10 locuri ideale de dormit la cort pe munte
Se intampla deseori ca in anotimpul cald sa avem aventuri pe munte ce implica dormitul la cort in zona alpina. Avand la activ multe astfel de experiente in majoritatea masivelor din tara noastra, am construit un top cu cele mai bune locuri de campat. Factorii ce stau la baza construirii acestui top sunt: privelistile spectaculoase, linistea naturii, amplasarea lor intr-o zona din care putem pleca spre cele mai inalte piscuri sau pe cele mai frumoase trasee si, bineinteles, izvorul de apa atat de necesar intr-o astfel de aventura. Cele pe care le vom descrie noi fac parte din categoria celor ceva mai departate de civilizatie, in care confortul consta in ceea ce caram in rucsac. Adica nu avem parte de magazine, cabane, toalete, dusuri. Bine, nici nu excelam noi la asa ceva. Un camping cu magazin, apa calda, toalete, cosuri de gunoi, liniste este o raritate in zona montana din Romania.
Lacul Bucura – Retezat – Poate cel mai cautat loc pentru campare in sezonul cald. Aflat in caldarea Bucurei, chiar langa lacul cu acelasi nume si strajuit de varfuri semete cum ar fi Bucura 1 si 2, Custura Bucurei si Peleaga, zona poate gazdui vara si 100 de corturi. Este un loc ideal pentru a monta o mica tabara de baza din care sa drumetim pe traseele ce se intersecteaza aici. Varful Peleaga este principalul obiectiv, urmat de cel al circuitului lacurilor, Varfura Bucura, Vf Retezat, Lacul Zanoaga etc. Pentru a ajunge cat mai usor aici, vom folosi rutele Poiana Pelegii – Bucura si Valea Pietrelor – Bucura, rute ce au o durata de 4 ore, respectiv 2 ore 30 minute, in functie de pregatirea fizica. Tot aici avem un refugiu Salvamont din care salvatorii montani pot interveni in caz de urgenta si, bineinteles, izvor de apa. Pentru cei care nu se pot desparti de telefoane cu internet avem o veste proasta, semnal nu exista deocamdata.
Lacul Capra – Muntii Fagras – situat la mica distanta de zona Balea si de agitatia de pe Transfagarasan, locul este unul mirific. Inconjurat de doi colosi, Vanatoatea lui Buteanu, respectiv Iezerul Caprei, Lacul Capra, un lac de origine glaciara iti poate oferi o noapte linistita daca alegi sa dormi la cort pe malul lui. Cum spuneam, avem obiective interesante si putem opri sa innoptam aici atunci cand ne deplasam pe traseul de creasta sau sa lasam micul nostru adapost si sa plecam pe trasee mai lungi cu un rucsac usor. Avem de unde ne alimenta cu apa si putem accede pe el atat din traseul de creasta, cat si de la Balea sau de la Refugiu Salvamont Cota 2000.
Lacul Galcescu – Muntii Parang – tot un lac de origine glaciara, aflat in partea de nord est a masivului, intr-o zona linistita si frumoasa in care dormitul la cort este recomandat. Indiferent ca urci de la Obarsia Lotrului, cobori din Saua Piatra Taiata sau te cobori din creasta pe Hornul Lacurilor, locul este desprins din basm si daca vei dormi o noapte aici nu vei regreta. Avem apa pentru a ne hidrata sau pentru un mic rasfat (cafea, ceai, supa, etc).
Curmatura Builei – Buila Vanturarita – un loc cu o priveliste superba in care gasim un refugiu, o stana si izvor de apa. Aflat in traseul de creasta intre Vf Pietrei si Vf Albu, zona permite montarea catorva corturi pentru un somn bun dupa ce am desfasurat o activitate intensa in micutul munte cu pante solicitante.
La Carti – Muntii Rodnei – zona in care s-a construit de cativa ani si un refugiu. La Carti sau Saua intre Izvoare este locul in care am ales si noi sa dormim cand parcurgeam tot traseul de creasta. Nu ne-a parut rau, pentru ca ne-am odihnit pentru a duce la bun sfarsit misiunea noastra. Avem si apa la mica distanta de refugiu si un mic lac.
Lacul Avrig – Muntii Fagaras – un loc mirific, flancat de creasta impunatoare din care ies in evidenta Varfurile Ciortea. Daca vrei liniste si izolare poti alege acest loc aflat langa Lacul glaciar Avrig pentru a-ti monta casa pentru o noapte sau ai multe.
Lacul Rosiile – Muntii Parang – situat pe un traseu ce ofera drumetului anduranta si frumusete, zona nu poate adaposti multe corturi, insa te poti bucura de exclusivitate intr-un loc izolat si poti intreprinde activitati montane printre care atingerea celui mai inalt varf, Parangul Mare. Avem apa si aici, insa semnal GSM mai deloc. Deci suntem departe de civilizatie.
Saua Gargalau – Muntii Rodnei – am dormit aici dupa o zi epuizanta si, probabil, cel mai bine de cand innoptam la cort. Pe o iarba moala am instalat culcusul si am dormit ca un prunc dupa un mic festin gatit arazatorul cu butelie. Si aici gasim izvor de apa si, mai nou, un refugiu. Daca ne plimbam prin zona, avem parte si de cateva peisaje superbe bune de surprins cu aparatul foto.
Lacul Zanoaga – Muntii Retezat – putin mai izolat si ceva mai rar frecventat, Lacul Zanoaga, cel mai adanc lac glaciar din tara noastra este locul optim pentru o noapte la cort linistita departe de confortul oraselor sau a pensiunilor. Semnal in zona nu prea ai, asa ca scapi de stresul rutinei zilnice si poti desfasura diferite activitati montane prin zona.
Lacul Iezer – Iezer Papusa – acesti munti nu au retea densa de trasee, insa, putinele pe care le gasim, ne oferta peisaje frumoase in orice perioada a anului. Unul este cel care urca pe Valea Jepilor si care ajunge a Refugiul Iezer si Lacul glaciar Iezer. Avem puncte de interes bine cunoscute, cum ar fi, lacul, Varful Rosu, Varful Iezer, Crucea Ateneului la care putem ajunge in scurt timp din acest punct. Avem si de unde ne hidrata, asa ca avem un loc ideal de campa la cort.
Le-am enumerat pe cele care ne plac noua cel mai mult, dar, cu siguranta, pot fi si altele: Muntii Fagaras (Lacul Podragu, Lacul Caltun, Lacul Urlea, Portita Vistei, Lacul Podul Giurgiului, Fereastra Mica a Sambetei), Rodnei ( Lacul Lala Mare, Taul de Sub Rebra, La Catani, Saua Curatel, Saua Batrana), Retezat (Stana de Rau, Pietrele, Buta, Poiana Pelegii).
Probabil, va intrebati de ce nu am inclus cele doua masive des vizitate de drumeti, montaniarzi, alpinisti, Piatra Craiului si Bucegi. Cele doua sunt parc national, respectiv parc natural, iar administratiile lor nu permit camparea decat in regim de urgenta. Adica le montam in caz ca ne prinde noaptea pe traseu si le strangem la prima ora. Din pacate, nu aveam locuri indicate, cum gasim in Muntii Rodnei sau Retezat.
In final, aducem la cunostinta ca dormitul la cort implica anumite riscuri, de aceea trebuie sa ne luam niste masuri. Fiind in mare parte zone izolate si departe de adaposturi sigure, trebuie sa tinem cont ca zona poate fi frecventata de animale salbatice, chiar daca ne aflam la ceva distanta de padure. Un alt risc este cel a vremii nefavorabile cu ploi, fulgere si tunete. De aceea, trebuie sa evitam a tine mancarea in cort, sa avem un cort rezistent in zona alpina la vant si precipitatii, sa-l ancoram bine si sa evitam a merge atunci cand se anunta fenomene extreme.