Cu ce facem fotografii pe munte, cu aparatul foto sau smartphone-ul?
De vreo 2 ani sunt posesorul unui aparat foto mirrorless din gama pro de inceput, sa zic asa. Multi ani am facut fotografii pe munte cu smartphone-ul si nu ma gandeam ca o sa imi iau unul din rațiuni de greutate. Mai ales ca in trecut DSLR-urile erau destul de grele și voluminoase. Nu vreau sa întru în detalii de tehnica fotografica, pentru ca sunt începător, insa unele aspecte le putem trece în revista dupa ce am folosit concomitent smartphone-ul si un aparat foto dedicat.
Stim foarte bine ca un smartphone depaseste orice așteptări, mai ales daca vorbim de un iPhone sau un Samsung din gama premium. Camere chiar cu 100 mp , cu modul de fotografiere pro în format RAW, filmare 4K si multe alte functionalitati ce concureaza cu aparatele foto. Ce-i drept au ajuns sa coste destul de mult, insa ai intr-un gadget asa mic: GPS, aparat foto, apel prin satelit, sistem de plăti etc. Pe cand un aparat foto, doar pentru poze si video.
Este clar ca deocamdată un smartphone nu se poate ridica la nivelul unui aparat foto, mai ales cand vorbim de luminozitate scazuta sau noaptea. Aparatul foto te obliga sa dai mai multa atentie la detalii, sa scoți maximum dintr-o poza si sa mai pui mana sa mai înveți. Nu dai 6000 – 7000 lei pe unul doar sa îl folosești pe modul auto. Iti cumperi un trepied, filtre ND, polarizare sau alte accesorii numai sa iti depășești limita de fotograf de ocazie, mai ales daca ai un site, blog, vrei sa le printezi sau le vinzi pe site-urile de stock. Te obliga sa iesi mai des din casa, în special pentru fotografie, și aproape ca uiti de smartphone, cel putin la inceput. Insa ce trebuie sa știm ca pentru asta presupune niște sacrificii. Un cost destul de ridicat pentru un aparat bun. Adica unul cu stabilizare, ceva mai mulți megapixeli, 4K, rezistent la praf si apa, specificatii pe care le găsim pe majoritatea smartphone-urilor, costa peste 1000 euro. Nu mai vorbim de unul full frame, GPS, stabilizare optica pe aparat, ca deja sărim de 1500 euro. Greutatea, de care spuneam la inceput, este si ea o problema. Atunci cand mergi mai multe zile cu cortul, e clar ca orice gram contează. Oricât de usor ar fi un mirrorless, tot te alegi cu vreo 700-800 grame in plus, iar daca mai adaugi un trepied sau un alt obiectiv, posibil sa ai minim 2 kg in plus. Si spatiul ocupat este destul de mare. Daca in ture scurte, in ture de vara putem pune aparatul fara probleme, iarna, in ture lungi, in care echipamentul tehnic și hainele groase sunt esentiale, vom avea reale probleme legate de spațiu și greutate. Un alt inconvenient este atunci cand mergem pe un traseu tehnic, pe ghetar printre crevase sau alte situații în care se impune o mare atenție la scoaterea aparatului foto, riscand foarte mult. Un smartphone il poți scoate mai usor si poti surprinde unele imagini rapide care dispar in cateva secunde.
In concluzie, cu un smartphone iti faci treaba destul de bine, insa, daca vrei mai multa calitate, aparatul foto este cel care ti-o poate aduce. Bineinteles, cu sacrificiile de care vorbeam mai sus.