
10 trasee montane superbe din Romania
De-a lungul anilor am străbătut multe trasee din munții României, am ajuns pe cele mai înalte varfuri, pe unele si pe timp iarna, iar din ce am văzut am construit un top cu cele mai superbe trasee. In general traseele din muntii cu cele mai mari altitudini, cele ce intalnesc lacuri, cascade, chei sunt cele mai frumoase. Retezat, Rodnei, Bucegi, Fagaras, Parang, Piatra Craiului sunt cele mai importante masive de la noi din tara, ocupand primele locuri in topul preferintelor noastre.
Turul Lacurilor din Retezat, care sa includa si Lacul Zanoaga. Fie ca urci pe Valea Bucurei, fie ca vii de pe partea nordica pe Valea Pietrele, care de asemenea sunt doua trasee superbe, traseul marcat cu punct rosu te poarta intr-un tur de vis pe langa lacurile Bucura, Bucurel, Portii, Viorica, Florica, Ana si Lia. Insa pentru ca traseul sa fie si mai frumos, trebuie neaparat, ca inainte sa faci stanga spre lacul Viorica, sa continui spre Saua Judele pentru a ajunge la Lacul Zanoaga, cel mai adanc lac glaciar din tara noastra. Pana a ajunge la Zanoaga mai ai cateva obiective, cum ar fi, Lacul Judele, Lacul Caprei si Lacul Iezilor, pe care le poti vedea din creasta. Dupa incursiunea de la Lacul Zanoaga, te intorci pe unde ai venit si continui turul pe langa Lacurile Viorica, Florica, Ana si Lia. Dureaza cam 5 ore acest traseu, dar efortul depus va fi rasplatit pe deplin.
Rezervatia Lala din Muntii Rodnei – cand am ajuns in aceasta rezervatie nu-mi venea sa cred ce vad. Crestele semete, lacurile glaciare, cascada, vegetatia sunt ingredientele unui traseu superb din perla Carpatilor Orientali – Muntii Rodnei. Prima varianta este sa urci din Gura Lalei, iar a doua, daca te afli in creasta, obligat trebuie sa faci ocolul prin rezervatie, chiar daca pierzi urcarea pe Varful Ineut. Ai Lacurile Lala Mica si Lala Mare, Cascada Lala, vegetatie din plin, in care găsești zambrul crescut in mod nartural, un traseu tematic cu informatii despre fauna si vegetatia acestei rezervatii.
Custura Saratii – Muntii Fagaras – Sunt cei mai inalti munti din tara noastra, cu 8 varfuri de peste 2500 m, cu o creasta ce are aspectul unui fierastrau si cea mai mare retea de trasee, peste 80. Traseul de creasta este lung si obositor, recomandat turistilor cu experienta si antrenament fizic, are portiuni tehnice in care agilitatea inseamna totul. Asa este si Custura Saratii, una dintre cele mai dificile portiuni de la noi tara. Dar ce este greu, este si frumos. Daca vrei sa vezi aceasta minune a naturii, iti trebuie multa darzenie. Cuprinsa intre Varful Serbota si Varful Negoiu, sub forma unui arc de cerc, timp de doua ore trebuie sa te lupti cu muchia ascutita, cu pasaje in care daca ai facut un pas gresit iti poate fi fatal.
Valea Rea – Muntii Fagaras – suntem tot in Fagaras pe unul dintre cele mai scurte trasee spre Acoperisul Romaniei. Pe langa atingerea celui mai mare varf al tarii, mai putem descoperi si alte fascinații ce-l plaseaza in top 10. Cascadele Vaii Rele, Cascada Zbuciumata, Lacul Tringhiular, crestele ce strajuiesc valea, toate dau reliefului un aspect ce te face sa crezi ca esti in Alpi. Desi este printre cele mai scurte, asta nu inseamna ca este usor. Trebuie sa te lupti cu panta vreo 3 ore pana in Portita Vistei, iar de aici vreo 1 ora pe creasta ingusta si accidentata pana pe Varful Moldoveanu. Pe Vistea ce sta in umbra Vf Moldoveanu, la fel cum sta Lhotse in umbra Everestului, ai o priveliste coplesitoare. Vezi cel mai inalt varf al tarii si tot ce-l inconjoara. Bineinteles, ca si pe Varful Moldoveanu este la fel. Ca sa nu te intorci pe acelasi traseu, poti continua pe Culmea Galbena de unde te lasi spre Curmatura Pojarnei, iar de aici cobori spre Stana lui Burnei exact de unde ai plecat. Pana intri in padure, dupa ce treci de curmatura, ai o perspectiva frumoasa asupra Vaii Rele.
Valea Gaura – Muntii Bucegi – Bucegiul este cel mai circulat munte datorita usurintei cu care poti ajunge in el. Pe Valea Gaura nu putem spune acelasi lucru, pentru a urca pe Varful Omu pe acest traseu iti trebuie vreo 8 ore. Distanta, diferenta de nivel, timpul, panta, terenul accidentat, in unele locuri, sunt cateva obstacole ce iti stau in cale pentru a-ti clati ochii cu peisaje spectaculoase, ape involburate, printe care si Cascada Moara Dracului, praguri glaciare, culmi inalte si multa vegetatie. Iesit dupa ultmul prag, ai o imagine ce inlocuiesc 100 de cuvinte. Varful Omul este in centrul atentiei, varf in care duc multe din traseele acestui masiv.
Creasta Pietrei Craiului – Indiferent ca o faci pe bucati sau toata intr-o zi, creasta Pietrei Craiului este una dintre cele mai dure. Portiuni accidentate, zone in care poti aluneca usor sunt impedimentele ce iti stau in cale daca alegi acest traseu. Ai multe variante pe care sa urci in creasta si toate frumoase. Din Saua Crapaturii, prin Padina Hotarului sau Sindileriei, pe Brana Caprelor, La Zaplaz, Padinile Frumoase sunt cateva din traseele de acces spectaculoase, mai ales daca esti iubitor de catarare la liber. Varful Turnu, Varful Ascutit, Padina Popii, Timbalele, Vf La Om sunt punctele de belvedere ce merita sa le acorzi atenție.
Valea Rosiile – Muntii Parang – o incursiune in acesti munti te poarta pe cursul raurilor Jiet si Rosiiile, la inceput prin padurea deasa pana la Refugiul Agatat, de unde iesim in golul alpin dupa o zona de jnepeni. De aici totul este divin, ceva similar cu vaile nordice din Retezat. Pe masura ce urci traseul devine tot mai interesant, mai ales ca ne asteapta cateva lacuri glaciare in care oglindesc crestele masivului. Zanoaga Stanei, Lacul Rosiile, Lacul Mandra, Lacul Lung sunt cele ce-l propulseaza in acest top, la care se adauga si Varful Parangul Mare aflat la doar 40 de minute de la iesirea din traseu din Saua Gruiu. Din varf poti vedea partea superioara a vaii sau creasta ce seamana cu cea a Fagarasului.
Tache Ionescu – Bucsoiu – Vf Omu – Bucegiul are multe trasee frumoase Valea Jepilor, Valea Cerbului, Valea Ialomitei, insa cel mentionat la acest punct le surclaseaza. Dupa o urcare relaxanta prin padure pana in Saua Prepeleag, intri intr-o vegetatie deasa ca in jungla amazoniana si incepi sa respiri aerul culmilor inalte odata cu cresterea in altidudine. Primul colos este Varful Bucsoiu, pe care, daca ai noroc, putin mai jos, poti gasi o zona plină cu flori de colt. Din Creasta Bucsoiului ai o perspectiva frumoasa asupra Vaii Malaiesti sau spre Varful Omu. E musai sa continui, pentru ca intr-o ora esti pe cel mai inalt varf al Bucegilor. Pana pe varf ai pe partea stanga Valea Bucsoiului, Creasta Balaurului si Valea Morarului.
Brana Caprelor – Buila&Vanturarita – Nu ai zice ca Buila Vanturarita are un traseu asa frumos cand te gandesti ca are doar 1800 m. Un traseu palpitant care merge pe unde te astepti mai putin. Ai doua zone in care poti urca la punctele de belvedere, unde trebuie sa iei loc pentru ca e posibil sa te ia ameteala. Ce vezi de aici e sublim. Traseul sfideaza gravitatia si merge pe pante inclinate, trece prin Cheile Cheii si ajunge la Cabana Cheia aflata intr-un loc mirific.
Pietrosul Rodnei – Ai doua variante de a ajunge pe acest varf. Ori vii din creasta Rodnei pe Sub Rebra, continui pe Varfurile Buhaiescu, admiri lacurile Buhaiescu sau cobori la ele pe poteca nemarcata, revii, si din Curmatura Pietrosului te lupti cu panta pana in varf, ori pleci din Borsa pe la Lacul Iezer ce seamana cu conturul Romaniei. Din varf vezi Maramuresul in toata splendoarea lui, orasul Borsa, crestele Muntilor Rodnei.
Cu siguranta sunt multe trasee ce pot ocupa primele locuri in functie de ce cauta fiecare. Trasee din Apuseni in care poti vizita pesteri (Scarisoara, Ursilor), trasee din Retezat pe Valea Bucurei, Valea Stanisoarei, Valea Rea, Culmea Lolaia, Vaile de abrupt din Bucegi, trasee de creasta, trasee prin chei sau pe langa cascade, etc, pot ocupa locuri fruntase in acest top. Mai avem de explorat multe zone si poate nu le vom termina intr-o viata, dar, din ce am vazut noi pana acum, asta a iesit.