Apusuri si rasarituri pe munte
Printre cele mai frumoase sau memorabile momente atunci cand mergi pe munte se numara apusurile si rasariturile, mai ales daca te afli in zona alpina. Se stie ca in preajma acestor doua fenomene calea parcursa de razele soarelui este mai lunga iar culorile rosu si portocaliu reusesc sa ajunga mai usor la noi, dand o nota mai calda si placuta peisajelor. Perioadele de dinaintea unui apus sau dupa rasarit se mai numesc si orele de aur, ore cautate frecvent de montaniarzi si de fotografi pentru a savura si captura niste peisaje spectaculoase. De-a lungul anilor am luat parte la multe evenimente de genul asta si le cam stim pe unde se afla. De aceea am zis sa le trecem in revista, pentru ca sa se bucure si altii de aceste clipe rare pe care nu e chiar simplu sa le prinzi. Vremea, timpul, condiitiile din teren, greutate echipamentelor sau alte cerinte nu sunt la indemana oricui si pentru asta noi vom spune cum am procedat sau vom da niste ponturi care sa duca la indeplinirea unor astfel de planuri.
Asadar, sa enumeram locurile unde poti prinde apusuri sau rasarituri de poveste, mai ales daca esti si un impatimit al fotografiei.
Saua Grindului – Vf La Om, Muntii Piatra Craiului – un loc minunat unde, daca vii, nu vrei regreta efortul depus de a urca o diferenta considerabila de nivel, pe un teren usor accidentat. Cu siguranta vei vrea sa dormi in creasta, iar pentru asta iti trebuie si ceva echipament. Sac de dormit, saltea, arzator cu butelie (e musai sa bei o cafea in asa clipe), eventual cort. Refugiul se prezinta inca bine si pentru a nu avea neplaceri, pentru ca el nu este un loc de cazare si, daca vrei sa stii ca ai loc, alege o perioada mai putin umblata. Iarna ar fi sublim, insa daca nu ai experienta necesara, in Iunie, la solstitiul de vara, este cea mai optima perioada din an. Ziua este cea mai lunga si daca ai noroc de vreme buna, apusul si rasaritul vor fi divine.
Saua Tiganesti – Refugiul Tiganesti, Muntii Bucegi, si aici avem avantajul unui refugiu ceva mai generos, de vreo 20 de locuri sau a unei zone de campare putin mai larga. Vom putea punea cortul la apus si-l vom ridica cum se crapa de ziua. Noi am prins un apus frumos de iarna si un rasarit de vara, insa cred ca in orice perioada am veni ar fi de bun augur. Peisajele sunt de basm, deoarece suntem intr-una dintre cele mai frumoase zone ale acestor munti. Turnurile Tiganesti, Vf Omu si Bucsoiu, valea glaciara, toate sunt obiective interesante, demne de fotografiat.
Cabana Dochia, Muntii Ceahlau – un loc ideal atat din punct de vedere al peisajelor de seara sau de dimineata, cat si a conditiilor de aici. Nu mai suntem nevoiti sa caram mute lucruri cu noi, avem toate conditiile de hrana si somn, iar pentru ceea ce ne intereseaza nu ne trebuie decat cativa pasi. Noi am venit in orice anotimp, insa iarna cred ca este sezonul preferat. Asa ca, daca iti programezi ceva aici, merita sa intrerupi somnul dulce de dimineata pentru un rasarit.
Vf Gropsoarele, Muntii Ciucas – un loc in care nu avem adapost si va trebui sa avem un cort cu noi sau sa coboram sau sa urcam pe timp de noapte de la cabana Ciucas sau Silva. Noi asa am si facut, prinzand un apus de toamna calduroasa, care ne-a permis sa stam pe pajistea uscata vreo 2 ore. Nu am regretat si intoarcerea la lumina frontalei a fost placuta. Oricum, aveam multe astfel de experiente. Iar la Cabana Silva am gasit niste conditii bune si o mancare gustoasa. Asadar, merita sa vii in zona.
Vf Mosu – Refugiul Mosuleata, Muntii Fagaras – de vreo trei ori am venit prn zona si abia ultima a fost cu noroc. Nu este o zona foarte cunoscuta si pentru a ajunge aici va trebui a depui ceva efort. E o zona buna de campat si avem si un refugiu cam rudimentar, in stare avansata de degradare, insa iti poti face inca treaba cu el. Pentru a prinde soarele cand se retrage sau se iveste pe cer este indicat sa urci pe Vf Mosu, care este la vreo 20 de minute. Stiu ca sunt multe locuri mai bune pentru rasarit sau apus, si cu siguranta si mai frumoase daca vorbim de Dara, Moldoveanu, Negoiu, Buteanu si pe care le avem in program, insa acolo este mult mai greu, tinand cont ca ne trebuie echipament si daca mai esti pasionat de fotografie mai ai de carat si ceva scule cu tine, iar o vreme buna nu o prinzi asa usor.
Curmatura Builei, Buila Vanturarita – au trecut ceva ani de cand am prins un apus plin de culoare aici, intr-un sfarsit de septembrie calduros, intr-o atmosfera placuta. Avem un refugiu de lemn aici, loc de campare, izvor si o stana. Putem urca pe Vf Piatra pentru peisaje si mai frumoase, asa ca e musai sa vii aici.
Cabana Cozia, Muntii Cozia – prin Cozia multe pesiaje cu deschidere nu prea ai, dar, daca ajungi la cabana, cu siguranta vei avea toate ingredientele unui apus sau rasarit frumos. Rasaritul este mai special pentru ca vom avea in fata noastra si Muntii Fagaras. Si daca este iarna, ei vor iesi semet in evidenta si pozele vor fi un real succes. Locul unde este amplasata cabana este placut, insa cabana necesita ceva investitii. Dar deocamdata iti faci treaba cu ea. Nu trebuie subestimam urcusul in acest mic munte si o zic la fiecare tura. Desi are doar 1600 m, va trebui sa plecam de la 300 m. In concluzie avem vreo 1300 m de urcat, o diferenta comparabila cu cea din munti precum Fagaras, Bucegi, Retezat.
Cabana Caraiman, Muntii Bucegi – un loc care a suferit de curand o transformare in bine si de unde rasaritul te face sa sari din pat indiferent cat esti de obosit sau cat de tare bate vantul, si nu mai vorbim de frig pentru ca noi am venit iarna. Pentru apus vom fi nevoiti sa urcam pe platou sau pe un varf adiacent, asta daca ne permit conditiile. Prin urmare, puneti acest punct de interes pe lista voastra ca nu veti regreta. Cum spuneam, cabana a suferit multe modificari, iar multe adaposturi la peste 2000 nu prea avem.
Vf Omu, Muntii Bucegi – desi Cabana Omu era in moarte clinica, de curand, o familie a intrat in posesia ei prin inchiriere. Sa speram ca sederea va fi de lunga durata si pe viitor vor aparea si investitiile. Deoarece cel mai inalt varf din Bucegi merita sa aiba o cabana in care sa vii sa stai si sa prinzi un apus sau rasarit. Spatiul de pe varf este generos, putand a ne plimba si bucura de urcarea sau coborarea acestui astru.
Lista va continua cu siguranta, pentru ca scopul ultimelor ture cam asta a fost. Cum spuneam mai devreme, sunt multe locuri in care un rasarit sau apus ar fi de vis, dar ca sa le prinzi trebuie sa se alinieze si planetele. Adica vremea, locul in care trebuie sa innoptezi, greutatea pe care o ai in spate ( mai ales daca ai aparat foto, trepied sau alte ustensile cu care vrei sa faci diferenta), coechipierii, anotimpul, conditia fizica etc. De asta le-am enumerat in prima faza pe cele in care este mai usor de ajuns si unde avem conditii mai usoare de innoptare.