Rares si domnita lui, Elena. Ajunsi cu masina la hotel putem desfasura o mica activitate sportiva printre stancile lucioase pe care trebuie sa fim ceva mai atenti. Avem o perspectiva buna, si putem face cateva poze reusite, apoi sa ne contiunam traseul de tip circuit pentru a reveni in locul din care am plecat.
Muntii Trascau – Cheile Turzii, un loc renumit pentru iubitorii de catarare pe stancile intortocheate in care iti poti satisface doza de adrenalina. Dar nu este vorba despre asta acum, ci despre traseul ce merge prin cheile mentionate pe alocuri antropizate in ideea de a fi accesibil si publicului larg. In unele locuri intalnim lanturi de care ne putem ajuta sau podete peste pasajele dificile. Avem si o peste interesanta, Pestera Calastur pe care o putem vizita cu putin efort depus.
Nici traseul circuit pe la extemitatile cheilor marcat cu punct rosu nu este un traseu dificil. Totusi avem o diferenta de nivel ceva mai mare, pentru ca trebuie sa coboram de pe un versant in vale si apoi sa urcam iar o panta usor accentuata.
Am enumerat si descris pe scurt cateva trasee pentru cei neinitiati in ale muntelui in caz ca vreti sa incepeti aventura in aceasta superba forma de relief, muntele. Mentionam ca am descris cate 2-3 trasee cele mai frecventate sau cunoscute din unele masive, insa asta nu inseamna ca nu gasim si altele. Vom completa lista pe masura ce ne vin si alte idei.