10 cascade din Romania
Conform dex, cascada este o cadere de apa naturala, provocata de ruptura unei pante in profilul longitudinal al vaii. O mai gasim si sub denumirea de cataracta. Cascadele din Romania nu sunt nici pe departe printre primele cascade din lume ca inaltime sau ca volum de apa, pentru ca nu avem munti foarte inalti sau pereti cu o ruptura de panta impresionata, dar pot compensa cu cu locul pitoresc in care le gasim. Noi am vizitam o parte din ele si le vom descrie in acest articol. Nu putem spune ca sunt cele mai frumoase pentru ca nu le-am vizitat pe toate, insa mare parte din cele mai importante sunt aici. Ca sa ne bucuram de aceste minunatii ale naturii, indicat ar fi sale vizitam in lunile Mai – Iunie, atunci cand topirea zapezilor si ploile abundente cresc volumul de apa si creeaza un adevarat spectacol.
Cascada Cailor, situata in Muntii Rodnei, pe raul Izvorul Cailor, la 1400 – 1500 m altitudine, are o cadere de aproximativ 90 m. Oficial este considerata cea mai mare din tara noastra. Legenda spune ca aici este zona in care caii si-au pierdut aripile. Fiind un loc in care oamenii isi aduceau caii sa se adape, un dusman de temut al lor era ursul, care venea sa se infrupte din carnea lor. Fiind incoltite in zone prapastioase, caii nu mai aveau incotro decat sa se arunce priveste in hau, gasindu-si astfel sfarsitul. Un astfel de eveniment s-a petrecut intr-o noapte furtunoasa cand 15 cai si-au pierdut viata si de atunci localnicii i-au dat denumirea de Cascada Cailor.
Cascada Scorus, Muntii Capatanii, intrata de putin timp in circuitul turistic, se presupune ca ar avea aproape 100 m si ca ar fi cea mai inalta din tara noastra, detronand-o pe cea de dinainte din topul celor mai inalte. Aflata pe Valea Bucureasa Mare, in nordul masivului, vom fi nevoiti sa parcurgem o ora pe firul apei pana vom ajunge la zgomotoasa cascada ce se pravaleste de pe versantii Masivului Capatanii. Timp de parcurgere – 1 ora 30 de minute din Complexul Turistic Borsa.
Cascada Moara Dracului, Muntii Bucegi – situata in vestul masivului si cu o cadere de vreu 25 de metri, cascada este un obiectiv important daca alegem traseul ce urca din Bran pe Valea Gaura. Intr-adevar este aflata la o distanta ceva mai mare de localitatea Bran si suntem nevoiti sa depunem ceva efort de a ne bucura de acest obiectiv. Timp de parcurgere 2 ore – 2 30 minute din Bran.
Cascada Caraiman, Muntii Bucegi este situata la 1700 m altitudine, pe partea estica a masivului, pe Abruptul Prahovean. Mai exact e Valea Caraiman sau Jepii Mici cum mai este cunoscut traseul. Si pentru acest obiectiv va fi necesar un efort sustinut, de aprope 1000 m, pe poteci accidentate, usor expuse si prevazute cu lanturi. Fiind un masiv cu roci in care apa se infiltreaza repede, de tipul conglomeratelor, luna Iunie este ideala pentru a o vizita. In lunile August sau Septembrie, in ani secetosi, este posibil ca sa gasim un ficicel de apa sau nici sa nu ne dam seama ca am trecut pe langa ea. Timp de parcurgere – 2 ore din Busteni.
Cascada Gardului sau Cascada Urzicii este situata in Muntii Cozia, pe raul cu acelasi nume. Are o cadere de apa de vreo 20 de metri. Cel mai usor ajungem la ea de la Manastirea Stanisoara, pe traseul marcat cu cerc rosu. Pe opoteca usor accidentata, tinem firul vaii usor dreapta si in 30 -40 minute ar trebui sa ne delectam cu o cataracta frumoasa ce isi aduna apele din Marele Amfiteatru. Traseul este la fel de spectaculos si in continuare daca vrem sa continuam pana in Seuta Doctorului si Cabana Cozia, insa cu un marcat rar si sters vom avea nevoie de o experienta mai mare pentru a iesi la liman. Timp de parcurgere – 40 minute de la Manastirea Stanisoara.
Cascada Duruitoarea – Muntii Ceahlau, la fel cum ne sugereaza si numele, caderea de aproximativ 25 m creeaza un sunet asurzitor atunci cand suntem in preajma ei. Pentru a ajunge la ea avem nevoie de vreo doua ore de mers pe jos din localitatea Durau. Traseul continua si mai sus de ea pana la Cabana Dochia, insa este un traseu recomandat celor cu experienta pe trasee accidentate. Timp de parcurgere – 2 ore din Statiunea Durau.
Cascada Capra – Muntii Fagaras, situata la 1700 m altitudine, cascada este usor accesibila din renumitul drum Transfagarasan ce ne poarta prin Muntii Fagaras. Are o cadere de vreo 40 de metri si un debit impreisonant ce nu o lasa sa inghete decat in iernile foarte geroase.
Cascadele Sapte Scari, Muntii Piatra Mare – vorbim de Canionul Sapte Scari prin care trece paraul Sipoaia, creand vreo 7 cascade ce spala peretii ingusti. Amenajat cu scari din fier, cascadele pot fi admirate de turisti de toate varstele, accesand obiectivul din Dambu Morii. Timp de parcurs – 1 ora din Dambu Morii.
Cascada Lolaia – Muntii Retezat, in nordul acestor frumosi munti gasim o cascada usor accesibila daca vom intra pe traseul ce urca pe Valea Pietrele. La scurt timp dupa ce am intrat pe drumul forestier, ne vom lasa in stanga si vom cobori cativa metri pentru a vedea apele involburate ale Lolaiei ce isi trage numele din raul cu acelasi nume si isi aduna apele pe vai cunoascute cum ar fi Valea Pietrele, Stanisoara, Valea Rea sau Galesul. Timp de parcurs – 30 minute din Carnic.
Cascada Urlatoarea – Muntii Bucegi, din numele ei ne dam seama ca avem de-a face cu o cascada zgomotoasa ce atrage anual cei mai multi turisti. Fiind la mica distanta de orasul Busteni, pe Valea Jepilor Mari, la o altitudine de1100 m, cascada are o cadere de apa de 15 m. Timp de parcurgere – 45 minute din Busteni.
Asadar, acestea au fost cascadele pe care noi le-am vazut si care ne-au impresionat, prezentandu-le in acest articol. Cu siguranta, pe masura ce le vom vizita, putem adauga in articol Cascadele Lotrisor, Balea, Vanturatoarea, Valul Miresei etc