Trasee de iarna din Masivul Bucegi
Bucegii numara cam 50 de trasee turistice marcate ce te poarta pe vai sau culmi de o frumusete aparte. Multe din ele ies in golul alpin si o parte converg in cel mai inalt varf, Varful Omu. Desi intalnim multe trasee spectaculoase in Muntii Bucegi, pe timp de iarna, parcurgerea lor nu este tocmai usoara, iar unele prezinta un risc insemnat, cu pericole la tot pasul, îndeosebi cele de tipul avalanselor. Va vom da cateva sugestii de trasee ce pot fi parcurse iarna de montaniarzi cu experienta, care au un risc ceva mai moderat si care pot fi abordate in anumite condiții.
Cabana Malaiesti – Hornurile Mari – Varful Omu – este un traseu superb prin Valea Malaiestilor care poate fi abordat atunci cand zapada s-a stabilizat si putem accede prin Hornurile Mari. Pericolele care te pasc sunt cornisele si zapada multa acumulata pe hornuri, de aceea nu trebuie parcurs atunci cand a nins recent sau in perioada cand temperaturile cresc brusc si traseul cantoneaza inca multa zapada. Cand l-am parcurs nu prea am avut parte de vreme buna, insa cu siguranta efortul depus a meritat pe deplin. Pentru a parcurge acest traseu vom tine seama de conditiile meteo, stratul de zapada, riscul de avalansa, echipamentul utilizat, experienta montana, condiția fizica. Traseul este recomandat alpiniștilor si montaniarzilor cu experienta pe timp de iarna. Citeste jurnalul Iarna prin Hornurile Mari ale Malaiestilor
Echipament tehnic recomandat: coltari, piolet, coarda, ham, casca, carabiniera, kit avalansa.
Cabana Pestera – Valea Ialomitei – Varful Omu – este tot un traseu de vale pe care poti urca repede la Varful Omu. Nu se recomanda a fi parcurs cand ninsorile abundente navalesc peste Bucegi sau cand temperaturile cresc brusc. Zonele ce merita atentie sunt in partea de mijloc a vaii, unde se afla Cascada Ialomitei, si in partea superioara, la racordul cu traseul banda galbena. Daca vremea si zapada intrunesc conditiile optime, te poti bucura de crestele inzapezite ce strajuiesc valea, de cascade inghetate si poti atinge cel mai inalt varf din care ai privelisti frumoase spre Valea Gaura, Valea Cerbului, Varful Bucsoiu, Valea Morarului. Pentru a parcurge acest traseu vom tine cont de conditiile meteo, stratul de zapada, riscul de avalansa, echipamentul utilizat, condiția fizica, experienta montana. Citeste jurnalul Alb si albastru
Echipament tehnic recomandat: coltari, piolet, coarda, ham, casca, carabiniera, kit avalansa; se pot folosi rachete de zapada sau schiuri de tura;
Cabana Bolboci – Plaiul Lucacila – Plaiul lui Mircea – este un traseu mai putin umblat, de care poti profita iarna pentru a admira Bucegii in toata splendoarea lor. Dar nu numai Bucegii, ci si Leaota, Iezer sau Piatra Craiului ti se ivesc la un moment dat daca ai parte de vreme buna. Urmarim tot timpul culmea matematica si nu marcajul, iar pe vreme cu ceata ar fi bine sa avem un track incarcat pe telefon sau un GPS. Daca nu dorim sa coboram pe Plaiul lui Mircea si vrem sa continuam spre Saua Strunga, o putem face, de unde avem varianta sa coboram la Cabana Padina. Pentru a parcurge acest traseu vom tine seama de conditiile meteo, stratul de zapada, experienta montana, condiția fizica. Citeste jurnalul Magnificul Bucegi
Echipament tehnic recomandat: mini-coltari sau coltari, bete de trekking.
Hotel Pestera – Piciorul Babei – Platoul Bucegi – un traseu usor de iarna pentru cei cu experienta si cu o buna conditie fizica. Chiar de langa telecabina ne inscriem pe traseul cruce albastra. Urcam o panta medie pana intram pe picior si continuam in aceeasi nota pana iesim in platou. Piciorul este des batut de vanturi aprige si terenul poate fi mixt. Adica in unele locuri zapada mare, in alte locuri stanca sau gheata. Avem nevoie de coltari si de bete de trekking pentru a ne usura munca.
Echipament tehnic recomandat: coltari, bete de trekking.
Cota 1400 Sinaia – Vf cu Dor – Bolboci sau Padina – Din Sinaia urcam pe traseul de vara pana in Saua Varfului cu Dor atenti la culoarele de avalansa aflate pe partea dreapta, apoi ne lasam spre partiile din Valea Dorului si Valea Soarelui atenti la schiorii ce trec pe langa noi. De la Cabana Soarelui traseul se desparte in doua: unul merge spre Cabana Bolboci, marcat cu cruce galbena, iar altul merge la Cabana Padina, marcat cu banda rosie. Niciunul din ele nu ridica probleme tehnice iarna, insa, fiind trasee ce merg pe platou, zapada cazuta in cantitati mari poate crea dificultati. Inaintarea poate fi greoaie prin nametii mari, vizibilitate scazuta, vant puternic. Nu este recomandat pe vreme rea cu viscol. Orientarea poate fi deficitara. Cand coboram spre cele doua cabane putem avea parte de gheata si niste mini-coltari ne-ar fi de mare ajutor.
Echipament tehnic recomandat: coltari (mini – coltari), bete de trekking, rachete de zapada, schiuri de tura.
Cabana Padina – Saua Padina – Varful Batrana sau Poiana Gutanu – plecam prin spatele Cabanei Padina pe traseul banda rosie, prin padure, pana iesim la stana. Ne continuam marsul spre Refugiul Saua Strunga pe o vale larga cu nu ridica probleme. Avem in vedere ca pot fi acumulari mari de zapada ce pot mari considerabil perioada de parcurgere, iar pe ceata sau viscol orientarea poate fi greoaie. Daca pana in Saua Strunga traseul nu ridica probleme, pentru a continua spre cele doua puncte de interes trebuie avute in vedere conditiile de iarna. Putem intalni portiuni predispuse avalanselor (Saua Strunga – Poiana Gutanu), troiene mari, probleme de orientare. Ambele variante sunt recomandate celor cu experienta de iarna si conditie fizica buna.
Echipament tehnic recomandat: coltari, bete de trekking.
Cabana Miorita – Cabana Piatra Arsa – Babele – Varful Omu – un traseu ce merge in mare parte pe Platoul Bucegi. Din Saua Vf Cu Dor urmarim traseul de iarna pe banda galbena ce trece pe Vf Miorita, nu cel clasic de vara ce trece pe sub el, apoi ne continuam drumul spre Piatra Arsa printre jnepeni. Traseul are in mare parte aceeasi configuratie pana ajungem in Saua Sugarilor. Pana aici, traseul poate avea probleme de orientare, caderi insemnate de zapada, vant puternic. La fel ca in zona Varfului Miorita procedam si cand ajungem la Cerdac. O luam pe deasupra lui, pe varianta de iarna, echipati cu coltari, piolet, coarda, ham, casca. Daca pe platou nu avem nevoie de tehnica, aici lucrurile de schimba si trebuie sa ii acordam atentie sporita pana ajungem in cel mai inalt varf al Bucegilor. Mai avem inca un hop intre Saua Cerbului si Vf Omu pe care-l trecem cu mare grija, ajutati de echipament si tehnica, pentru ca avem cateva portiuni expuse. Pentru acest traseu vom tine cont de conditiile meteo, starea zăpezii, experienta montana condiția fizica si echipamentul utilizat.
Echipament tehnic necesar: coltari, piolet, ham, casca, coarda, carabiniera, bete de trekking.
Bran – Culmea Clincea – Vf Tiganesti, vorbim de traseul marcat cu banda rosie pe care il vom urmări pana la un moment dat, de unde îl vom parasi si vom urma culmea matematica. Asadar, urcam in Poiana Zanoaga pe langa partie si urmarim un drum forestier ravenat. Traseul este usor si nu ridica nicio dificultate pana ne despartim de marcajul punct albastru. De aici panta ia proporții si, daca avem teren inghetat, vom folosi crampoanele pentru ture usoare. Pe măsura ce urcam, lucrurile se schimba si vom depune efort susținut, mai ales daca zapada este cazuta din abundenta. Pana iesim in golul alpin, dam de câteva porțiuni carora le acordam o mica atentie. In sa, schimbam coltarii si ii luam pe cei pentru ture alpine, pentru ca ultima portiune are o panta destul de inclinata. Continuam pe Culmea Clincea, insa, la un moment dat, cand traseul o ia pe curba de nivel, parasim marcajul. Traseul de vara este expus avalanselor. Ne lasam usor in stanga si ne luptam cu panta si zapada pana iesim in culmea Tiganesti. Traseul nu prezinta dificultati tehnice, dar, cum spuneam, pe ultima portiune, vom fi atentie, in special cand zapada este inghetata. Noi am facut vreo 5 ore si 15 minute, insa timpul poate sa difere in functie de stratul de zapada si consistenta ei.
Echipament tehnic necesar: coltari, piolet, ham, casca, coarda, carabiniera, bete de trekking.
Atentie! Datele au caracter informativ si nu sunt autorizate. Conditiile din teren pot sa difere de la o zi la alta in functie de vreme si stratul de zapada. Orice traseu de iarna poate deveni periculos in caz de ninsori abundente, viscol, doboraturi de copaci, cresteri bruste de temperatura. Traseele de iarna, mai ales cele de la altitudine, sunt destinate celor cu experienta, cu o conditie fizica buna si cu echipament adecvat. Traseele de iarna pot sa difere de cele de vara, nu se urmareste intotdeauna marcajul ci traseul cel mai sigur. Se evita taierea pantelor, indeosebi cele cu inclinatie intre 25 – 45 grade (se pot declansa avalanse). Totodata, timpul parcurs poate sa difere de cel de vara in functie de stratul de zapada. Informati-va corect din mai multe surse, solicitati mai multe informatii de la Serviciul Salvamont.