Coltarii, piese de rezistenta din echipamentul de iarna
Coltarii sunt piese de rezistenta ce nu trebuie sa lipseasca din echipamentul montaniardului sau alpinistului pe timp de iarna, mai ales daca pe traseu intalneste zapada sau gheata. In functie de traseele pe care le facem, trebuie sa stim ce tip de coltari sa alegem si, bineinteles, dupa ce incaltaminte avem. De la crampoane sau mini coltari pana la coltari pentru catarare pe gheata, gasim diverse branduri cu o gama variata de produse. In zece, unsprezece sau doisprezece puncte, coltarii sunt acele crampoane cu dinti ascutiti fara de care ne-ar fi greu sa depasim anumite portiuni dificile din zona montana pe timp de iarna. Din ce vedem pe site-ul producatorului Grivel, primii coltari moderni au aparut la inceputul secolului 20, mai exact in 1908, cand un inginer englez ii cerea lui Henry Grivel sa fabrice o astfel de pereche. Insa istoria acestui brand dateaza din anul 1818, cand familia Grivel a inceput sa isi schimbe productia de utilaje agricole pentru a satisface cerintele turistilor bogati ce voiau sa urce muntii ( Sursa: https://grivel.com/blogs/company/history ). Sunt si alte companii care produc cu succes astfel de echipament pentru alpinism, cum ar fi: Black Diamond, Petzl, Singing Rock, Climbing Tehnology, Simond. Din cate stim noi si din cate vedem noi pe site-urile producatorilor, avem 4 tipuri de coltari: mini coltarii (crampoane, snowline-uri, pisicute in termeni populari), coltari clasici, coltari semi-autmomati, coltari automati.
Mini coltarii – ii gasim sub diverse denumiri, asa cum specificam si mai sus. Pisicute in termeni populari, snowline-uri, crampoane pentru zapada si noroi, mini coltarii sunt acele gheare cu prindere din cauciuc si cu diferite dispozitive pe talpa. Gasim varianta cu lanturi, variante cu niste cuisoare de cativa mm sau cu dinti ceva mai micila decat la coltarii clasici. Avem o astfel de pereche si este ideala pentru traseele usoare cu pante usor inclinate unde intalnim gheata, zapada tare, noroi, iarba umeda. Se pot folosi cu succes in orice sezon, chiar si pe pantofi sport de munte, au avantajul ca sunt usori si ii punem repede in picioare. Nu se recomanda a fi folositi pe traseele dificile alpine, cu panta inclinata.
Sursa foto: https://grivel.com/collections/crampons/products/ran
Coltarii clasici – fac trecerea de la o drumetie usoara la una pe culmile inalte ale masivelor montane. Au o prindere cu chinga ce se infasoara in jurul piciorul si o catarama. Sunt mai greu de montat atunci cand ii prinzi pe bocanci si au dezavantajul ca se poate slabi usor chinga, iar coltarul sa fuga stanga – dreapta. Pentru a sta cat mai bine pe picior, bocancul trebuie sa aiba o talpa cat mai rigida. Pot fi folositi si la altitudini mari. Am folosit o astfel de pereche pe Gran Paradiso, Mont Blanc, Omu sau Negoiu si pot spune ca s-au descurcat admirabil.
Sursa foto: https://grivel.com/collections/crampons/products/air-tech-light-wide
Coltarii semi-automati (semi-tehnici) – cu cat mergi mai mult pe traseele de iarna, cu atat vei vrea sa faci mai multa perfomanta si vei incerca trasee mai dificile. Cu siguranta ai nevoie de un echipament mai profesional si trebuie sa optezi pentru coltari ce stau mai bine pe picior. Pentru asta ai nevoie si de un bocanc pe masura lor. Cei semi-automati sau semi-mecanici au prinderea din fata de la coltarii clasici, iar la spate o prindere mecanica ce intra pe canalul bocancilor prevazuti special cu aceasta tehnologie. Vei simti imediat diferenta de la cei clasici la cei de tipul asta si vei avea mai multa siguranta pe traseele alpine la altitudine.
Sursa foto: https://grivel.com/collections/crampons/products/g14
Coltarii automati (tehnici) – cand esti profesionist ai si multe pretentii. Fie ca mergi pe trasee in muntii inalti cu un grad ridicat de dificultate, fie ca faci catarari pe cascade de gheata, ai nevoie de acest tip de coltari. Pentru acest tip avem nevoie de bocanci prevazuti cu despoztiv de prindere automata atat in fata, cat si in spate. Au avantajul ca stau fixi pe bocanc, poti aborda pante foarte inclinate cu o stabilitate buna. Aici avem mai multe variante: cei cu dintii ascutiti ce pot fi folositi pe zapada sau gheata pe pante inchinate sau cei conceputi pentru trasee verticale pe cascade de gheata ce au dintii prevazuti cu niste striatii la fel ca varful unui piolet pentru a prinde cat mai bine in gheata ( sunt modele cu un dinte sau doi in partea din fata). Bineinteles, oferta producatorilor difera in functie de tehnologia pe care o dezvolta, insa prinderea pe bocanci este aceeasi. Un alt avantaj pe care il gasim la unii coltari, in caz ca avem doua tipuri de bocanci, adica cu prindere semi-automatata si prindere automata, este acela ca unele modele vin cu o piesa de schimb sau cu posibilitea de a schimba partea din fata. Astfel, nu suntem nevoiti sa cumparam doua perechi de coltari, ci doar sa le schimbam prinderea mecanica. O alta varinata pe care am vazut-o este cea a coltarilor turnati pe bocanc care sunt exclusiv pentru catarari pe gheata si pentru trasee unde intalnim numai zapada, avand dezavantajul ca trebuie sa mai ai inca o pereche de incaltaminte cu tine.
Sursa foto: https://grivel.com/collections/crampons/products/g14
In final, dupa ce am expus ce tipuri de coltari sau crampoane gasim la ora actuala pe piata, trebuie sa stim sa ii folosim, adica sa stim sa mergem pe ei. Am vazut diverse situatii in care unii ii aveau, dar nu stiau sa mearga pe ei. De aceea, dupa ce achizionam un astfel de produs, ideal ar fi sa ii luam pentru prima oara pe un traseu ceva mai usor pana invatam sa mergem corect cu ei. Pentru a nu intampina dificultati cand mergem pe aceste minunatii este recomandat sa nu avem pe noi pantaloni foarte largi, accesorii de care se pot agata cu usurinta. Pe langa faptul ca iti poti taia echipamentul vestimentar, te poti impiedica in ei si urmarile pot fi grave. O alta recomadare, atunci cand ne deplasam pe traseu, vom incerca sa mergem cu picioarele usor desfacute in v pentru a evita impiedicarea sau taierea bocancilor. Cand ne deplasam pe un traseu ingust in care avem si stanca, ridicam picioarele cat mai sus, cu mare atentie sa nu atingem celalalt membru. Atunci cand suntem legati in coarda, la pasajele dificile, suntem foarte atenti sa nu calcam pe coarda pentru a nu o intepa, mai ales in cazul coltarilor automati care sunt bine ascutiti. Cand va deplasati pe un traseu cu pasaje expuse incercati sa calcati cu toti dintii coltarilor sau cu cati mai mult posibil pentru o siguranta cat mai mare. Pentru trasnportul lor folosim o husa special conceputa si o protectie din cauciuc pentru nu intepa alte lucruri pe care le avem in rucsac.
Atentie! Acest articol a fost scris in urma experientelor noastre avute cu cele 4 tipuri de coltari pe timp de iarna, mai putin cu cei folositi exclusiv pe cascade gheata. Pentru detalii amanuntite, pentru o mai buna informare, folositi site-urile producatorilor sau caietul de instructiuni primit la achizitionarea produsului. Datele nu sunt autorizate si pot avea erori.