Muntii Baiului, ideali pentru a fi parcursi toamna
Masivul Baiului este un munte ideal pentru a fi explorat toamna. Aflat in Carpații de Curbura, pe stanga Vaii Prahova cum privim de la izvoare, masivul are câteva trasee ce merita luate la pas pentru a ne bucura de natura plina de culoare. Nu se bucura de aceeași audiență ca si Munții Bucegi, însă merita sa mai vii din când în când si pe aici.
Dupa cum ziceam, toamna este anotimpul optim pentru a desfasura activitati sportive in acest munte. Cu poteci largi sau mai bine zis cu drumuri forestiere, in prima parte a traseului, ne putem bucura de coloritul frunzelor ce pălesc toamna creând un peisaj de basm.
Alt motiv pentru care merita sa venim aici este acela ca avem o priveliște superba spre masivele ce il înconjoară, in special spre Masivul Bucegi, in zile cu o atmosfera clară si vreme mult mai stabilă decât cea de vara. Creasta domoala, ideală si pentru bicicliști, te cam expune in bătaia razelor de soare si nu e prea plăcut sa mergi pe o temperatura ridicată o zi întreaga. Toamna ai temperaturile optime de a te bucura de o tura cu bicicleta sau o drumetie.
Un motiv important de care trebuie sa ținem seama aici, dar si in alte masive sălbatice, este prezenta stanelor ce au pe lângă ele multi caini fioroși. Daca nu esti intr-un grup mare, problema este destul de serioasă din ce am experimentat noi si din ce am auzit si de la altii. Toamna oile coboară si ne putem bucura liniștiti de potecile Baiului.
Dupa ce am enumerat câteva motive de ce este bine sa vii aici toamna, in continuare vom prezenta cateva trasee pe care noi le-am parcurs in acest anotimp.
Posada – Refugiul Florei – Piscul Câinelui – practic este traseul de creasta ce străbate acest munte vreo 50 de km de la Posada pana la Cabana Rentea. Am plecat intr-o zi de toamna de pe Valea Floreiului, înscriindu-ne pe versantul stâng, cum privim spre munte, pe un drum forestier presărat cu multe frunze galbene. Desi era o toamna târzie, spectacolul era inca desfășurare. Coloritul frunzelor prindea bine in lentila aparatului foto, iar pozele ieseau superbe. Continuând pe o poteca firava in unele locuri, ieșim la Refugiul Florei, loc in care luam o lunga pauza. O treaba buna făcută de o echipa de oameni inimoși intr-un loc ce nu mai spera acest refugiu școala din trecut. Ne continuam periplu in golul alpin, luând la rând vârfurile Doamna Tituleni, Razoare, Vornicu pana pe Piscul Cainelui, din care ne lăsam la vale spre Sinaia pe traseul ce-l vom descrie imediat.
Sinaia – Piscul Câinelui un traseu cu aceeași configurație, adică pornim din Sinaia pe drumul forestier ce urca la Cabana Piscului Câinelui, acum cabana privată. Dupa ce urcam in câteva serpentine părăsim drumul si luam in piept o panta accentuată prin padure. Apoi ieșim in golul alpin urcand culmi domoale. Peisajele cu Bucegiul sunt din in ce in ce mai interesante si ne lăsam purtați de poteca firava fara marcaj in partea superioară. Este un un traseu ideal pentru o zi de toamna pe covorul de frunze si pajiștea uscata.
Busteni – Culmea Zamora – Baiutul o tura ceva mai solicitanta cu un traseu mai lung si cu o diferența mai mare de nivel. Tot la fel, la inceput ne înscriem pe un drum forestier lung pana ieșim in golul alpin la Cabana de Vanatoare Zamora. Urmărim in continuare îndelung o culme domoala, intâlnim o stana bine întremată unde putem lua o pauza de masa si ne vedem de drum pana pe Vârful Baiutu. Totul dureaza vreo 4 ore cu un mers lejer. Noi am ales o coborâre mai putin recomandata, pe un traseu nemarcat prin Valea Feții. Acest traseu, marcat cu cruce rosie, continua pana in Valea Doftanei ce necesita in total vreo 7 ore de mers. Daca nu vrem sa continuam, putem lasa cealalta jumatate ce strabate Plaiul Petru Orjogoaia pentru alta data, la fel cum am facut si noi. Din Valea Doftanei am urcat pe un drum forestier noroios prin padure pana am iesit in golul alpin langa o stana. De aici ne-am continuat aventura pe langa Lacul Orjogoaia si am urcat pana pe Varful Rusu.