10 trasee de iarna usoare
Vom descrie in acest articol 10 trasee ceva mai usoare ce pot fi parcurse in conditii de iarna. Cand spun trasee usoare de iarna, inseamna ca cei care le parcurg au la activ drumetii montane si o conditie fizica buna. Pe langa asta, aceste trasee necesita si un echipament minim obligatoriu, cum ar fi haine groase, bocanci rezistenti la apa si caldurosi, bete de trekking si chiar niste mini-coltari pentru portiunile cu gheata. Chiar daca le spunem trasee usoare, trebuie sa mentionam si faptul ca ele pot deveni dificile sau chiar impracticabile in anumite conditii, si chiar putem avea pe ele si avalanse sau viituri. In cazul unor ninsori abundente, cresteri bruste de temperatura putem avea si astfel de pericole, deci nu exista risc zero. Sa trecem in revista cele zece trasee, poate cele mai cunoscute de la noi din tara.
Cabana Malaiesti – Muntii Bucegi, fie ca pornim de la uzina electrica, fie ca venim de la Diham, traseul marcat cu banda albastra este unul dintre cele mai cautate trasee atat vara, cat si iarna. Mergand in mare parte prin padure, el mai are cateva iesiri dintre care un punct de belvedere si niste poieni. Dupa cum spuneam mai devreme, pe acest traseu intalnim si cateva pericole, adica la incarcaturi mari de zapada, inaintarea poate fi greoaie si avem si doua culoare de avalansa pe care zapada se poate deplasa si antrena cu ea copaci si roca. Asadar, vom asculta de avertizarile si atentionarile meteorologilor, salvamontistilor, persoanelor cu experienta in caz ca pe traseu sunt astfel de evenimente.In functie de starea zapezii, durata lui de parcurgere poate fi intre 3 ore 30 minute si 4 ore 30 minute. Betele si mini-coltarii sunt de un mare folos, pentru ca avem toate sansele sa gasim portiuni cu gheata.
Fantana lui Botorog – Cabana Curmatura, Muntii Piatra Craiului – un traseu usor, cu o panta mai accentuata in prima parte, ce merge in mare parte prin padure, cu exceptia portiunii care trece prin Poiana Zanoaga, si care ne scoate la Cabana Curmatura. Si aici avem zone in care se poate forma gheata si min-coltarii sunt foarte utili, mai ales la coborare. Durata lui de pargurgere este de vreo 2 ore si 30 minute, insa poate fi mai mic sau mai mare, in functie de starea zapezii sau de pregatirea fizica.
Complex Sambata de Jos – Cabana Sambetei, Muntii Fagaras – un traseu de vreo 2 ore si 30 minute, ce ne scoate in golul alpin pe la 1400 m altitudine chiar langa cabana. Un traseu pe care avem ocazia sa vedem ceva viituri sau avalanse, chiar daca el este un traseu relativ usor. Parcurge in prima parte un drum forestier, iar mai apoi se inscrie prin padure, pe o poteca ce traverseaza cateva valcele pe care se pot declansa evenimentele amintite mai sus. Chiar de curand poteca a fost deviata din cauza unei viituri. Asadar, in cazul unor ninsori abundente, urmate de ploi, cresteri bruste de temperatura, este bine sa-l evitam. In rest, traseul nu ridica probleme tehinice si se poate ajunge in scurt timp in cea mai frumoassa vale glaciara pentru a admira semetia Masivului Fagaras.
Carnic – Cabana Gentiana, Muntii Retezat – si aici avem doua variante de traseu, una pe la Cabana Pietrele si alta mai directa. Traseul merge pe tot parcursul lui prin padure, ca abia la finele lui sa ne bucuram de o priveliste spre zona inalta. Durata lui de parcurgere este undeva la trei ore, in functie de starea fizica si de starea zapezii.
Fabrica de apa Cheia – Cabana Ciucas, Muntii Ciucas un traseu foarte circulat ce ne poarta pe Valea Berii, pe un drum pietruit, in unele locuri cu dale de beton, care de cele mai multe ori este curatat cu lama pentru a facilita urcatul masinilor ce transporta personal sau persoane mai comode la cabana. Valea este frumoasa, cu brazi falnici si pe care putem accede si de la Cabana Muntele Rosu. La fel ca in toate cazurile de mai sus, betele si pisicutele, cum se mai numesc frecvent mini-coltarii, ne sunt necesare pentru a ne usura mersul in caz ca avem gheata. Si aici, intr-un an, am intalnit doua avalanse de padure ce au ajuns chiar in drum.
Timisu de Jos – Cabana Piatra Mare, Masivul Piatra Mare – vorbim de Drumul Familiar, un traseu usor ce ne poarte in mare parte prin padure si ne scoate la Cabana Piatra Mare, de unde avem privelisti frumoase in imprejurimi. Cei mai iscusiti se pot aventura si pe varful cu acelasi nume, insa presupune un efort mai intens, cateva cunostinte in plus si o expunere la un vant taios sau o orientare mai greoaie in caz ca avem ceata.
Sinaia – Piscul Cainelui, Muntii Baiului – un traseu ce pleaca din aproprierea Garii CFR, urca la Cabana Piscul Cainelui, privata momentan, apoi apuca o panta accentuata prin padure si ne scoate in zona alpina a Muntilor Baiului, urmarind o culme domoala, ce poate fi anevoiasa daca avem zapada proaspata si mare. Un traseu din care avem puncte de belvedere interesante spre Abruptul Prahovean al Bucegilor.
Durau – Cabana Fantanele – Cabana Dochia, Muntii Ceahlau – un traseu foarte circulat chiar si pe timp de iarna, fiind cel mai usor din acest masiv. In prima faza vom urca prin padure, apoi vom iesi intr-o poiana, la Cabana Fantanele, recent renovata, si ne vom continua aventura tot prin padure intalnind cateva obiective interesante: Cusma Dorobantului, La Morminte, Panaghia. Trebuie sa avem in vedere ca pe alocuri panta ia proportii si de multe ori putem avea gheata, unde putem folosi gherutele pentru a urca sau cobori mai usor. Cabana Dochia nu mai are nevoie de nicio prezentare, pentru ca stim ce conditii avem si ce priveliste. In caz ca stam inca bine cu conditia fizica, putem continua chiar pana pe Varful Toaca, urcand scarile metalice ce ne usureaza mult ascensiunea pe cel mai inalt varf al Ceahlaului.
Balan – Cabana Piatra Singuratica, Muntii Hasmas aici avem doua variante de traseu. Una pe triunghi rosu si cealalta pe banda albastra. Cea din urma, din cate stiu, are ceva probleme cu doboraturile de copaci. Insa pentru mai multa siguranta vom folosi prima varianta. Ambele sunt in aceeasi nota si pot fi parcurse cu usurinta in sezonul alb daca nu sunt problemele mentionate mai sus. Merg in mare parte prin padure, ca in final sa ne scoata la cabana si totodata in apropierea renumitei stanci Piatra Singuratica. Ambele trasee au o durata de vreo 2 ore 30 minute, timp ce poate creste daca zapada este mare.
Campulung Moldovenesc – Valea Seaca – Hotel Rarau – daca pana la partia de schi putem ajunge cu masina, de aici vom continua pe un drum de piatra ce serpuieste prin padure. Vom ajunge in scurt timp la Schitul Raraul si vom continua pana vom intersecta Transraraul. De aici avem mai multe optiuni de a continua, una dintre ele fiind Vf Rarau sau Pietrele Doamnelor. Insa cel din urma este ceva mai accidentat si deseori putem avea pe el gheata, facandu-l mai dificil.
Chiar daca ne-am limitat in a descrie doar zece, cu siguranta putem completa articolul cu mai multe trasee pe care noi le-am facut in muntii prezentati mai sus sau din altii.