Intretinerea gecii de puf
Echipamentul de munte este tot mai divers cu tehnologii de varf, dar in acelasi timp scump si sofisticat cand vine vorba de intretinut. Cand dam multi bani pe un articol vestimentar trebuie avut mare grija de el, pentru ca nu ne permitem sa-l cumparam mereu. Geaca de puf este unul dintre articolele utile pe timp iarna, mai ales in zonele alpine, atunci cand dormim la cort sau cand luam o pauza mai lunga pe traseu. Nu se recomanda purtarea ei prin zonele cu vegetatie, in zonele in care traseul presupune catararea pe stanci accidentate sau pe timp de ploaie. In cazul in care este foarte frig si trebuie neaparat sa o luam pe noi, obligatoriu luam ceva pe deasupra ei. O putem agata usor si sa pierdem puful, sau sa se ude si sa se stranga puful ghemotoace.
Intr-o buna zi mi-am luat inima in dinti si am spalat-o, dupa ce am consultat site-ul producatorului. Citisem si auzisem tot felul de sfaturi, asa ca era momentul sa trec la actiune. Ma conformez si cumpar un kit (Granger’s) de la Nootka ce contine 3 mingi de cauciuc si o solutie, care costa ceva bani, dar cum dai atatia bani pe geaca, asa poti da si cateva zeci de lei pe un detergent.
Inainte de a pune geaca in masina de spalat este indicat sa o intoarcem pe dos si sa inchidem toate fermoarele.
Punem in cuva de detergent un capacel de solutie, aruncam cele trei mingi de cauciuc, selectam cel mai usor program (spalare delicata) la temperatura de 30 de grade in functie de ce scrie pe eticheta gecii, reducem rotatiile la 400 pe minut si ii dam start.
Dupa ce termina de spalat, in cazul in care nu ati selectat dubla clatire, ar fi bine sa-i mai dati inca una.
Terminand toate aceste procedee constat ca rezultatul nu este pe masura asteptarilor, dar nici dezastruos. In unele locuri puful s-a strans ghemotoace dandu-mi de gandit. Incep sa redistribui puful ala ud cat pot eu de mult si mai bag din nou geaca in masina pentru o noua centrifugare delicata impreuna cu mingile de tenis. Isi mai revenise un pic, dar nu aveam ce face decat sa astept sa se usuce. Iau un calorifer electric cu aeroterma si pe un scaun asez geaca intorcand-o din ora in ora. Dupa fiecare ora o scuturam energic pe toate partile pentru a redistribui puful. Rezultatele incep sa apara, asa ca pana de dimineata o las la 40 cm de calorifer. Toate etapele parcurse dau rezultate bune. Pentru o uscare mai buna mai pun inca o data geaca in masina pentru o noua centrifugare. Cam multi pasi intr-adevar, dar nu poti pierde asa usor o geaca de cateva sute de lei, mai ales ca nu avea mult de cand o luasem. La final geaca a iesit aproape ca noua, pufoasa si cu un miros placut. Pe la maneci si la gat am mai aranjat eu puful, in rest a iesit ok.
Asa ca daca nu vreti sa o duceti la spalatorie si vreti sa aveti rezultate bune, inarmati-va cu multa rabdare. Nu disperati daca dupa spalare puful sta gramajoare in anumite locuri sau sa o aruncati cum am auzit la altii.
Cateva sfaturi utile:
- nu folositi detergenti chimici sau inalbitori;
- nu calcati in nicun caz geaca;
- nu o tineti langa o sursa de foc sau pe calorifer;
- spalati geaca fara a mai adauga alt articol vestimentar, mai ales daca are alta culoare
- nu exagerati cu detergentul;
- in cazul in care geaca are pete, urme de noroi, curatati-o inainte de spalare cu o carpa moale de aceeasi culoare si care nu se decoloreaza;
- scuturati geaca energic la un anumit interval de timp;