7 trasee din Muntii Postavaru
Situati in Carpatii de Curbura, Muntii Postavaru au o suprafata de 118 km patrati si o altitudine maxima de 1799 m. Sunt delimitati de Depresiunea Barsei, Depresiunea Prejmer, Muntii Piatra Mare si Clabucetele Predealui. Pe teritoriul acestiu masiv, intalnim in jur de 30 de trasee marcate, poate chiar si mai multe, ce strabat pe toate partile vaile sau culmile mai mult impadurite. Fiind un masiv de altitudine medie, partea alpina este destul de scurta, astfel va fi nevoie sa urcam la peste 1600 de metri pentru a avea privelisti mai frumoase. Insa nici cele ce strabat padurile nu sunt de neglijat. Masivul este renumit pentru partiile sale de ski ce au ca statiune de referinta Poiana Brasov. In acest articol, noi vom face referire doar la traseele marcate, pe care noi le-am facut si pe care le consideram cele mai frumoase.
- Lamba Mare – Cabana Postavaru – traseul pe aceasta vale se desfasoara pe partea estica a masivului si are ca punct de plecare localitatea Timisu de Jos. Incepem sa urcam domol pe un drum lung, forestier, ca mai apoi sa intram intr-o vegetatie luxurianta, unde vom fi atenti sa nu pierdem marcajul. Mai departe panta ia proportii si urcam prin padurea cu copaci falnici pana iesim in traseul galben, ce ne duce la Cabana Postavaru. Totul dureaza vreo 4 ore, in functie de pregatirea fizica a fiecaruia. Iarna, in caz de ninsori abundente, traseul este nerecomandat. Tot pe acest traseu vom fi foarte atenti in privinta animalelor salbatice, indeosebi a ursului.
- Piatra Crinului – Vf Postavaru – un traseu ce are ca punct de plecare tot Timisu de Jos. Incepem sa urcam pe Valea Larga, apoi prin o poteca ce duce spre Piatra Crinului. Panta crese simtitor si pana in Poiana Stanei depasim si Culmea Postavarului. Intersectam la un moment dat Drumul Serpilor iar imediat vom urca pe cel mai inalt varf din Muntii Postavaru. Si in acest caz avem ca timp de mers vreo 4 ore si o diferenta de nivel de peste 1100 metri. Iarna, cand avem ninsori mari, poate fi periculos. Traseul este frecventat de animale salbatice.
- Trei Brazi – Saua Calului – Cabana Postavaru – un traseu ceva mai lung ce are ca punct de plecare Cabana Trei Brazi. Nu departe avem Cabana Poiana Secuilor, apoi vom intra in padure, trecand dealurile Carbunarea si Musuroiu pana iesim in Poiana Trei Fetite. In continuare vom intalni o portiune ceva mai tehnica, careia ii vom acorda putina atentie si ne aventuram pe Spinarea Calului pana ajungem la Cabana Postavaru. In jur de 4 ore ne ia si acest traseu. Iarna poate fi dificil din cauza caderilor de zapada. Tot pe acest traseu vom fi foarte atenti in privinta animalelor salbatice.
- Poiana Brasov – Prapastia Lupului – Cabana Postavaru – un traseu frumos ce are ca punct de plecare Poiana Brasov si care poate fi parcurs in orice anotimp, cu mentiune ca iarna vom fi nevoiti sa intersectam partiile de schi. De langa statia de telecabina, urcam pe un drum larg iar in imediata apropiere va trebui sa traversam Partia Subteleferic, urcand in serpentine si intersectand frecvent Drumul Rosu. Intersectam si alte trasee marcate, iar in scurt timp ajungem la Cabana Postavaru. Vom continua sa urcam pana la punctul de sosire al telecabinei, de unde mai avem foarte putin pana pe Vf Postavaru si din care vom avea un punct de belvedere foarte bun. Pe parcurs mai avem si alte puncte din care putem admira Masivul Bucegi. Timpul de parcurgere este de 3 ore si poate sa difere in functie de sezon.
- Poiana Brasov – Pestera de Lapte – Poiana Brasov – un traseu de tip circuit ce are ca puncte de plecare si sosire Poiana Brasov. De la cariera de piatra vom urca pe Valcelul lui Schmauz pana iesim in Poiana Drester. De aici vom intra din nou in padure si ne indreptam spre Pestera de Lapte, pe care o putem vizita in orice anotimp. Traseul este usor si placut, mergand pe curba de nivel si mai apoi urcam usor pana ajungem la un mic refugiu salvamont. Partia Sulinar este aproape de noi si vom cobori pararel cu ea, insotiti si de marcajul triunghi galben. Un traseu usor de circa 3 ore, accesibil in orice perioada a anului.
- Poiana Brasov – Vanga Mica – Cabana Postavaru – un traseu mai salbatic, usor, ce ne poarta pe Valea Vanga Mica. Pornim tot din Poiana Brasov intersectand Partia Lupului, insotiti si de alte marcaje pana la un moment dat, cand ele iau alte cale iar noi vom urma crucea albastra si intram in padure. Traseul urca usor, apoi se lasa in Valea Vanga Mica, pe care o urmarim un timp chiar pe firul ei. La un moment dat ne lasam in stanga pentru a iesi iarasi in Partia Lupului. De aici mai avem putin timp pana la Cabana Postavaru. Timpul de mers este undeva la 2 ore si 30 minute iar iarna se poate inainta greoi din cauza caderilor de zapada.
- Brasov – Crucuru Mare – Cabana Postavaru – un traseu ce pleaca din Brasov si merge indelung pe Culmea Crucuru Mare. Din cartierul Valea Cetatii, urcam spre stanga si intanim in prima faza Vf Kermen. Continuam ascensiunea spre La Amvon, castigand usor in altitudine. Pe parcurs intersectam si alte trasee ce vin din Darste si in scurt timp trecem si de Vf Racadau. Ne inscriem pe Culmea Crucurului, unde gasim alte doua doua varfulete, Varna si Crucuru Mare. Pana vom ajunge la Cabana Postavaru vom da si de alte marcaje ce vin de pe Lamba Mare sau Poiana Brasov, fiind comune cu al nostru. Din Poiana Ruia privelistea se mai deschide, putand admira peisajele incantatore pana ajungem la finalul traseului dupa aproape 5 ore.