Cu cine merg pe munte?
Probabil ca multi dintre noi s-au aflat macar o singura data in situația in care sa nu aibă un partener(a) de drumetie din diverse motive si sa isi doreasca sa iasa pe munte. Poate unii prieteni au alte planuri, lucreaza, au probleme financiare, iar partenerul/partenera de viata nu are acest hobby. In caz ca te afli intr-o astfel de situatie, citeste ce am scris mai jos si poate gasesti o rezolvare.
Contactezi un ghid montan sau o firma care organizează drumeții, expediții. Piata este invadata de astfel agenții care iti promit natura si aventura in munții țării noastre sau in cei de peste hotare. Unii au experiența temeinica, altii o fenteaza. Alegand aceata varianta, trebuie sa te informezi bine asupra agenției, pentru ca sunt multe care organizează drumeții cu câte 40-50 de persoane si care dispun de 2-3 ghizi cu o pregatire lamentabila. Iar daca esti începător si siguranța ta sta in mana acelor ghizi, in mod cert ei vor fi depășiți de situație intr-un caz dificil. Un ghid nu poate asigura asistenta decat pentru 3-4 persoane. Pe de alta parte, daca mergi cu ghizi experimentați, indiferent ca ei iti oferă un suport tehnic si moral bun, informează-te si tu inainte de traseul pe care mergi si evaluează-te corect. Ghidul nu este Dumnezeu, au fost multe cazuri in care chiar ghizii au căzut prada muntelui, un exemplu celebru fiind cel din 1996, când ghizii Scott Fischer si Rob Hall au murit pe Everest. Este adevarat, este un caz supradimensionat pentru ce vorbim noi aici, dar sunt cazuri si in tara noastra cand liderul grupului a comis-o. Când ghizii sau agenția cu care mergi pun niște condiții, asigura-te ca le poți respecta si nu te minți ca tu poți, ca ai fost in câteva plimbări pe la poale si in scurt timp vrei sa ajungi pe cele mai înalte vârfuri. Boala vârfurilor înalte a devenit o problema din ce in ce mai serioasă. Mulți vor sa ajunga din prima pe Moldoveanu pentru ca da bine pe rețelele de socializare si e la moda printre colegi. Asa ca, daca tu crezi ca poți face un salt asa ușor, gândește inainte de a pleca. S-ar putea sa periclitezi tura altora prin incapacitatea ta de a face fata rigorilor.
Alegerea unei persoane sau a unui grup de pe rețelele de socializare. Mulți recurg la astfel de practici. Este ușor sa postezi un anunț ca esti in căutarea de doritori de drumeții si imediat poți avea succes. Poate fi o lama cu doua tăișuri. Poți da de o persoana sau un grup ok, dar poți da si de persoane care nu sunt in asentimentul tău si s-ar putea ca tura ta sa fie un fiasco. La telefon, pe internet sau la prima înfățișare mulți par de treaba, însă pe parcurs realizezi ca nu e chiar asa. Daca ai ales aceasta varianta, nu te duce orbește. Informeaza-te cat poți de bine despre drumetia pe care vor sa o facă, culege si tu date despre traseu, echipeaza-te corespunzator si fii pregatit sa faci fata cerintelor. Este posibil sa dai peste unii care merg prea repede si sa nu faci fata, sau sa meargă prea încet si sa fii nevoit sa aștepți. Nu te duce doar de dragul de a pleca de acasa sau ca ai concediu.
Socializează. Muntele este un dar divin in privința asta. Este locul ideal unde poți lega prietenii, poți afla detalii si informatii utile, poți împărtăși experiența ta si altora sau invers. De aceea când mergi pe munte saluta oamenii, intra in vorba cu ei, pune-le întrebări de genul: de unde vin, unde vor sa meargă, cum e atmosfera la cabana, cum e traseul ? La fel si la cabana sau in camping, intra in vorba ori de câte ori ai ocazia, ajuta-l eventual sa intinda cortul, însă nu fi insistent daca vezi ca nu ai mare succes sau evita discuții despre politica, fotbal daca te afli in tabăra adversa. In acest fel iti poți găsi cel mai multi prieteni si cu care vei merge poate pe viitor in drumeții sau expediții. La mine a funcționat cel mai bine, multi din cei care merg pe munte i-am cunoscut in ieșirile mele. Asa ca, lasa egoul puternic la ralanti si socializează. Vei avea un număr mare de prieteni si vei avea mai multe șanse sa găsești coechipieri când ti face dor de ducă.
Mai sus pomeneam opțiunea de a merge singur. Am preferat de multe ori varianta asta. Știu ca nu e recomandat, dar am preferat sa merg pe mâna mea si sa evit grupuri sau persoane cu care nu sunt pe aceeași lungime de unda. Am avut multe ture reușite singur, pentru ca atunci te concentrezi cel mai bine. Tu esti cel care ia decizii, nu ai încotro. Însă nu toți au moralul atât de bun sa facă lucrul asta. In caz ca vrei neaparat sa ieși pe munte si nu te simți prea sigur, cauta trasee populare, trasee pe care ai șanse mari sa găsești montaniarzi sau du-te la cabane unde vine multa lume. E posibil sa pleci singur de acasa si sa te întorci intr-un grup numeros. Mi s-a întâmplat in Crai, Parang, Bucegi.
In concluzie, daca prietenii cu care obisnuiai sa iesi pe munte nu pot merge cu tine sau au mai rarit-o cu muntele, variantele de mai sus te pot ajuta. Ramane la latidudinea ta ce varianta alegi.