Valurile Baiului
Perioada 27 Ianuarie 2019
Traseu: Vf Urechea – Saua Cazacu – Vf Baiutu – Vf Baiul Mare – Culmea Compatu – Sinaia
Marcaj: Telegondola Azuga – Saua Cazacu , Saua Cazacu – Baiul Mare , Baiul Mare – Cumpatu – Sinaia nemarcat
Timp de mers: 6 ore
Echipament: bocanci de munte de iarna, parazapezi, ciorapi – 2 perechi, pantaloni lungi (gore-tex) – 1, pantaloni softshell, bluza de corp – 1, geaca de puf, geaca de ploaie si vant Goretex, geaca softshel- 2, manusi – 2, lanterna frontala cu baterii de rezerva, cutit, folie de supravetuire, rucsac, ochelari de soare, crema de soare, alimente, smartphone dotat cu GPS si Glonass, baterie externa – 1, termos, bete trekking
Observatii: traseu accesibil tot timpul anului, nu prezinta dificultati tehnice, pe timp de vremea sau ceata pot fi probleme de orientare. Daca zapada nu este stabila sau nu avem coltari, se urmareste creasta matematica. Pe portiunea Cumpatu – Sinaia pot fi probleme de orientare, fiind un traseu nemarcat.
Pentru orientare folositi track-ul GPS, aplicatii recomandate: MapPlus (IOS), Locus Map (Android).
Max elevation: 1875 m
Min elevation: 818 m
Total climbing: 482 m
Total descent: -1174 m
Prindem curaj, dupa patru ture pe la poalele muntelui, constrânși fiind de vreme si zapada, ieșim in sfarsit la lumina. Vremea se anunța ideală de munte, dupa câteva zile calde, frigul s-a instalat din nou. Un lucru bun, pentru ca terenul avea sa fie prielnic de mers pe munte. Din păcate, nu aveam decât o zi la dispoziție, si pentru o tura mai lunga in Crai sau Fagaras nu ma încadram.
Plecam in Baiului, pe un traseu umblat de mine acum 7 ani, intr-un septembrie călduros. Acum situație era diferită, mult soare intr-adevăr, dar si un strat mare de zapada. Ca sa scăpam de panta accentuata din Azuga si de zapada din padure, luam gondola, ieșind rapid in golul alpin. Traseul il știam si nu mai avea rost sa pierdem vreo 3 ore. Soarele radia intens, la fel si noi de bucurie ca prindem o asa vreme. Zapada se menținea beton, asa ca, se anunta o tura tare. Urcam bine spre vârfurile Urechea, Dutca, Cazacu, Baiutu, rând pe rând, creasta având un aspect valurit cu zapada căzută in cantități mari. Se puteau ocoli, însă puteai aluneca ușor, iar coltarii nu aveam chef sa-i pun, urcând astfel fiecare varf in parte. Oprim des pentru poze, pe o asa vreme nu cum sa mergi indiferent. Unele perspective sunt aidoma celor care le-am avut acum vreo 3 saptamâni de pe Clăbucetul Taurului. Si atunci am prins o vreme la fel de buna. Dupa cateva suișuri de coborâșuri line suntem pe Baiul Mare.
Montaniarzi vin din toate direcțiile. Vârful este aglomerat, cred ca vreo 20 de persoane populau Baiul Mare. Pierdem vreo 10 minute pe varf, ne gandim ce varianta sa alegem. Sa continuam pana pe Câine sau sa coboram pe Cumpatu. Le știam bine pe amandoua. In forma in care eram, nu prea buna, alegem a doua varianta. Ne lăsam pe Cumpatu lejer, pe aceeași zapada tare. Admiram cornisele aflate pe partea dreapta cum coboram si oprim dupa 20 de minute sa mâncam. Pe varf nu am avut loc. Si de aici avem imagini de ansamblu bune, atât spre Culmea Baiului cat si spre Munții Bucegi.
Ne mișcam bine si îndată suntem la marginea pădurii, unde se afla si o stana ce sta sa cada sub greutatea zăpezii. O alta pauza de ceai si ne urnim din loc. Stratul de zapada scade simtitor iar nu dupa mult timp mergem pe un strat generos de frunze. Greu dai de traseu si in unele locuri il pierdem. Coboram o panta înclinată ce-ti macină genunchii ajutați de bete. Disconfortul creste pe măsura ce coboram. Fiind si putin obosit, cu doar 3 ore dormite, nivelul de concentrare scade. Coboram pe unde credem noi ca e mai bine, desi aveam track-ul pe telefon. Ma agățam des in crengile copacilor dar fara sa îmi dau seama ca pe cap am uitat ochelarii de soare. Intr-o clipa de neatenție au ramas probabil agățați de o creanga. Abia in gara am sesizat ca nu-i mai am. Acum trei ani pierdeam pe același traseu o mănușa, pe semne ca traseul este unul cu ghinion pentru mine. Asta e, bine ca nu a fost paguba mai mare. Ajungem devreme in gara, undeva pe la orele 16:00.
Atentie! Datele au caracter informativ si nu sunt autorizate, neasumandu-ne niciun risc asupra erorilor. Datele pot fi modificate oricand.