Echiparea rucsacului de munte
Daca iti propui sa făci o tura lunga de minim 4-5 zile in anotimpul cald, trebuie sa fii foarte atent la ce pui in rucsac pentru a nu iti rupe spatele carand greutati mari. Acum găsim echipament din ce in mai sofisticat si ușor, ceea ce este foarte bine, chiar daca unii sunt nostalgici dupa lucrurile vechi de țineau o vesnicie, dar iti rupeau cârca. In creasta Rodnei, un turist ceh avea 40 de kg in spate si prietena lui 20 kg. Ce putea sa ia cu el, pentru ca in România nu ai zone atât de vaste încât sa nu dai de un magazin sau o cabana. Greutatea rucsacului poate cântări mult in angrenajul turei si, ținând cont de condițiile din țara noastră, nu cred avem de ce sa luam cu noi mai mult de 20 kg, si asa este destul. Mergând cel putin de 2-3 ori pe an in ture lungi, cu timpul am învățat sa aranjez bine rucsacul, astfel încât, sa nu car lucruri inutile. Alegerea rucsacului este importanta când planificam expediția si ar fi bine sa avem rucsacuri din 10 in 10 kg. Ne putem limita la strictul necesar ca sa nu luam casa dupa noi. Cu cat rucsacul este mai mare cu atât ne dorim sa-l umplem.
Rucsacul ar fi indicat sa aibă o capacitate de maxim 60 de kg si sa cântărească gol pana in 2 kg. Sunt si mai grele si ce-i drept sunt mai rezistente la uzura. Alege-l dupa forma corpului tău si nu-l comanda de pe net pana nu-l probezi. Poți avea surprize neplăcute.
Bocancii – sunt o piesa de baza din echipament, asa ca acorda-le atenție mare. Asigura-te ca sunt intr-o stare buna, daca mai rezista la ploaie, iar daca sunt noi, nu-i lua pentru prima data intr-o drumetie asa lunga. Daca nu ai încotro, in trusa medicală poți pune niște pernițe speciale pentru bătături pe care le găsești la supermarket.
Cu siguranța 4-5 zile nu sunt foarte comode in bocanci. O pereche de adidași de munte ușori ii poți lua cu tine. Ii poti purta pe langa cort sau cabana.
Hainele de ploaie – indiferent ca vremea arată soare pe toată durata expediției tale, poți avea si surprize. Vremea la munte se poate schimba in unele perioade de la o zi la alta sau de la o ora la alta. Geaca, pantalonii de ploaie ori pelerina sunt piesele de baza pe care le pui prima data in rucsac. Goretex-ul este una dintre cele mai bune variante deoarece rezista bine la ploaie si respira in același timp. Dar poți alege si altceva, daca nu iti permite buzunarul pentru articole asa scumpe. In caz ca tu te-ai asigurat, gândește-te si la rucsac. Sunt rucsacuri care vin însoțițe de husa de ploaie, sunt care nu. In cazul in care nu ai sau ai uitat-o acasa, asigura piesele de baza punându-le intr-o punga. Păstrează in ea câteva haine de schimb, lanterna frontala, telefonul, bateria externa.
Haine de schimb – nu poți merge la nesfârșit cu un tricou sau oricare alt articol verstimentar chiar daca are el tratament Poligiene. Pe lângă pantalonii de ploaie, ia cu tine o pereche de pantaloni din softshell, una de corp de lâna merino si alte doua perechi de pantaloni scurți. Toate nu cântăresc mai mult de 1.5 kg. Pentru corp, 4-5 tricouri subțiri din material sintetic sau lâna merino, in niciun caz bumbac, sunt de ajuns. Un softshell, un fleece, un polar, o bluza de corp si o geaca de puf subțire sunt suficiente. Geaca de puf are un mare avantaj ca poate înlocui doua polare si este mult mai ușoară, si in husa de compresie ocupa un volum mic.
Accesorii – poate in oras caldura e insuportabila si ziua pot fi multe grade cu plus, dar sa știi ca dupa o ploaie sau seara temperatura poate scădea mult. In Fagaras, in mijlocul lui Iulie, pe Varful Lespezi, la baza soarele stralucea cu putere, iar pe varf imi inghetau mainile. O pereche de manusi, un buff, o bandana sau o caciulita nu trebuie sa-ti lipsească. Si ca sa termin cu articolele vestimentare ia si câteva perechi de ciorapi, de preferat lâna merino. Au un mare avantaj. Și uzi tin cald.
Lanterna frontala – știu ca nu ti-ai propus sa mergi pe timp de noapte. Însă nu întotdeauna iese exact cum ti-ai planificat. Pune in rucsac o lanterna sau chiar doua si câteva baterii de rezerva. Unele se pot încarcă si de la bateria externa, numai bine ca scapi de căratul bateriilor.
Trusa de igiena – in magazine găsim produse de igiena mici, ideale pentru a-ti face o trusa necesară zilelor petrecute la cort. Un șampon, gel de dus, pasta de dinti, periuta, o crema sau un gel de mâini nu cântăresc foarte mult, maxim 200 – 300 de grame. De curând am găsit si un recipient special de dus cu furtun de 10 l. Recomand si un prosop de microfibra care se impacheteaza intr-o husa cât o doza de cola. Bineînțeles, aceasta trusa trebuie sa conțină neaparat crema de soare si gel de buze pentru vant.
Trusa medicală – leucoplast, dezinfectant ( folosesc Baneocin praf cu antibiotic, ideal pentru infecții, sângerări, tăieturi) pansament tip fașa, forfecuța, folie de supraviețurire, pastile pentru diferite afectiuni, pastile de purificare a apei.
Ochelarii de soare – in zonele in care mergeti ore in șir in bătaia soarelui, ochelarii cu protecție UV sunt recomandati. Nu cumva sa luați chinezării din piata de 10 lei ca nu au niciun efect, sunt doar pentru a da bine in poze.
Betele de trekking – când ai un rucsac greu, betele sunt bune pentru ca preiau din greutatea corpului. Dar nu numai asta, vara un mare pericol nu sunt urșii, cum mulți cred, ci câinii de la stane. Asa ca e bine sa ai niște bete sa te poți apara pana intervine ciobanul.
Pana aici am scăpat ieftin, nervii apar când începi sa te gândești ca trebuie sa pui cortul, sacul de dormit, salteaua, arzatorul cu butelie, vesela, apa, mâncarea.
Cortul – in cele mai multe cazuri, corturile sunt de doua – trei persoane. Deci vei împarți cortul cu inca o persoana, sau ii dai lui sacul de dormit si tii tu cortul sa nu-l mai desfaci. Inainte de a pleca, verifica-l daca nu ai mai plecat de ceva timp cu el sau daca i l-ai împrumutat cuiva.
Sacul de dormit – urmărește vremea si vezi ce sac ti-ar trebui. Daca noaptea temperaturile nu scad foarte mult, poți opta si pentru un sac de vara si in caz de forța majora ai pantaloni de corp termici, geaca de puf, pe care le poți îmbracă in cazul in care te strânge frigul.
Salteaua – am renunțat de ceva timp la izopren si pare ca am facut o alegere buna. Într-adevăr este putin mai grea decât izoprenul, însă am scăpat de covorasul ala voluminos care se agata de copaci, iar corpului meu ii sade mult mai bine pe saltea. Costa de 4-5 ori mai mult, nimic de zis, dar merita.
Perna – ca sa nu mai adaugi 200 – 300 g la rucsac iti poți face tu una din haine.
Arzatorul cu butelie – am unul turbo cu o putere mare căruia ii trebuie o butelie pe măsura. Nu irosiți gazul aiurea, o butelie medie e de ajuns pentru câteva zile. Un ceai, o cafea, o supa sunt daruri divine de la Dumnezeu pe munte. Chiar daca arzatorul vostru are aprindere piezo, luați si un chibrit rezistent la umezeala, o bricheta. S-ar putea sa dea rateuri aprinderea electrică si sa plângi lângă el.
Vesela – o cana cu pereti dubli, un vas din titan sau aluminiu, tacamuri din plastic si un cutit nu cantaresc foarte mult, poate la volum contribuie ceva mai mult. Sunt necesare pentru a te rasfata putin in mijlocul naturii.
Apa este vitala, nu o duci mult daca nu ai la tine destula sau in drumul tău nu sunt izvoare. Informează-te bine de locurile din care poti procura apa si alege-ti punctele de campare la o distanța mică de izvorul de apa. Daca nu prea ai șanse prea mari sa găsești, ia-ti cantitatea necesară si drămuiește-o cu atentie. Nici prea multa nu e bine, pentru ca vei avea de carat mult, vei trage din greu si cu siguranța corpul va cere mai multa. Tine cont ca unele izvoare pe timp de arșița prelungita pot seca. Masive precum Bucegi, Piatra Craiului, Ciucas sunt deficitare la altitudini mari pe timp de vara.
Mâncarea – pe creasta Rodnei am luat cat mi-a trebuit, iar in Fagaras am carat mere, roșii, miere la borcan. Cu timpul învățam cum sa ne alimentam, sa nu căram cu noi mancare multa si sa o aruncam la câini sa mai scăpăm de greutate. Au aparut pe piata fel si fel de produse dezhidratate ușoare cu un conținut bogat de calorii, ideale pentru zilele petrecute la cort. Orez, paste prefierte, supe, fructe dezhidratate, geluri energizante sunt câteva opțiuni culinare pentru alimentatia noastra pe munte. Au multe avantaje, sunt ușoare, se fac repede si ocupa putin spațiu.
Dispozitive GPS, harta, busola – tehnologia evolueaza cu pasi repezi. Un smartphone cu o aplicatie buna de GPS, un GPS dedicat nu mai sunt o noutate. Te-a prins noaptea, esti invaluit in ceata, marcajul este sters si rar, un astfel de dispozitiv nu trebue sa iti lipseasca din rucsac. Ia-ti si o baterie externa minim 8000 mah pentru ca bateria telefonului in conditii aspre poate pierde usor din procente. Ia si o harta pentru ansamblul zonei si o busola, insa acestea sunt tot mai rar folosite. Ultimile modele de smartphone-uri au o conexiune buna la sistemele de sateliti GPS, Glonass, Galileo, cu o precizie buna de pana la 1 m. Poate multi vor spune ca pot ceda in unele moment. Eu le folosesc de multi ani in orice anotimp si cu o baterie externa poti face fata oricarei situatii.
Probabil putem adauga si alte lucruri in rucsac, dar trebuie sa tinem cont ca trebuie sa-l caram cateva zile. Poate cand il iei pentru prima oara in spate nu ti se pare asa greu. Insa in teren sta altfel treaba. Panta, distanta, terenul accidentat la care se adauga povara din spate te poate scoate repede din circuit.
Articolul vizeaza echiparea unui rucsac pe timp de vara, iarna difera putin lucrurile si automat apar alte piese necesare abordarii unui astfel de traseu. Vom scrie pe viitor un alt articol pe aceasta tema.