Noaptea pe munte
Mersul pe munte noaptea este o provocare, indiferent daca tu ti-ai propus lucrul asta sau daca au apărut niște evenimente neprevăzute. Pentru a face fata unei astfel de aventuri trebuie sa fii pregătit psihic si, bineînțeles, sa ai la tine echipamentul cu care sa faci fata unei astfel de situații.
Chiar daca nu ti-ai propus sa mergi pe timp de noapte, pot aparea astfel de momente carora trebuie sa le faci fata cu brio. O ploaie, o ninsoare, un traseu dificil, epuizarea fizica sunt câțiva factori ce pot mari durata traseului tău. In primul rând, din rucsac nu trebuie sa lipsească lanterna frontala echipata cu baterii AAA, plus un rând de baterii de rezerva. Nu ar strica sa ai chiar doua lanterne, mai ales pe timp de iarna, nu sunt foarte grele. Ia-ti o lanterna buna, care bate macar la 20-30 metri, nu umbla cu chinezării cu care abia il vezi pe cel de lângă tine. Smartphone-ul nu mai este un lux acum, si daca ai unul care are GPS, Glonass, Galileo, ai grija sa ai un track încărcat intr-o aplicație. Daca nu ai track-ul, înregistrează-l tu. In caz ca ai pierdut traseul, macar te poți întoarce pe unde ai venit. Pentru o mai mare siguranta pune in rucsac si o baterie externa. Ia câteva haine termice cu tine chiar daca atunci când ai plecat era cald. La lăsarea serii, frigul s-ar putea sa te strângă putin. O bluza si un pantalon de corp, o geaca de puf compresibila, o pereche de manusi, toate cântăresc câteva sute de grame si te pot scoate din încurcătura. Categoric, iarna, poti avea nevoie de mai multe haine pentru a face fata unei astfel de experiente. Ia-ti apa si alimente sa poți face fata unei zile lungi daca nu ai in drum izvor sau cabana, s-ar putea ca noaptea sa găsești mai greu o sursa de apa. Iarna ia un termos sau un arzător cu butelie.
Având in rucsac tot ce am enumerat mai sus, din punct de vedere psihic, stai mai bine, însă trebuie sa fii si tu un montaniard desăvârșit, sa știi sa înfrunți frica. Daca vezi ca noaptea se lasa peste munte si tu mai ceva din traseu, rămâi calm si nu te grăbi. Te poți accidenta mult mai ușor. O piatra umeda, o rădăcina de copac, o porțiune de gheata iti pot aduce mari necazuri. Odată cu lăsarea serii, pregătește-ti frontala, stai cat mai grupat alături de ceilalți si concentrează-te cat mai bine la traseu. Vorbește tot timpul cu cei de lângă tine pentru a-ti face simțită prezenta, animalele salbatice sunt in mediul lor si pot reprezenta un mare pericol. Evita porțiunile accidentate si alege cea mai usoara ruta. Daca nu ai încotro, acorda pasajelor dificile o mare atenție.
Alt caz, este acela când iti propui sa faci tu o tura nocturna pentru a prinde curaj si experiența sau esti nevoit sa pleci cu noapte-n cap pentru a atinge summit-ul. Si nu sunt rele astfel de experiențe, pentru ca, daca vrei sa mergi in muntii înalți ai lumii, nu ai încotro. In majoritatea situațiilor plecarea se face la frontala. Pe Mont Blanc am plecat la ora 03:00, iar pe Kazbek la ora 02:00. Având in trecut multe experiențe pe timp de noapte, nu am avut nicio problema de adaptare. Si in aceasta situație trebuie sa fii pregatit cu tot ce am enumerat mai sus, la care se pot adauga si altele, in caz ca stai mai multe zile sau dormi la cort. Un plan bine pus la punct aduce beneficii si succese. Alegerea traseului, locul in care vrei sa innoptezi ( in cazul in care dormi la cort), stabilirea punctelor cheie dificile, alegerea partenerilor de traseu, pregatirea mentala a fiecaruia, sunt cateva aspecte de care trebuie sa tii cont atunci cand vrei sa te aventurezi pe un traseu de munte pe timp de noapte.
Eu am descris elementele de baza a unei astfel de activitati nocturne, dar cu siguranta pot fi adaugate si altele.