Un rucsac usor pentru ture montane rapide sau tehnice
Rucsacul ridica o problema majora atunci când vrei sa faci o tura rapida sau un traseu ce implica tehnica. Un traseu pe Creasta Pietrei Craiului, pe Custura Saratii, pe o vale nemarcata din Bucegi (Malin, Galbinele) te obliga sa reduci substanțial din lucrurile pe care le iei cu tine, pentru ca un rucsac greu iti reduce mobilitatea de care ai nevoie pentru a face fata unui traseu tehnic. Pentru astfel de ture un rucsac de 25 l poate fi suficient daca il organizezi bine si ai un echipament ușor eficient. Având câteva experiente cu un rucsac greu care m-a istovit de puteri sau m-a incurcat pe pasajele dificile, cu timpul, am învățat sa iau la mine doar strictul necesar.
Dupa cum spuneam un rucsac de 25 l ar fi ideal pentru ture rapide de doua – trei zile, mai ales daca avem cabane pe traseul ales de noi.
In primul rând, hainele de ploaie – o geaca goretex paclite sau active are doar câteva sute de grame. La fel si in cazul pantalonilor, care nu trebuie sa fie neaparat goretex. Eu folosesc unii ultralight ce rezista la 10000 mm.
Bluza si pantaloni termici din lana merino – usoare, se usucă repede si tin cald chiar si umede. Au câteva sute de grame si ocupa volum mic.
Geaca de puf, thermoball sau primaloft – o astfel de geaca este călduroasă, compresibila, ocupa putin spațiu, fiind mult mai eficientă decât un polar. Eu am chiar doua, una termoball si una de puf, amandoua sunt ușoare si ocupa cat un polar ceva mai gros. Fiind vara, daca iau doar o geaca, mai folosesc in zilele reci un fleece ușor.
Un buff multifuncțional dublu il folosesc atat pentru cap, cat si pentru gât. Vara apelez rar la el, însă il am mereu in rucsac.
Tricouri cu mâneca scurta – in afara de cel pe care il iau pe mine, mai iau unul sau doua in funcție de câte zile stau. Pantaloni scurți – pe lângă cei de pe mine, mai iau inca o pereche de rezerva. Atât tricourile, cat pantalonii scurti ambele ocupa un spațiu mic si sunt usoare.
Ciorapi de rezeva – pot fi 2 sau 3 perechi in funcție de zilele petrecute pe munte. Cei ce au in componenta lor si ceva lana merino sunt cei mai indicati.
Manusi – da, chiar daca este vara, niște linere nu strica sa le avem la noi. Le-am folosit de vreo câteva ori si sunt bune pentru nopțile reci de vara sau dupa o ploaie.
Încălțămintea – aici este discutabil, unii prefera pantofii de munte, altii bocancii. Ambele variante au avantaje si dezavantaje. Eu in ultimul timp am optat pentru pantofi, fiind mai ușori, mai mobili si cu o aderentă mult mai buna. Ce-i drept ca la coborâre, mai ales atunci când esti obosit, stabilitatea este mult precară si trebuie o atenție sporită.
O folie de supraviețuire – mica, usoara, compacta, pastreaza temperatura corpului, reflecta razele de soare, te protejeaza de apa si vant.
Lanterna frontala cu baterii de rezerva – lucru indispensabil pe munte chiar daca nu ti-ai propus sa mergi noaptea. Trebuie o lanterna de calitate, rezistența la apa, care sa lumineze câțiva metri in jurul tău.
Cuțitul – un lucrul la fel de util ca si lanterna, însă nu va gândiți ca o sa omorâți ursul cu el ca-n filme sau ca sunteți Bear Grylls.
Bateria externa – cum in ultimul timp depindem mai mereu de telefon, mai ales pentru GPS, este indicat sa avem mereu o baterie încărcată la noi, ținând cont ca majoritatea cabanelor din țara noastră nu dispun de curent permanent.
Trusa medicală – indispensabila de altfel. Leucoplasat, pansament, rivanol, Baneocin, forfecuța, pastile pentru diverse afecțiuni, pastile de purificare a apei sunt câteva elemente ce nu trebuie sa iti lipsească din trusa. Alimentele si apa – in funcție de traseu, daca avem izvoare pe traseu sau cabane nu trebuie sa ne încărcam inutil cu greutate, desi, intr-adevar, cabanele noastre nu ofera cele mai bune conditii.
In caz ca facem o vale de abrupt, exact cum menționam mai sus de Valea Malinului, Valea Galbinele, vom fi nevoiti sa adaugam un ham, o coarda, casca, un dispozitiv de rapel, câteva carabe pentru a putea depăși pasajele dificile in caz ca este nevoie.
Tot ce am scris mai sus este probat de mine si cu un rucsac de 25 l m-am descurcat fara probleme in ture de vara in Munții Fagaras, Munții Bucegi sau Piatra Craiului.